От х:

Днес в x:

Комисия разглежда 15 идейни проекта за парк до ДНА

Изображение 1 от 6

    15 идейни проекта са подадени за изграждане на парк на парцела над ДНА, съобщиха от общинската администрация. Комисия с председател доцент д-р Елена Драгозова започна оценка на подадените проекти в закрито заседание днес.
    Доцент  д-р Драгозова е преподавател в  Лесотехническия университет, специалист в ландшафтната архитектура. В състава на комисията са още архитект Иван Бакалов, Стефан Стайков– урбанист, главен експерт в  МРРБ, Благой Петков, урбанист, главен експерт в община Пловдив. В комисията е и Банко Банев, който е  юрисконсулт сектор „Обществени поръчки“ на хасковската общинска администрация.
    Комисията разглежда проектите анонимно, без да знае кои са авторите. Предложенията са са номерирани, а номерата им със съотвестстващите имена на авторите са в запечатан плик, който ще бъде отворен след като комисията вземе решение за класирането на проектите. 

    Тежката дума как ще изглежда пространството над ДНА ще стане на открито заседание на комисията, на която ще бъдат представени класираните проекти след два месеца.
    Според изискванията на конкурса всеки участник трябва да има в екипа си архитект, ландшафтен архитект и геодезист, всички с магистърска степен. 

     Оценява се  градоустройствена схема, алейна мрежа, осветление, висока растителност, художествени елементи. 

    Класираният на първо място кандидат получава награда от 5 000 лева, вторият -3000 лв, а третият- 1000 лв.
     

    Класираният на първо място участник ще разработи и техническия проект за изграждането на парка.

    Парцелът, върху който ще се изгражда парка беше предоставен безвъзмездно на общината от Министерството на отбраната. В него се намира паметника на 10 Родопски полк. 

     Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (12)

    • 1
      Ми
      Мина
      14 -2
      17:10, 11 апр 2018
      Дано скоро се вузложи проект и за басейн в града!
    • 2
      Ми
      милчо
      35 -14
      19:49, 11 апр 2018
      След Георги Иванов, т.е. при ГЕРБ нищо абсолютно не се изгради в Хасково, нищо!!! Само лъжи, празни надежди!!! Това са фактите! НА следващите местни избори ГЕРБ ще загуби катастрофално!
      • Дъ
        дълбоко замислен
        18 -17
        20:04, 11 апр 2018
        Е, не сме толкова късопаметни. Хайде дай пример какво се построи през първия мандат на Георги Иванов! Пък и забравяш, че кмет е Беливанов, който НЕ СЕ ПОЛЗВА от подкрепата на ГЕРБ., макар и на стари години от ЗЕМЕДЕЛЕЦ да е станал ГРАЖДАНИН за европейско развитие на България.
    • 3
      Гр
      Гражданин
      19 -4
      19:58, 11 апр 2018
      Не е ли редно решаването на подобен тип въпроси да включва и гражданите? Според мен е редно да се направи допитване, така да се каже местен референдум ако щете или нещо от сорта. Добре е местното население да има тежката дума, а не неясни и спорни комисии назначавани от общинска администрация.
    • 4
      Дъ
      дълбоко замислен
      18 -1
      19:58, 11 апр 2018
      Брей, то голямо гледане и оценяване ще падне - цели ДВА месеца?!?!? Да се надяваме накрая наистина всички проекти да бъдат публикувани на сайта на общината или изложени на обществено достъпно място за да имаме и ние право на мнение, макар и без право на промяна на класирането. Пък кой знае....
    • 5
      Пл
      плувец
      8 0
      08:50, 12 апр 2018
      има няколко частни басейна но общината може да купи басейна на цигарена фабрика, той е покрит и с малко средства може да бъде възстановен и пуснат
    • 6
      Ем
      Емилия
      4 -3
      09:12, 12 апр 2018
      Един басейн и и още един скейт парк биха били едно страхотно решение за града ни.
    • 7
      Ба
      Бай Йох
      2 -1
      10:29, 12 апр 2018
      Улиците плачат за ремонт, но те с идейни проекти се занимават.
    • 8
      Не
      Недоволен
      4 -1
      10:39, 12 апр 2018
      За мен е малко разточително тая площ да се използва за парк. Огромен празен парцел в центъра на града. Примерно може да се пробва да се привлече някой университет или колеж. Мястото стига да се изгради модерен кампус както в Англия или в Германия, града има нужда от млади хора и от някакво развитие. Или пък някоя болница с рехабилитационен център или нещо такова. Към това може да се добави и спортна зала, басейн или друго. Това ще е много скъпо, но си трябва да се мисли в такава насока. Паркът ще подобри градската среда, но нищо повече. Младите хора бягат от града, трябва да се мислят варианти, иначе лошо....
      Ако ще е парк, трябва да се предвиди разполагането на повече дървета, ще бъде добре за борбата с мръсния въздух в центъра.
      • Ст
        Студент по архитектура
        3 0
        13:24, 12 апр 2018
        Да, съгласен съм с теб напълно. Проблемът е, че за това се искат много време, финансиране и желание от всеки. Би било много по-голям и сериозен проект от това, което сега се замисля. Също така кой университет? Като гледам мястото на гугъл мапс е предостатъчно за нуждите на кампус с ********* и обществени градинки в допълнение. Редно е да се обмислят нещата от общината и да се направи публични консултации с гражданите относно проектите, за да се развие потенциала на тази площ спрямо целите на града. Така е редно! Вече съществуват два големи парка в Хасково.
    • 9
      Вс
      Всевишния Кенанец
      1 0
      14:01, 12 апр 2018
      защо ми изтрихте коментара бре, мушмороци???
    • 10
      Не
      Не на място
      0 0
      14:28, 12 апр 2018
      Самата идея за парк толкова близо до ЦК е недомислица! В комисията почти няма хасковлии и това е лошо, защото ние знаем, че парк на такова местоположение трябва да се огради с поне три метра плътна ограда и отгоре бодлива тел - иначе няма да оцелее и две нощи. Лампите в центъра не можахме да опазим, а там ли?! Все пак, нали е важно, ако ще е парк, да изтрае достатъчно време поне дърветата да пораснат. А след като процедурата е тръгнала, разчитаме на арх. Бакалов!
    Последни новини