От х:

Днес в x:

Хасковлия номиниран за Нобелова награда за литература за 2019-а

    Българската академия на науките и изкуствата изпрати писмо за подкрепа на кандидатурата на хасковлията Атанас Ванчев дьо Траси за нобелова награда за литература за 2019 г.  Това съобщи самият поет в социалните мрежи.

    Атанас Ванчев дьо Траси е роден в Хасково на 3 януари през 1940 година. В 1966 г. заминава да живее и учи във Франция.

    Носител е на орден „ Стара планина „ през 2010 година за заслуги към българската и световната култура и във връзка с неговата 70 годишнина.

    Хасковлията е и лауреат на Френската Академия на безсмъртните, редовен член на Бразилската Академия за литература, както и на Българската Академия на Науките и Изкуствата, на Европейската Академия за Наука, Изкуство и литература. Той е доктор honoris causa на Великотърновския университет. Атанас Ванчев дьо Траси е вицепрезидент на световното движение на поетите Poetas del Mundo. Името на Атанас Ванчев дьо Траси е известно в България преди всичко с неговите преводи на френски език на едни от най-значимите класици, каквито са Христо Ботев и Никола Вапцаров. Дьо Траси е автор на 46 сборника стихотворения, книги по история и история на изкуството, една книга за деца. Превел е над 50 поети от целия свят.

    Дьо Траси е лауреат на наградата „Александър Паскалев“, която община Хасково връчва за цялостен принос.  Наградата му бе връчена през 2016 година, след като по-рано, през 2010-а кандидатурата му за същата награда бе отхвърлена.  

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (8)

    • 1
      Но
      номиниран за каунь
      18 -3
      09:14, 30 май 2018
      Ами правилно през 2010 г. са отхвърлили кандидатурата му за Паскалевата награда. Къде ще се измерва той с титани като Иван Енчев, Иван Чаушев, Петър Ангелов или Йордан Нанчев. Ние в нашето хасковско културно блато не приемаме пришълци като дьо Траси. Итгеректуалния гьол, в който съществуваме си е наш, хасковски, и не си го даваме.
    • 2
      Лю
      любопитното хлапе
      6 -3
      12:28, 30 май 2018
      Прочетох всичко за г - н дьо Траси.Името му не съществува на страницата на Френската Академия на безсмъртните поети,няма го и сред кандидатите.Да не би да е грешка в информацията на Хасково.нет?Няма и книги в хасковската библиотека.
    • 3
      Па
      Павлов
      1 -2
      13:26, 30 май 2018
      Да не е роднина на Камила дьо Боа Траси?
    • 4
      "За" Кандидатурата на дьо Траси за Нобелова награда за литература за 2019 г. За тези, които не знаят какво е написал , четете тук:
      https://fr.wikipedia.org/wiki/Athanase_Vantchev_de_Thracy
    • 5
      Шо
      Шоков
      3 -1
      16:49, 2 юни 2018
      Да си го награждават французите. Ние трябва да си награждаваме тези, които са останали в Хасково.
    • 6
      Ба
      Банго Васил
      1 -2
      17:20, 2 юни 2018
      Ние си имаме боко цецо цецка теменужка цвета и останалите юнаци Хич ни не трябват трасита да си е седял в България
    • 7
      Сл
      Сланинко
      1 0
      16:08, 3 юни 2018
      Ми то и бай добри е за нобелова награда ама хасковлии много ритат срещу него То делянчо и таня захариева да го предложат белким го наградят
    • 8
      Пе
      Петър
      0 0
      09:18, 7 юни 2018
      Вярна е цялата информация. Но тази година няма да има Нобелова награда за литература, защото Секретарят на Журито /известна поетеса/ се разследва за корупция. От 16-те члена на Журито, осем са я подкрепили в знак на тяхната неприкосновеност, сиреч и те са вземали парче от Баницата. Язък за българските надежди!
    Последни новини