От х:

Днес в x:

Започва Светлата седмица. Почитат се светите апостоли и Света Богородица

На втория ден след Великден за православието започва Светлата седмица. В нея не се извършват венчавки, защото тя е за прослава на светите апостоли и Света Богородица.

Нарича се Светла, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички.

Във всеки един от дните до неделя се прославят различни светии: в Светли понеделник – светите апостоли, в Светли вторник и сряда – св. Богородица. В сряда се почитат св. архидякон Стефан и св. Андрей, в Светли четвъртък – св. ап. Йоан и Яков. На  Светли петък почитта е за  св. ап. Петър, а в Светла събота – св. Йоан Кръстител. Последният ден от седмицата се нарича още и Нова неделя, защото с нея започва цикълът от недели, които споменават Христовото Възкресение. А още и Томина неделя.

Седмицата е  наситена и с празници, които са предимно за момите. Народът най-много тачел Светлата сряда, която още се нарича Празната сряда. На нея не се работи.

Един от най-интересните обреди е на  Светла сряда. Тогава девойките лазарки майсторят  кукла от откраднати чехли на бременни жени, която наричат Мара Лишанка, но след като измият своите лица и това на булката.  Вярват, че така са изпълнили добрата магия, за да бъдат обикнати от добри момчета, от които да имат деца, а не от зли змейове.

Обичаят Мара Лишанка има и друг смисъл – за предизвикване на плодородие. Народната представа е, че Мара Лишанка е обичай за дъжд, за предпазване от градушка и болести. 

Този ден на мегданите се извивало и Ладино хоро, в което отново участват момичета лазарки.

В петъчния ден след Великден пък се празнува Лятна Св. Петка. Край църкви и манастири с името на светицата се организира празник с борби, различни състезания и игри. Счита се, че всеки, който срещне на връщане бременна булка, ще бъде споходен от  голямо щастие.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ха
    Хасковлия
    1 0
    09:37, 9 апр 2018
    Поправете заглавието! Освен това, източникът или авторът се пишат най-отдолу! Пак работа "през пръсти"! И изречението "След като измият лицето на булката и своите лица." не ви ли се струва недовършено?
    "Народната представа, че Мара Лишанка е обичай за дъжд, за предпазване от градушка и болести." - познайте какво липсва тук!
  • 2
    На
    наблюдателен
    1 -2
    09:38, 9 апр 2018
    Влизам в храм архангел Михаил Хасково и една жена на развален български започва ми се кара.Оказа сече е продавачка в църквата. .Не ми върна пари. Мръсен не поддържан храм.А го помня как блестиш е преди 25 години.
    • Ке
      Кенанския Маймун
      0 0
      00:49, 10 апр 2018
      Тъп читак,
      Явно не си си свалил Феса :))
  • 3
    Ди
    диригент
    1 -3
    23:14, 9 апр 2018
    Попа наистина нехае за храма. А беше най красивия в Хасково. Мрачен и опушено. Фалшиво пеене. Певец за селянка но не и за православен храм.
Последни новини