От х:

Днес в x:

“Подкрепа” иска десетократно увеличение на парите за нощен труд

    Кампания за десетократно увеличаване на заплащането за нощен труд стартира КТ “Подкрепа”, обявиха днес в Хасково Марио Бисеров и Димитър Виденов. Сега заплащането за час нощен труд е 25 стотинки, определени още през 2007 година, когато минималната заплата бе 180 лева. От “Подкрепа” настояват ставката да е 2.55 лева.

    “Многобройни изследвания показват, че нощният труд е причина за увеличаване на риска от заболяване на сърдечно-съдовата система – 40 процента, три път на рак на простатата, 30 на сто рак на гърдата, 40 процента на рак на белите дробове и на пикочния мехур, депресии, диабет”, подчерта Виденов.

    Лидерът на “Подкрепа” в Хасково Марио Бисеров пък обяви, че конвенцията на Международната организация на труда (МОТ) за нощния труд повече от 20 години чака да бъде ратифицирана. За разлика от Истанбулската, която ни бе натрапена и взриви общественото мнение. Конвенцията на МОТ за нощния труд е изработена през 1990 година и влиза в сила през 1995 година в много страни. В България обаче все чака да бъде ратифицирана. За разлика от Истанбулската, която за малко не бе гласувана в парламента.

    “Целта й са децата в предучилищна възраст, нашите деца и внуци, които са най-уязвими на внушения. Трябва да им се втълпи, че гейовете, лесбийките, транссексуалните, са нормалните хора, а останалите не са нормални”, коментира Бисеров. Той показа и разпечатка от сайт на ЛГБТИ за продевен семинар с учители в Кърджали на 13 март тази година. На него педагозите били обучавани как да учат децата.

    “Ще става страшно. Както казва доц. Иво Христов - “направи човека беден, прост и развратен и го управлявай както си искащш”. Първите две вече са факт в България, предстои третото”, убеден е Бисеров. Според него шокиращо в конвенцията е и задължението в чл. 6 неправителствени организации, наблюдаващи конвенцията, да бъдат финансирани от държавата, която я е ратифицирала. “Ние сме най-бедната страна в Европа, непрекъснато ревем за пенсии, заплати, а сега да плащаме и на НПО-та, които на всичко отгоре ще превръщат децата на България в гейове и лесбийки”, вбесен е Бисеров.

    Синдикалистът каза още, че след шумотевицата около Истанбулската конвенция направили проверка и установили, че 42 конвенции на МОТ чакат ратификация в България от дълги години. “Защо? Защото най-големият работодател – държавата, не иска правила за нощния труд, не иска да плаща достойно за нощния труд на полицаи, пажарникари, педагози възпитатели и още много професии, които полагат нощен труд. Сегашното заплащане е подигравателно, става въпрос за жълти стотинки, а води до много болести”.

    Според конвенцията на МОТ работодателят е длъжен да съгласува графика за нощния труд с легитимни представители на работниците. "В колко частни фирми обаче има легитимни представители, тоест синдикати?", попита Бисеров. Освен това са предвидени и задължителни седмични и месечни медицински прегледи.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (7)

    • 1
      Ha
      haskovo
      5 -3
      12:39, 5 апр 2018
      Само? Добре, че ви има, имаче какво щяха да правят без вас работниците!
    • 2
      Ол
      Оле мале
      7 -3
      14:31, 5 апр 2018
      Абе това не е ли братът на Христо Бисеров?
      Боже, докъде я докарахме?!...
    • 3
      D1
      D171260
      3 -1
      16:02, 5 апр 2018
      Марио кога е ходил на работа?
    • 4
      Пе
      Пеперуда
      0 -1
      17:44, 5 апр 2018
      Само нощен труд полага
    • 5
      Ма
      мастикаджия
      1 0
      17:54, 5 апр 2018
      Кой на кого е брат не е важно.Най сетне някой се сети за нощния труд.Дано да е искрено желанието.Щото наистина е така.В тая държава всеки труд е подигравка.А нощния,ужас.Дано успеете.
    • 6
      Nq
      Nqkoi si
      0 0
      19:38, 5 апр 2018
      Това ще е добре особено в сферата на туризма където не се признава нощния труд а се плаща за 8 часа и то дневни другите пари работодателя ги прибира
    • 7
      Мх
      Мхм
      0 0
      14:40, 10 апр 2018
      Стоя и се чудя от къде ги изкара тия 25ст при положение, че далеч не е така нощния труд. Ставката е около 2.50-3.00лв. което пък от своя страна е отново изключително ниско.
    Последни новини