От х:

Днес в x:

Гайдарите от „Филип Кутев” с голямата награда от Етнофеста в Минерални бани

Изображение 1 от 2

    Гайдарски оркестър при Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев”, град Котел тазгодишният носител на голямата награда, която е на името на проф. д-р Желязко Христов на Международния етнофестивал в Минерални бани.

    Тази и останалите награди в различните категории връчиха националните секретари на КНСБ Даниела Алексиева и Тодор Капитанов, Рени Джабелова – секретар на Благотворителния фонд „Проф. д-р Желязко Христов” и кметът на община Минерални бани Мюмюн Искендер.

    В двата фестивални дни през сцената преминаха около 2 000 деца.

    В категорията за индивидуални певци и инструменталисти при най-малките на възраст 5-10 години първо място журито отреди за Валерия Делчева от СУ „Отец Паисий”, град Мадан. Николай Златков от хасковското читалище „Заря” е бронзов медалист. Даная Атанасова – ДГ „Калина Малина”от Чирпан е втора. Във втора възрастова група от 11 до 14 г. на първо място е Атанас Петков от София, а в трета възрастова група - от 15 до 18 г. призьор е Борислава Цекова от НЧ „Съзнание”- Исперих.

    При вокалните групи на първо място е Детска фолклорна певческа група „Дебърче” от Първомай

    При танцовите колективи призьри в различните възрасти са : Танцова формация „Калина Малина”, Представителен танцов състав „Чудесия” при Младежки дом от Пазарджик, Танцов състав „Люти чушки”, град Павликени.

    В категорията за съвременни танци, модерни, спортни и балет на първо място се класираха. Студио за съвременни и класически танци, балет „Марина” от Дом на културата в град Попово, Спортен клуб „Рона” при читалище „Заря“ в Хасково е втори, той взе и една от специалните награди.

    Детска група за автентичен фолклор „Дъга” при НЧ „Кирил и Методий” село Караманци са призьорите в категория ”Фолклорни танци на етно основа”. Вторанат награда е за полската група „Снудки” от Асоциация на любителите на народната култура.

    Специална награда за пресъздаване на народен обичай беше връчена на

    „Житената питка” , изпълнена от Гимназията за хлебни и сладкарски технологии- София.

    Детска вокална група „Изворче” при НЧ „Заря”е със специалната награда на домакините от Община Минерални бани.

    haskovo.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини