От х:

Днес в x:

Нобелова награда за физика за моделирането на климата на Земята

Нобеловият комитет в Стокхолм обяви носителите на наградите по физика. Тя се присъжда на трима учени - Сюкуро Манабе, Клаус Хаселман и Джорджо Паризи, за революционни открития в разбирането на сложните физически системи и моделирането на земния климат.

Сюкуро Манабе, японско-американски климатолог, който е пионер в компютърното моделиране на изменението на климата, и немският физик по океанология, метеорология, климатология и статистика, Клаус Хаселман, споделят по 1/4 от Нобеловата награда за физика за 2021 г. Те са удостоени с наградата "за физическо моделиране на климата на Земята, количествено определяне на измененията и надеждно прогнозиране на глобалното затопляне".

Италианския физик-теоретик Джорджо Паризи получава 1/2 от Нобеловата награда за физика за 2021 г "за откриването на взаимодействието на безпорядъка и флуктуациите във физическите системи от атомни до планетарни мащаби".

Нобеловите награди в Стокхолм тази година се провеждат без традиционните церемонии, а лауреатите получават медали и грамоти у дома.

Тази година Нобеловите награди по физика, химия, медицина, икономика и мир се присъждат от 4 до 11 октомври.

От миналата година връчването се провежда главно чрез видеовръзка поради пандемията от коронавирус, която продължава в Европа и в много други части на света.

Норвежкият Нобелов комитет обаче не изключва възможността наградата за мир все пак да бъде връчена на лично в Осло.

Носителите на Нобелова награда за 2021 г. получават 10 милиона шведски крони (над милион долара).

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини