От х:

Днес в x:

Сензорните рецептори в човешкото тяло донесоха на откривателите си Нобелова награда

Наградата за физиология или медицина се присъжда на двама американски учени за техните открития, които обясняват как човешкото тяло възприема и интерпретира топлина, студ и допир.

На 4 октомври бяха обявени носителите на Нобелова награда по физиология или медицина за 2021 г. Те са професорът в Калифорнийския университет (Сан Франциско) Дейвид Джулиъс и професорът в Изследователския институт Скрипс (Ла Хоя, Калифорния) Ардем Патапутиан.

"Техните открития разкриват една от мистериите на природата, обяснявайки молекулярната основа на усещанията за топлина, студ и прилагането на механична сила, които са в основата на способността ни да възприемаме, интерпретираме и взаимодействаме с вътрешната и външната среда", се казва на сайта на Нобеловия комитет.

Преди работата на Джулиъс и Патапутян не беше ясно как точно нервната ни система превръща в електрически импулси онези сигнали, които тялото получава отвън - температура или механичен натиск, поясняват от Нобеловия комитет.

В края на 90-те години Джулиъс и колегите му изучават точно как капсаицинът, химикал в лютите чушки, предизвиква усещане за парене, когато влезе в контакт с кожата. В резултат на това те откриват капсаициновия рецептор TRPV1, който е отговорен за болковия отговор на много горещо и се активира в клетките, когато кожата влезе в контакт с високи температури.

Откриването на TRPV1 е истински пробив, който води до откриването на други чувствителни към температурата рецептори, като рецептора TRPM8, който се възбужда в клетките при контакт със студ, като ментола. И Джулиъс, и Патапутян участват в откриването на TRPM8.

По-късно Патапутян и колегите му започват да търсят молекулярни сензори, които реагират на допир и натиск. В резултат на това са открити рецепторите за допир Piezo1 и Piezo2, които се активират, когато механична сила се прилага върху чувствителни неврони на кожата.

По -късно се оказва, че Piezo2 също играе ключова роля в проприоцепцията - усещането за позицията на тялото в пространството.

Освен това е доказано, че сензорните рецептори участват в регулирането на физиологичните процеси като поддържане на кръвното налягане, дишането и контрола на пикочния мехур, а терморецепторите участват във физиологичните механизми, свързани с поддържане на телесната температура и различни видове болка. Въз основа на тези открития са разработени терапии за лечение на различни заболявания, включително хронична болка.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини