От х:

Днес в x:

Започва Светлата седмица-Томина неделя

 Според православието на  втория ден след Великден започва Светлата седмица. През тази седмица се прославят светите апостоли и Света Богородица. Нарича се Светла, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички.

Седмицата се свързва и с първите появи на Христос сред учениците му. Мълвата за изчезването на тялото на Христос се разпространила, но само апостол Тома не вярвал на чудото. На осмия ден след възкръсването си Исус му се явил за да го  убеди в истината. Оттогава е останал изразът "Тома неверни", а денят е наречен Томина неделя. С Томина Неделя се поставя завършека на великденския празничен цикъл.

Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е.

В някои краища на страната на втория ден от Великден се изпълнява  обичая "размятване на яйца" за предпазване от градушка и за плодородие. Младите се събират на някоя поляна, застават едни срещу други и търкалят помежду си червени яйца.

В дните на Светлата седмица се почитат: на Светли понеделник се Благославят светите апостоли, на Светли вторник и сряда - св. Богородица, св. архидякон Стефан и св. Андрей, на Светли четвъртък - св. ап. Йоан и Яков, на Светли петък - св. ап. Петър, а в Светла събота - св. Йоан Кръстител.

Haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини