От х:

Днес в x:

Съдът прекрати делото за бездействието на кмета, не бил подчинен на ОбС

Административният съд в Хасково остави без разглеждане жалбата на шефката на Общинския съвет в Хасково Таня Захариева, с която се оспорва неоснователното бездействие на кмета Добри Беливанов за изпълнение на решението на ОбС за новите такси за детска градина. Съдът прекратява административното производство.

В мотивите на съдия Василка Желева се посочва, че „административното производство не е средство за решаване на спорове между административни органи и длъжностни лица. Регламетираното в ЗМСМА правомощие на кмета на общината да организира изпълнението на актове на общинския съвет му е вменено в качеството на орган на местната изпълнителна власт, но при изпълнение на задълженията си по това правомощие между кмета на общината и общинския съвет не се създава административно правоотношение, основният отличителен белег на което е властническия характер и неравнопоставеността между страните. Иначе казано, когато кметът на общината осъществява правомощията си, той не действа като административен орган спрямо общинския съвет“.

В съдебния акт се казва още: „Предявеното от Общински съвет Хасково оспорване по този ред се явява процесуално недопустимо за разглеждане. Същото следва да бъде оставено без разглеждане, а производството по делото – прекратено.“

Междувременно от община Хасково напомнят на директорите на детски градини да спазват изискванията на Наредба за определяне и администриране на местните такси и цени на услугите за територията на Община Хасково раздел III, чл.26 ал3 (старият размер на таксите – б.р.). Таксите за детски градини не са отменени.

За да се ползва облекчението по новия член 26 б, родителите е необходимо да подадат декларация. Но трябва да се има предвид, че документ за адресна регистрация се издава само от отдел ГРАО на общината съгласно Закона за гражданската регистрация, заявяват още от общината.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (16)

  • 1
    За
    Захари Танчев
    36 -19
    13:47, 3 апр 2018
    Поздравление за сериозният труд!Така трябва да работи един съд. Поздравление и на кметът!
  • 2
    Пр
    Пряк
    41 -7
    14:21, 3 апр 2018
    Таня Захариена нали беше е великия юрист на великия Дрим тим?
    • Ха
      Ха такааааа
      11 -1
      19:01, 3 апр 2018
      Нали кмета трябваше да ви слуша, а ГЕРБ? Как да ви слуша кухотиите????? Сега и съда като каже, че безумно смешната наредба е и незаконна ще стане ясно защо не ги слуша. Само далавери и интриги им са в главите. Чест и почитания за българския съд! Евала кмете, че дума не каза срещу партията си, не знам за къде ги пазиш. От ден на ден затъват геройски.
  • 3
    Ау
    аууууууу
    47 -6
    14:24, 3 апр 2018
    Само едно мога да кажа - ЦИРКЪТ ПРОДЪЛЖАВА! Кметът можеше да посъветва директорките как да постъпят.Но не!Той дори с директорките си говори през медиите!Защо?Иска някои директорки да объркат нещо и да ги накаже или какво?
    И за Таня Захариева нямам думи! Голям адвокат, голямо нещо, пълна излагация!Това са казуси дето не бива да отиват в съда!За това имате глави на раменете (ако имате!), за да разрешавате подобни случаи без да ги забавяте, мотате или дразните гражданите!Гражданите се отвращават в такива случаи и от двете страни участващи в спора!
    Съвет към Герб - много некадърни хора имате.Не губете времето на хасковлии като предлагате и гласувате разни документи и после се получава пълен хаус.Ако смятате и занапред така да продължавате си махнете заплатите защото изобщо работа не вършите.
  • 4
    Да
    Да поразсъждаваме
    29 -1
    14:50, 3 апр 2018
    Значи според съда излиза че общинския съвет няма право да задължи кмета да направи нещо. В такъв случай всички документи, които се предлагат за разглеждане от групи на общински съветници трябва да са внимателно премислени и не трябва да вкарват в спирала впоследствие последващите действия. Необходим е явно добър екип от адвокати, които да премислят внимателно нещата. ГЕРБ има ли екип от адвокати? Тия които подготвят до тук документите не струват.Или се коригирайте или не предлагайте повече недообмислени предложения.
  • 5
    Не
    Не харесвам Беливанов
    17 -11
    15:22, 3 апр 2018
    ГЕРБ, трябва да да имат постоянен юрист,който да се занимава с всяка докладна, защото Бевливанов ще се прави на велик и ще им поднася доста изненади, отук на татък подкреплението му става все повече.
    • Jo
      John
      10 -1
      19:32, 3 апр 2018
      какъв юрист бе, тикво проста, дебилните решения могат само да вкарат Беливанов в затвора, кънтите на кухо отдавна, станахме за смях в цялата държава...
  • 6
    Еж
    ЕЖКО- БЕЖКО
    23 -2
    16:00, 3 апр 2018
    Каква стана тая работа Таня Захариева п-л на ОбС - велик Юрист а нещата зациклят Значи тя или не е чат по въпроса или знае но иска да и се плати Ама тя се съсипва от работа бе - работи на 3 места Много кадърна тая жена бе А гербаджиите заедно с Беливанката така се изложиха за тия години че поколенията ще ги помнят
  • 7
    Ке
    Кенанския Маймун
    2 0
    16:57, 3 апр 2018
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 8
    Ош
    ошашавена майка
    1 0
    19:01, 3 апр 2018
    Вече подадените декларации от майките за постоянен адрес в крайна сметка ще важат ли, там е декларирано, че се носи отговорност по чл.313 от НК /за истинност/?
    Или вече има и НОВО УСЛОВИЕ: ДА ПРЕДСТАВЯМЕ "документ за адресна регистрация" който "се издава само от отдел ГРАО на общината съгласно Закона за гражданската регистрация" ???
    Някой запознат?
    • Ст
      Странен
      0 0
      00:55, 4 апр 2018
      И всеки месец ли
  • 9
    Та
    Татко
    4 -1
    19:24, 3 апр 2018
    Няма УСЛОВИЕ: ДА ПРЕДСТАВЯМЕ "документ за адресна регистрация" от отдел ГРАО/ виж наредбата на сйта на общината/. Нали се цели намаляване на административната тежест? В разпоредбата на АПК, административните органи не могат да изискват от гражданите сведения които се намират в самия административен орган!
    • Ст
      Странен
      1 0
      00:53, 4 апр 2018
      И къде в градината има ГРАон, в наредбата пише и необходимите документи, доказващи това!
  • 10
    12
    123
    12 0
    21:17, 3 апр 2018
    Много сте смешни,срам нямате,хората ви се доверихте,ама вие са о.с.р.а.х.т.е. Всичко има граници,кмет и общински съвет-оставка!
  • 11
    Чо
    Чобанина
    4 -9
    21:29, 3 апр 2018
    Оставка Беливанов, оставка некадърнико !!! Виж коментара
  • 12
    Аз
    аз
    13 0
    21:50, 3 апр 2018
    Побъркаха и родителите, и директорите на детските заведения!!! Необмислени и неиздържани решения!!! Нали са юристи, грамотни ли са???? И докога ще продължава тая сага?????
Последни новини