От х:

Днес в x:

Обратен завой: Метод срещу страеенето предизвиква стареене

Увеличаването на активността на протеините, които удължават теломерите, ускорява стареенето, а не го забавя, както се смяташе преди това, съобщава EurekAlert!.

Това заключение бе направено от няколко институции, в това число Калифорнийския университет в Лос Анджелис, Бостънския университет, Станфордския университет и Института за изследване на остаряването към организацията Hebrew SeniorLife, публикувано в списание Nature Communications.

Теломери се наричат ​​крайните участъци на хромозомите, които предотвратяват загубата на ДНК по време на клетъчното делене. Всеки път при митоза* теломерите намаляват, което води до постепенно увеличаване на нестабилността на генома. В крайна сметка клетката престава да се дели и умира. Смята се обаче, че ензим, наречен теломераза, може да удължи живота на клетките като удължава теломерната ДНК.

Друг маркер на стареене е метилирането, процесът на прикрепване на метилови групи към ДНК. Така някои гени могат да бъдат активирани или деактивирани. Например, с възрастта се активират гени, стимулиращи невродегенерацията и се потиска ДНК, която предотвратява атеросклерозата. По степента на метилиране може да се определи биологичната възраст на човека, която не винаги съвпада с действителната възраст. Хората с висок процент метилирана ДНК са изложени на висок риск от преждевременна смърт.

Основните молекулни механизми на метилирането на ДНК обаче са неизвестни.

В това проучване са анализирани кръвни проби от близо 10 000 души и е проведено пълногеномно търсене на асоциации като се изследват връзките между процента на метилирана ДНК и различни варианти на гени във всички хромозоми.

Изследователите определиха точковите мутации, засягащи един нуклеотид (SNP), свързани с високо ниво на метилиране. 

Те намират генни варианти в пет локуса, свързани с присъщо епигенетично* ускоряване на стареенето (intrinsic epigenetic age acceleration - IEAA) и генни варианти в три локуса, свързани с външно епигенетично ускоряване на стареенето. Учените откриват, че вариантите на ген, наречен теломераза обратна транскриптаза (Telomerase Reverse Transcriptase - TERT), за който се знае, че кодира част от теломеразата, има важна роля и в регулирането на епигенетичния часовник.

Точковите мутации в TERT, които се свързват с удължаването на теломерите, също така са свързани и с високи нива на метилиране.

TERT е част от ензима теломераза, който е смятан за антиейджинг ензим, наричан "фонтан на младостта".

Това проучване подчертава грешката в идеята, че активирането на теломеразата (както се препоръчва от някои) ще преотврати стареенето." Вместо това, нашето проучване показва, че антиейджинг терапията, основаваща се на повишена активност на теломеразата, всъщност ще ускори процеса на стареене", коментира съавторът Дъглас Кил (Douglas Kiel) от Института за изследване на остаряването към организацията Hebrew SeniorLife.

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини