От х:

Днес в x:

200 показват ориенталски танци днес в Хасково

Четвъртото издание на фестивала по belly danse стартира днес в Хасково. В единствения по рода си жанров танцов форум у нас ще вземат участие 200 състезатели от над 10 формации.
За трета поредна година надпреварата ще е с международно представяне.

На сцената на читалище "Заря" сили с българските майстори на belly danse ще мерят и танцьорите от московския клуб "Шамадан". Инициатор на форума е хореографът и международен танцов съдия Милена Налбантова, а организатори - Българската спортна танцова федерация, Българската танцова федерация и хасковското читалище "Заря".

Началото на състезателната част е в 10.30 с една от най-атрактивните групи - момичета до 8 години-соло.

След приключването на надпреварата почитателите на колорита от цветове и ритми ще могат да наблюдават най-интересните финали на живо в гала концерта, който е обявен за 18.00 часа, входът е свободен.

Победителят в категорията над 16 години ще представи България на престижния световен шампионат по belly danse, който по традиция всяка година се провежда в Москва. В руската столица миналата година за страната ни престижно място извоюва Ива Парапанова от хасковската балетна формация " Рона".

Основната цел на фестивала е да развие и популяризира танцовият стил belly danse, което в буквален превод означава "танц на корема". Самият стил изисква много концентрация и гъвкавост. Световно известни попдиви като Бионсе, Ашанти и Бритни Спиърс използват в хореографията си техники от belly danse, за да я направят по-атративна. Безспорно обаче най-талантлива в това отношение е колумбийката Шакира, която е професионален танцьор по belly danse и прави смайващи движения с ханша.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини