От х:

Днес в x:

14 °C

Палатков лагер пред НС: "Ще ги чакаме отвън докато се решат проблемите ни"

Сега ще ги чакаме отвън докато се решат проблемите ни. Това каза Ина Маринова, която е майка на момиче с увреждания и един от организаторите на протеста, предаде БГНЕС.

От днес, 1 юни, пред парламента има „Палатков лагер – Системата ни/ги убива”. Идеята е да се сменят на ротационен принцип по 2-3 така че да могат да изкарат докато е нужно. Инициативата е срещу действащата социална политика за хората с увреждания и техните семейства. За да говорим за реална интеграция на хората с увреждания, следвайки ценностите заложени в Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, заявяват организаторите, които са представители на десетки организации. Сега променят обаче начина си на протест.

Пред Народното събрание днес отново имаше черни тениски с надпис: Системата ни убива. Отново се четеше транспарантът „Не уврежданията убиват децата ни, а държавата!”, имаше и черни балони в ръцете на хората. Постоянно си протестираме, постоянно ни се обещават работни групи, срещи, които посещаваме и нищо не се случва, каза Маринова.

„Ние не искаме нищо сложно, ние искаме изпълнение на Конвенцията за правата на хората с увреждания, която е ратифицирана 2012г.. Искаме закон за личната помощ, в случай че държавата не е готова, склонни сме да приемем факта, че можем да направим временен компромис, като да речем сега в новия закон за уврежданията да бъде включена нова глава и тя да бъде лична помощ. Но личната помощ е нужна на всеки един човек с някакво увреждане”, каза жената. Тя има 16 – годишно момиче с множество увреждания.

„Ние не искаме пари. От 16 г. аз съм здрава и права в работоспособна възраст, аз съм затворена в дома си, аз нямам възможността да работя, аз искам да работя и да си плащам данъците и ако бъдат приети тези промени, които ние предлагаме и бъде приет Закон за личната помощ, ще имаме възможност да си наема трето лице асистент и аз да се реализирам, т.е. да продължа живота си, ние сега и родители и хора с увреждания, нямаме право на избор, а изборът трябва да съществува”, каза тя.

„Само ги чуват това е проблемът. Всъщност те ги чуват, плачат, канят ни на едни срещи, които в последствие не се осъществяват и това е”, каза Росица Букова от фондация Движение на българските майки, която подкрепя от самото началото протестните действия на семействата, които имат деца и лица с увреждания. Тя обясни, че вече четвърта година те се опитват да кажат на държавата от какво имат нужда техните деца

Тук дойде и лидерът на БСП Корнелия Нинова, която припомни, че е обещавала всеки месец да дарява 600 лв., днес го направи за деца, които са сираци и ги гледа баба им. Роза е баба на две сирачета. Жената каза, че ще ги раздели с един татко, който е онкоболен и е с четири деца.

 

Източник: БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
15 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
15 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
15 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
15 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
15 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
15 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
15 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
15 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
15 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
15 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
15 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
15 май 2021
Последни новини