От х:

Днес в x:

Богомолци последваха чудотворната икона от Бачковския манастир до местността Клувията

По традиция на втория ден от Великден стотици вярващи се включиха в литийното шествие с чудотворната икона на Света Богородица от Бачковския манастир до местността, където е била открита преди 4 века, събщава БНР.
 
Вярващи и духовници съпроводиха иконата на Божията майка до местността Клувията – високо в планината, отправяйки молитви за здраве и благоденствие. 
 
Повечето от вярващите, които се включват в литийното шествие, идват в Бачковския манастир на днешния ден от много години.
 
"Душата сякаш се отпуска наистина на човек. Вярвам и ми е помогнала. Да служим на Бога вярно, да правим добро. Като видим беден, нещастен, да помогнем".
 
Повеждайки шествието, игуменът на Бачковския манастир епископ Сионий благослови присъстващите:
 
"Ние се молим на Богородица да ни закриля със своите молитви, със своето небесно застъпничество. Христос Воскресе!". 
 
От няколко години участници в литийното шествие понасят на ръце копие на иконата, за да се запази оригиналът, който е в манастирския храм "Света Богородица". Легендата разказва, че светинята е била скрита в скалите по време на турските нашествия. Намерена била през 1604 г. от две овчарчета и пренесена отново в светата обител. 
В скалния параклис "Свети Архангели" ще бъде отслужена литургия. 
 
Кюстендилци изпълниха храма "Св. Богородица" за Великденска служба на втория ден от Възкресението 
 
Литургията оглави викарийният епископ на негово светейшество патриарх Неофит Белоградчишкият епископ Поликарп, роден в Кюстендил. Хората не криеха вълнението си от каноничната служба. 
 
Народната певица Слава Соколова:
 
"Всички се радваме на Христовото възкресение. Знаем, че 40 дни след Великден на Възкресението се казва: "Христос Воскресе!", така че всеки ден е празник дотогава". 
 
Дядо Поликарп ще служи следващите дни и в Дупница, и в Бобов дол, казаха свещеници. 
Източник: http://bnr.bg

Коментари в сайта

Последни новини