От х:

Днес в x:

Софийската филхармония с великолепна програма и звездни гости за 90-тия си сезон

Институцията ще финансира сама юбилея си с 2,5 млн. лв. преходен остатък

Повече от амбициозна програма подготвя Софийската филхармония за юбилейния си 90-и сезон. Директорът Найден Тодоров обяви концерти с толкова много звезди, че биха могли да напълнят афиша им за няколко поредни години – но всичките предстоят сега, в рамките на сезон 2018/2019.

Пристигат знаменитости на операта като Анджела Георгиу и Паата Бурчуладзе, цигулари и виолисти като Табеа Цимерман, Джошуа Бел, Вадим Репин, пианисти като Паул Бадура Скода и Елена Башкирова, диригенти като Антони Вит, Юка-Пека Сарасте, Алфред Ешве, Леиф Сегерстам, Шарл Дютоа, Ян Латам-Кьониг, Йорма Панула, Дарил Анг, Павел Балев, любимци на българската публика като Веско Пантелеев-Ешкенази, Светлин Русев, Георги Черкин, Аглика Генова и Любен Димитров, Людмил Ангелов, Евгени Божанов, Борислава Танева, Милена Моллова, Марио Хосен, Йоанна Каменарска…

Софийската филхармония ще може да си позволи тези големи имена, защото приключва настоящия сезон с т.нар. преходен остатък в размер 2,5 млн. лв. Това не се е случвало никога с тази институция, чиито директори винаги са се оплаквали от липсата на финанси. Притиснати от системата „делегиран бюджет“, през настоящия сезон музикантите от Филхармонията произведоха извънредно количество концерти, което диригентът Найден Тодоров смята да намали догодина. 

Първата голяма звезда през новия сезон ще бъде грузинският бас Паата Бурчуладзе – той излиза на сцената на зала „България“ на 21 септември с произведения на Мусоргски. Освен със славата си на оперната сцена, Бурчуладзе е прочут и с гражданската си активност – той е основател на политическата партия „Държавата на народа“, а от 2017-а певецът е художествен директор на оперния театър „Михайловски“ в Санкт Петербург.

Цигуларят Вадим Репин е идвал като малък в България, а на 27 септември българската публика ще го види и като звезда. Свирил е с Берлинската и Виенската филхармонии, с „Концертгебау“- Амстердам, с Филаделфийската филхармония и Лондонския симфоничен оркестър. А със Софийската филхармония ще изпълни Концерт за цигулка и оркестър № 1 от Шостакович.

Анджела Георгиу е другата оперна знаменитост, която ще излезе пред българската публика в юбилейния сезон на Филхармонията. Гастролът ѝ у нас ще бъде на 28 февруари.

Билетите за юбилейния 90-и сезон ще бъдат пуснати в продажба на касите на зала „България“ след броени дни. Първоначално ще бъдат предложени на филхармоничното общество, а в края на следващата седмица – и на всички ценители, на цикли и с отстъпки. Билетите за конкретни концерти ще се появят на касите в края на този сезон.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини