От х:

Днес в x:

7 °C

Клубове пренасят изкуствения интелект на футболното игрище

Прогнозните анализи, базирани на големи данни, се превръщат в неразривна част от разработването на успешни стратегии в спорта. Тези подходи стават все по-автономни и биват описвани от представители на индустрията като изкуствен интелект (AI). Някои от най-известните футболни клубове в света вече имат AI отдели, които събират, обработват и анализират информация, за да подобрят всички аспекти от представянето на клуба – от продажбите до резултатите на терена.

Футболен клуб Бенфика, Лисабон е сред спортните организации, инвестиращи в изкуствен интелект. “През последните 8 години, събираме информация за всяко отделно докосване на топката, от всеки отделен играч. В момента разчитаме на 100 GPS устройства, следящи 100 променливи”, казва Жоао Копето от Бенфика. Той признава, че клубните експерти все още се опитват да открият как да се възползват максимално от събраната информация. Бенфика разчита на свързани преносими устройства, за да следи разнообразни физически дейности. Според Копето целта на интернета на нещата, е да осигури информация за играчите в реално време – физическото им състояние, риска от контузии, степента на представяне. Макар че, по думите му, технологията все още не успява да поддържа темпото на нуждите в съвременния футбол.

Експертите от Бенфика вярват, че изкуственият интелект е най-полезен в случаите, в които трябва да се изготвят прогнози. В света на футбола, това означава два пъти седмично, преди домакинска среща или гостуване – в национални първенства или европейски турнири.

Португалският клуб разполага със сложна вътрешна база данни, която непрекъснато се актуализира и развива. “Крайната цел е да се изготвят изчрепателни доклади за мениджърите, което ще им даде възможност да разработят печаливши стратегии на терена”, казва Нуно Маурисио от Бенфика.

Експертите признават, че все още липсва достатъчно информация, за да бъде обучен изкуствения интелект да избягва възможни пристрастия. По тази причина все още се налага намесата на човешки анализатори. В този случай става въпрос за различни модели на машинно учене. Специалистите от Бенфика са отдадени на идеята да създадат прогнозни анализи, базирани изцяло на изкуствен интелект.

Според Джонатан Фицпатрик от Нюкасъл Ютайтед, основното приложение на изкуствения интелект във футбола е да предсказва резултатите от двубоите и потенциалните контузии, но според него би могъл да си използва и за откриване на таланти. “Съвременният футбол е мулитимилионен бизнес. Клубовете биха искали да са нясно с дългосрочните перспективи за всеки отделен играч, за да могат правилно да инвестират средствата си”. Специалистите от Бенфика се опитват да прогнозират по-нататъшното кариерно развитие на играчите, изработвайки психологически профили за всеки от тях. И от двата клуба обясняват, че подобни прогнози ще се появят в бъдеще. Подходът, обаче, вече се използва в други индустрии при наемане на персонал. Изкуствения интелект филтрира кандидатите, на база информацията в автобиографиите им.

Експертите посочват един от най-големите проблеми, свързани със събирането на данни – поверителността. “Събирането на данни изисква съгласието на играчите или техните родители, в случай, че не се навършили 18”, казва Копето. Той подчертава, че събраната информация за играчите, принадлежи на самите играчи, но може да бъде споделена с друг клуб в случай на трансфер. “Бенфика спазва стриктно етичните норми”, казва той. Отборът няма намерение да търгува с данните, но би могъл да ги направи анонимни и да ги сподели с различни университети с изследователска цел.

Представители на Бенфика разкриват, че целта на част от методите за проследяване на спортните дейности, използващи интернет на нещата и изкуствен интелект, е да следят представянето на съперниците. Прогнозните анализи, базирани на изкуствен интелект, са навлезли и в комерсиалния аспект от управлението на футболните клубове. Това включва проследяване поведението на играчите по време на полувремената, преди и след срещата.

Източник: innovationobservatory.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден ще ви предложи много предизвикателства. Това ви стимулира да се развихрите и да покажете на околните способността си да се справяте с какви ли не ситуации. Не поемайте обаче излишни рискове, за да не съжалявате след това.
05 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате далеч по-добре, ако се постараете да изчистите недоразуменията, които има между вас и близките ви, задълбочаването им ще създаде повече проблеми. Не се изкушавайте да пренебрегвате въпроси, чието решение е належащо. Ще имате послания, стига да можете да вниквате в тях и да ги разчитате.
05 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще следвате събитията и с тях ще съобразявате програмата си днес. Предстои да вземете решения, предвид на скъсените срокове и ново възникнали въпроси. Няма да сгрешите, ако се доверите на интуицията си. Самочувствието ви чувствително ще се подобри, равнявайки постиженията си с най-добрите от сферата на интересите ви.
05 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Вътрешното ви усещане за нещата не е лъжливо чувство, вслушвайте се и няма да сгрешите. Погрижете се за духовния си комфорт, избягвайте теми, които ви натоварват и съсипват настроението ви. Гледайте на случващото се философски и търсете поуката от всяка ситуация. По често си отговаряйте на въпроса “защо ми се случва това“. Има какво да научите за себе си.
05 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате нужда от промяна, затова няма да сгрешите, ако заминете някъде с приятна компания. Не мислете за неща, които ви натоварват, отпуснете се и си починете добре. Гледайте оптимистично на живота и се замислете за всички, които обичате.
05 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
05 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Покажете широта на мисленото и проявете отзивчивостта си и към онези, които мислят различно от вас. С такт и усмивка ще наложите елегантно мнението си, и без усилия ще си осигурите предимство пред някого, с когото се съревновавате. Към близките си не превръщайте умората в причина за недоволство и враждебност.
05 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Радвате се на прекрасни отношения със сърдечния си партньор днес. Имате възможност да си починете, да се разтоварите и да се заредите с нови сили за всичко, което ви предстои от тук нататък. Ще останете поласкани от вниманието, което получавате днес. Не обръщайте внимание на дреболии.
05 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Вътрешната ви сила се нуждае от обновление. Енергия и добро настроение може да получите от природата, потърсете я сами или с приятели. Подемът, който следва ще засили решимостта ви и ще ви направи успешни във всичко. Материални придобивки и свързаните с тях удобства ще ви подскажат, че вървите по вярната пътека.
05 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Благодарение на старанията си, печелите уважението на хора, към които е насочен интересът ви. Взаимоотношенията в семейството също се подобряват. Близките ви са благосклонни да приемат ваша идея и може да очаквате съдействие. В любовта от вас се очаква повече внимание и съпричастност към проблемите на партньора.
05 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Овладейте вълненията си, независимо от причините, които са ги предизвикали. Запазете присъствие на духа и не предприемайте действия в състояние на афект. Ще си спестите нечии гняв, ако се въздържате от ненужни коментари, а и себе си ще натоварите по-малко. Добре ще ви се отрази чистия въздух, природата ще ви зарежда с енергия и повече оптимизъм.
05 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Заели сте се с много неща наведнъж. Ако не сте достатъчно съсредоточени, това може да доведе до разпиляване на енергията ви. Постарайте се да бъдете и в помощ на близките си, те ще оценят усилията ви. Радвате се на добро самочувствие, но все има нещо, което не ви достига за да бъдете доволни от себе си.
05 апр 2020
Последни новини