От х:

Днес в x:

25 °C

Живите храни - пробиотиците в нашето ежедневие

Хората много отдавна са забелязали, че някои храни са по-полезни от други. Може да не са знаели защо точно, но пък са ги консумирали често – понякога съзнателно, понякога защото не е имало друго.

В нашето съвремие на промишлено земеделие и окрупнена хранителкно-вкусова промишленост едва ли можем да кажем, че храната ни е "жива". Продуктите по рафтовете, които имат трайност седмица и повече са били стерилизирани, пастьоризирани или стабилизирани, за да спре развитието на бактерии и други микроорганизми, иначе казано, след неголямо превишаване на този срок те биха се вкиснали. Но у дома все още можем да получим някои от неизгодните за търговската мрежа живи храни. или да си ги набавим от специализирани магазинчета. Производството на живи храни не би могло да бъде в големи мащаби - например нормалната ферментация на киселото зеле или туршии би изискквала огромна складова площ с контролирана температура, да не говорим за двуседмичното задължително претакване. Ръчният хляб с квас също втасва значително по-дълго от заводския с мая, и т.н.

Кисело мляко – вероятно най-напред сте се сетили за него. Ферментацията му се предизвиква от два вида бактерии – лактобацилус булгарикус и стрептококос термофилус.

Те подобряват и обогатяват чувствително качествата на прясното мляко, превръщайки го в кисело. Хората използвали тези бактерии, защото те подтискат развитието на всички останали и киселото мляко трае по-дълго от прясното. То било една от най-леснодостъпните храни векове наред.

Киселото зеле и туршиите, направени само с морска сол и вода. Ферментират благодарение на бактерии от видовете леуконосток и различни лактобацили, сред които курватус, бревис, плантарум. Тяхната жизнена дейност променя и допълва качествата на зеленчука и той става изключително богат на витамини, особено от група В, важни минерали, фибри, антиоксиданти, антиканцерогенни и антитоксични съставки. Интересна подробност е, че в киселото зеле има повече витамин C, отколкото в пресния зеленчук.

Хляб с квас – изисква по-дълго време за приготвянето си и затова е почти непознат днес. Но когато и хлябът, като повечето неща, се правел в къщи за поне седмица напред, се замесвал с квас.

Изворна вода (нехлорирана) с пълнозърнесто брашно и малко захар, оставени за по-дълго време на топло, вкисват и добрите бактерии ги превръщат в квас. С него се замесва хляб – мек, бухнал и много вкусен, траещ много дълго, с леко кисел привкус.

Кефир – млечно-кисела напитка, заквасена от кефирени зрънца, съдържащи цял конгломерат от бактерии, дрожди и други микроорганизми. Характерна е за източните народи и ако сте чели някъде, че прабългарите пиели кумис, да знаете – това е кобилешко мляко, ферментирало с кефир.

Живите храни
Така се наричат хранителни продукти преминали ферментация със специфични бактерии или микроорганизми (дрожди), без каквато и да е термична обработка, които оказват изключително благотворно действие върху организма и допринасят за общото му здраве. Да, сред тях са виното и бирата, само че пресни, без стабилизатори и консерванти. По българските земи такива са и други слабо алкохолни напитки - медовина, шипковина, забравени през последния век.

Съществуват още много и различни видове живи храни, всяка от които се е получила в характерен за нея район на света. Много от тях са вече достъпни и у нас – меките сирена, темпе, мисо, кимчи, комбуча и т. н.

Имайте предвид, че за ферментиралите храни е важно да са пресни и да не са подлагани на допълнителна преработка след ферментацията (за да не се унищожават бактериите).

Условията, при които протича правилната ферментация са изключително важни. Всъщност в съвременните течения за здравословно хранене има такова, което обединява професионалисти и любители на продуктите с ферментация. Друга важна подробност е че най-добри за организма са храните, традиционно употребявани в региона от векове. Тяхното добро усвояване е отимизирано в нашите гени. Т.е. ако можете да избирате между комбуча и лактобацилус булгарикум, заложете на това, което са употребявали прабабите ви.

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Всичко градивно и в полза на повече хора ще се толерира и с попътен вятър ще стигнете до успешния му край. Възползвайте се от възможностите си, за да напреднете в бизнеса, в творческата работа, а също и в личните си дела. Търсещите ново поприще ще открият подходящата за тях обява и с навременни действия, ще получат работата.
14.10.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Постепенно се отърсвате от спомена за дребните несполуки напоследък. Чувствате се чудесно и ентусиазмът ви е впечатляващ. Привлечени сте от предложението на свой колега, касаещо бъдещ професионален проект. Обмислете всичко добре преди да действате, тъй като начинанието крие сериозни рискове.
14.10.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Звездите ви предупреждават да бъдете спокойни и разсъдливи, а също и внимателни във всяко действие и постъпка. В контактите си бъдете учтиви приятни и неподкупни, бъдете нащрек. Извикайте от спомените си всичките познания, които имате и ще ви помогнат да постигнете напредък в решаване на служебен проблем. Ако трябва подтиснете прекомерната си чувствителност и покажете уважение към околните.
14.10.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Предстоящо събитие ще ви мобилизира да приключите навреме с текущите си ангажименти. Задълженията ви включват и срещи от служебен характер, за които сте подготвени. Ако срещнете раздразнение и отказ за общуване у някои, не го преживявайте. Лично за себе си намерете повече време за любов и развлечения.
14.10.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Акцентирайте се върху реалните си възможности за реализации и не пилейте енергията си по мъгляви идеи. Запознайте се с детайлите и ги използвайте, като даденост в работата си. Ако работите в съдружие се съобразете с мнението на партньорите си, не правете нищо на инат, за да не съжалявате.
14.10.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Потиснете съмненията си и не обезсърчавайте колегите си в общата ви работа. Бъдете последователни в действията си и не прибързвайте, за да не създавате напрежение сред околните. Осигурете си време за проучване на детайлите и ще се справите с делата си.
14.10.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Заемате се със сериозни промени. Трудно се нагаждате към нещата, които не ви създават уют. Колегите ви проявяват интерес към особата ви и е възможно това да ви създаде проблеми. Налага се да прибегнете до незабавна намеса. Бъдете резервирани към чужди съвети и дейности, които ще ви въвлекат в конфликт с непознати.
14.10.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Проява на добро възпитание и поведение е да сте учтиви и полезни. Имате добро сърце и няма да се затрудните, но има какво да превъзмогнете в себе си. Започната работа ще ви задържи на работното място и е възможно да отложите запланувани срещи. На склонността ви към своеволия няма да се погледне еднозначно.
14.10.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Работата ви ще бъде успешна, но ще ви коства значителни усилия. Не отказвайте подкрепата на хората около вас, в определени моменти наистина ще се нуждаете от нея. Справяте се чудесно с проблем в личен план, касаещ отношенията ви с близък човек. Настроението ви ще се повишава и ви очаква приятна вечер.
14.10.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
На път сте да се осъществи нещо, което отдавна ви предстои и очаквате с нетърпение. Имате благоприятни възможности днес и ще е добре, ако не ги пропускате заради други хора. Близък приятел ви доверява нещо, което не сте знаели до този момент. Опитайте се да влезете в положението му и да му помогнете.
14.10.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
14.10.2019

Хороскоп за Риби

Риби
С каквото и да решите да се замете днес, бъдете сигурни, че ще останете удовлетворени от свършеното. Отношенията ви с човек, на когото особено държите претърпяват промяна в положителен план. Нараства уважението ви към партньор, с когото отдавна работите. Радвате се на миговете с любимия човек.
14.10.2019
Последни новини