От х:

Днес в x:

Боядисване на яйца по ракитовски

Изображение 1 от 4

    Великденските яйца могат да се боядисват и украсяват по много начини, някои от тях по-нестандарти и различни. Стойна Араклиева, която живее в Хасково от трийсетина години, но е  родом от Ракитово, предава уменията си за украсяване на великденските яйца на децата в Хасково.

    Араклиева демонстрира украсяване на яйца по ракитовски, характерен за нейния регион. Изрисуват се с восъчна техника с помощта на писалка, на принципа на негатива. Техниката е характерна  предимно за Ракитово и Чепино, но се използва и в други райони на страната, обясни Стойна.

    Преди да се започне изрисуването, яйцето трябва да се остави на стайна температура. След което се нагрява пчелен восък, който се разнася по яйцето с писалката. Този, който не може да рисува добре, може да си направи контури с молив и тогава да покрива с восък, обясни Араклиева.

    Межувременно се приготвя студена вода с червена боя. Потопяват се яйцата и се варят около половин час на 70 градуса и постепенно се вдига температурата. Следите от восъка остават бели, а другата част се оцветява в червено. После се почистват с памучен парцал, а след това се зачисват с друг памучен парцал с олио, за да се даде лъскавина.

    Вече има и електрически писалки, които не е необходимо да се нагряват на свещ.

    "Всичките ми приятелки получават подарък - яйде за Великден", обясни Стойна. Обикновено по великденските празници тя прави изложба от украсени по ракитовски яйца в читалище "Пейо Яворов, където членува.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини