От х:

Днес в x:

12 °C

“Подкрепа” иска десетократно увеличение на парите за нощен труд

  Кампания за десетократно увеличаване на заплащането за нощен труд стартира КТ “Подкрепа”, обявиха днес в Хасково Марио Бисеров и Димитър Виденов. Сега заплащането за час нощен труд е 25 стотинки, определени още през 2007 година, когато минималната заплата бе 180 лева. От “Подкрепа” настояват ставката да е 2.55 лева.

  “Многобройни изследвания показват, че нощният труд е причина за увеличаване на риска от заболяване на сърдечно-съдовата система – 40 процента, три път на рак на простатата, 30 на сто рак на гърдата, 40 процента на рак на белите дробове и на пикочния мехур, депресии, диабет”, подчерта Виденов.

  Лидерът на “Подкрепа” в Хасково Марио Бисеров пък обяви, че конвенцията на Международната организация на труда (МОТ) за нощния труд повече от 20 години чака да бъде ратифицирана. За разлика от Истанбулската, която ни бе натрапена и взриви общественото мнение. Конвенцията на МОТ за нощния труд е изработена през 1990 година и влиза в сила през 1995 година в много страни. В България обаче все чака да бъде ратифицирана. За разлика от Истанбулската, която за малко не бе гласувана в парламента.

  “Целта й са децата в предучилищна възраст, нашите деца и внуци, които са най-уязвими на внушения. Трябва да им се втълпи, че гейовете, лесбийките, транссексуалните, са нормалните хора, а останалите не са нормални”, коментира Бисеров. Той показа и разпечатка от сайт на ЛГБТИ за продевен семинар с учители в Кърджали на 13 март тази година. На него педагозите били обучавани как да учат децата.

  “Ще става страшно. Както казва доц. Иво Христов - “направи човека беден, прост и развратен и го управлявай както си искащш”. Първите две вече са факт в България, предстои третото”, убеден е Бисеров. Според него шокиращо в конвенцията е и задължението в чл. 6 неправителствени организации, наблюдаващи конвенцията, да бъдат финансирани от държавата, която я е ратифицирала. “Ние сме най-бедната страна в Европа, непрекъснато ревем за пенсии, заплати, а сега да плащаме и на НПО-та, които на всичко отгоре ще превръщат децата на България в гейове и лесбийки”, вбесен е Бисеров.

  Синдикалистът каза още, че след шумотевицата около Истанбулската конвенция направили проверка и установили, че 42 конвенции на МОТ чакат ратификация в България от дълги години. “Защо? Защото най-големият работодател – държавата, не иска правила за нощния труд, не иска да плаща достойно за нощния труд на полицаи, пажарникари, педагози възпитатели и още много професии, които полагат нощен труд. Сегашното заплащане е подигравателно, става въпрос за жълти стотинки, а води до много болести”.

  Според конвенцията на МОТ работодателят е длъжен да съгласува графика за нощния труд с легитимни представители на работниците. "В колко частни фирми обаче има легитимни представители, тоест синдикати?", попита Бисеров. Освен това са предвидени и задължителни седмични и месечни медицински прегледи.

  Тодор Кръшков

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (7)

  • 1
   Ha
   haskovo
   5 -3
   12:39, 5 апр 2018
   Само? Добре, че ви има, имаче какво щяха да правят без вас работниците!
  • 2
   Ол
   Оле мале
   7 -3
   14:31, 5 апр 2018
   Абе това не е ли братът на Христо Бисеров?
   Боже, докъде я докарахме?!...
  • 3
   D1
   D171260
   3 -1
   16:02, 5 апр 2018
   Марио кога е ходил на работа?
  • 4
   Пе
   Пеперуда
   0 -1
   17:44, 5 апр 2018
   Само нощен труд полага
  • 5
   Ма
   мастикаджия
   1 0
   17:54, 5 апр 2018
   Кой на кого е брат не е важно.Най сетне някой се сети за нощния труд.Дано да е искрено желанието.Щото наистина е така.В тая държава всеки труд е подигравка.А нощния,ужас.Дано успеете.
  • 6
   Nq
   Nqkoi si
   0 0
   19:38, 5 апр 2018
   Това ще е добре особено в сферата на туризма където не се признава нощния труд а се плаща за 8 часа и то дневни другите пари работодателя ги прибира
  • 7
   Мх
   Мхм
   0 0
   14:40, 10 апр 2018
   Стоя и се чудя от къде ги изкара тия 25ст при положение, че далеч не е така нощния труд. Ставката е около 2.50-3.00лв. което пък от своя страна е отново изключително ниско.

  Хороскоп за 25.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  В забързано темпо ще минава деня ви. Използвайте енергията си за да отхвърлите повече работа, имате всички шансове за придобивки от финансов и личен характер. Ще се имате вниманието на човек, когото уважавате, и с когото ви е приятно да сте. Семейството ще ви подкрепи в предстояща надпревара с вяра в победата ви.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Отговорни и в добра кондиция, ще свършите повече от задачите си днес, независимо, че не ви липсва и желание за развлечения. Някои от вас ще открият за себе си своето ново поприще, на което ще посветят енергията си с удоволствие. Денят се свързва и с придобивки, най-вече за дома.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Подтиквани от свои мисли и планове, ще търсите пътища, чрез които да ускорите развитието на делата си. Всичко е във възможностите ви, поставили сте си реализуеми цели и ще работите за тях. Други от вас ще са изкушени от възможността да се забавляват и няма да се колебаят дълго.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Настроението ви е чудесно днес, а това е един необходим фактор за ползотворната ви работа. Денят ви се развива динамично, а това е добре дошло за вас. Имате реалната възможност да си осигурите сериозни финансови приходи.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Работата на повечето от вас днес ще премине в движение, а на някои дори може да им се наложи да пътуват по работа. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като ви очаква един наистина ползотворен ден. Срещате различни хора, които оставят у вас чудесни впечатления. Вечерта най-вероятно ще имате нужда от почивка, затова е за препоръчване да си останете у дома.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Не предизвиквайте съдбата, като продължавате да работите без почивка. Подарете си повече време за себе си и споделете с хората, които ви обичат вълненията си. Длъжни сте се съобразите с нуждите си, ако не искате скоро те да се превърнат в основен фактор, с който трябва да се съобразявате.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Оптимистично настроени сте за бъдещето и възможните неблагоприятни новини едва ли ще ви разстроят. Наясно сте със ситуацията и добре разбирате възможностите, които ви се откриват и начините да се възползвате. Единствено прекалената самоувереност може да ви подведе в даден момент, но едва ли ще го допуснете.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Няма да изпуснете предлагащ ви се шанс, дори това да постави на изпитание упоритостта и отговорностите ви. Няма съмнение, че можете да се справите. В личните си взаимоотношения не бъдете прекалено прями, колкото и да се цени това, рискувате да нараните някого с откровенията си. Бъдете сдържани и дипломатични.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не отблъсквайте с лека ръка почитателите си, съвсем скоро може да се окажат много необходими. Перспективни делови ангажименти ще отнемат времето на мнозина от вас. Паричните постъпления от тях ще ви бъдат достатъчни да осъществите отдавна отлагани желания.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днес ще ви се наложи доста да се замислите относно начина, по който ще процедирате за в бъдеще. Изводите, които правите ще ви накарат да промените решително тактиката си на работа. Намерете време за ангажимент, който сте отлагали от доста време. Може би на неочаквано място ще успеете да попаднете да ценна за вас идея.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Прегледайте текущите си сметка, сред тях има такива, които не могат да бъдат отлагани. Започнат проект ще продължи да ви занимава и днес. Целите, които си поставяте са реализуеми, но е време да помислите и за допълнително финансиране, предвид големите ви очаквания. Битовите проблеми няма да ви затруднят.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
  25 фев 2020
  Последни новини