От х:

Днес в x:

„Китна Тракия“ събира 66 фолклорни групи и 48 индивидуални изпълнители

    Тазгодишният национален събор за народно творчество „Китна Тракия пее и танцува“ ще събере 66 фолклорни групи и 48 индивидуални изпълнители. Участниците са от 39 населени места, заяви на пресконференция главният експерт „Култура“ в община Хасково Венета Въжарска.

    Съборът ще се проведе в месността „Кенана“ на две сцени. Изявите започват в 10 часа на 19 май, а официалното откриване ще бъде в 12 часа със специалното участие на ансамбъла за изворен фолклор „Бистрица“ и бистришките баби.

    На първа сцена председател на журито ще бъде академик Крум Георгиев – председател на сдружение „общество за фолклор“, а членове са хореографът Златка Тимонова и историкът Мариана Славова.

    На втора сцена участниците ще бъдат оценявани от жури с председател народната певица Фанка Койнарова и членове – хореографите Иван Иванов и Александър Милушев.

    В рамките на събора „Китна Тракия“ ще се проведе и базар на занаятите, организиран от община Хасково и сдружение с нестопанска цел „Българско е“. Занаятчиите ще изложат своите произведения на 17 и 18 май в центъра на Хасково на площад „Атлантически“, а на 19 май ще покажат изделията си в парк „Кенана“.

    Националният събор за народно творчество „Китна Тракия пее и танцува“ е фолклорна традиция с 53-годишна история. Той е едно от най-значимите събития в културния календар на община Хасково и е възприет като празник на народното автентично творчество. В него изпълнители от цялата страна ще разкрият своите певчески, танцови и словесни умения.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      14
      14/88
      14 -2
      16:00, 17 май 2018
      Ееей арна музика и пиенье от обяд, тва го чекаме повече от нова година..

    Още новини

    Последни новини