От х:

Днес в x:

90 деца от България ще заминат на лагер копие на НАСА в Турция

    90 деца от България ще имат възможност да се включат в лагера на Space Camp в Турция това лято. Информация как може да се случи това представи в областната администрация на Хасково координаторът на Space Camp Turkey за България от Център за творческо обучение - д-р Гергана Райжекова.

    Центърът, който се намира в град Измир е един от трите подобни космически тренировъчни лагера в света, създадени по модел на НАСА. Другите два са в САЩ и Алабама, Канада. Този в САЩ е толкова популярен, че през него са минали популярни актьори като Том Хенкс и Чарлийз Стерон, както и децата им. Други от най-известните възпитаници на тренировъчните центрове са Илон Мъск - създателят на SpaceX и автомобилите “Тесла”, съоснователят на Google Сергей Брин и много други, сред които и пет астронавтки на НАСА. По време на лагера децата имат и лични срещи с астронавти.

    В Space Camp Turkey в рамките на една седмица децата използват истински тренажори за астронавти - устройства, с които се подготвят за условията в извън земната атмосфера като например безтегловността. Управляват марсоход, използват очила за виртуална реалност, изготвят проекти за база на Марс, провеждат симулация на космическа мисия като за последното всеки изпълнява определена длъжност, намирайки се на космическата станция, в совалката или в наземната станция.

    Квотата през 2018 година е 14-та, която може да бъде покрита от България. Подборът на българчета за участие в лагера е възможен благодарение на съпругата на дарителя за създаването на центъра в Измир Кая Тунджар Мери Тунджар.

    От 2003-а година насам лагера в Измир са посетили около 850 български деца от над 50 градове и села в страната, сред тях има и от Хасково.„Промяната след този лагер е в много отношения. Децата се научават да са самостоятелни там, защото на този лагер могат да изявят себе си. През цялото време участват в международни отбори и мат отговорността да представят себе си, но и България. Освен това се докосват до най-новата технология, получават различни задачи и решават казуси.“, разказа за промяната д-р Райжекова. Двама от участниците в лагера от България са се върнали като тренери в центъра, което е било новина, тъй като тима обучители там е основно от Турция и Америка.

    Таксата за седемдневният лагер тази година е 1250 долара. Някои от децата ще заминат със стипендии. Пет общини в България вече дават по една стипендия в подкрепа на дете от района си. Четири пълни стипендии и 10 частични тази година за страната са обявени от Център за творческо обучение. Кандидатите за тях трябва да са ученици на възраст между 9 и 15 години с интереси в наука, технологии и да владеят на добро ниво английски език, тъй като обучението в центъра става само на английски. Желаещите за участие трябва да напишат авторско есе или видео есе по избор върху една от трите теми: „Създадено за Космоса - използвано на Земята“, „ Космическите пионери“ и „Спорт в Космоса“, които трябва да изпратят до първи март на платформата на Центъра за творческо обучение в интернет.

    „Спорт в Космоса“ е темата, която по време на презентацията в Хасково беше харесана от 14- годишния Емер Мехмед. Той се интересува от космически технологии и мечтае да стане астронавт.

    По време на презентацията тийнеджърът разбра и важната информация, че след 40-годишно прекъсване, през 2019 година България отново може да има свои астронавт, след като вече е в ход пащането на съответната такса към Европейската космическа агенция.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (11)

    • 1
      Пе
      Петев
      5 0
      18:39, 2 фев 2018
      По какво е доктор г жа Райжекова ?
    • 2
      В Русия кога ще заминат?
      • Ке
        Кенанския Маймун
        0 0
        06:31, 4 фев 2018
        Всяка година Руската Държава организира
        почивката в България в комплекса Камчия
        на хиляди руски деца :)))
        ....
        Кога ли НАСА И СИК - ГЕРБ ЩЕ ГО НАПРАВЯТ ???
    • 3
      ??
      ??
      5 -5
      19:41, 2 фев 2018

      Що, кво има в Русия?

      • Ба
        БАЙ ОНЗИ
        2 -4
        18:41, 3 фев 2018
        Могат много неща да видят в Русия. Те са духовни хора, като нас. Славяни са. Имат богата култура, като нас. Емоционални са, като нас. Какво общо можем да имаме ние с презокеанските гейтаци?! Друг е въпросът, че ни промиват активно мозъците , и съвсем умишлено говорят само за щатите. Ето, че съвсем целенасочено промиват мозъците и на децата ни. Не разбрахте ли, че сме тяхна колония и че нищо добро няма да видим от тях?! Ако не сте го разбрали, значи вече сте евро - д ж е н д ъ р и с промити мозъци.
    • 4
      Няма джендъри, от които наще лицемери в България ги е много страх.
    • 5
      Дя
      ДЯДО МРАЗ
      9 -4
      20:37, 2 фев 2018
      Защо пигаш кво има в Русия бе говедо Толкова ли си неграчмотен или си с евроджендърски наклонности и аз питам какъв доктор е тази райжекова а центъра и е вероятно е от нпо или америка за българия Това са съвременните киряк стефчовци
      • В Русия скъпите ни деца могат да видят мумията на Ленин, могат да посетят Гулаг и да видят как любимците на техните деди и бащи са избили само 20 000 000 милиона руснаци за рекордно кратко време. Могат да пътуват по БАН и да видят каква пустош и каква разруха е Русия към която ги тласкат бащите и дедите им. Могат да видят паметниците на най- големият сатрап в човешката история - Сталин. Могат да посетят и шоуто на Путин, който влиза в ледените води на езерото и като истински православен полковник от КГБ се кръсти като католик с лявата ръка. Много неща могат да видят нашите деца в Русия и много да научат като например, никога да не попадаме в лапите на Русия, както са ни предупреждавали всички български национал-революционери, духовни лица и държавници и че местото на България е сред демократичните европейски държави, а не в скута на Русия.
      • Ба
        БАЙ ОНЗИ
        1 -3
        18:43, 3 фев 2018
        Ами пита, защото е говедо. Изградена марионетка и тъпунгер. Ето, затова пита.
    • 6
      Пе
      Петев
      7 -4
      20:48, 2 фев 2018
      Да тя е от Отворено общество на гурото Сорос и доктор по измислените специалности на Югозападния Американски Университет.
    • 7
      Ке
      Кенанския Маймун
      6 -5
      03:39, 3 фев 2018
      И един Симпатичен Чичко Анадолец им обеснява на дечицата че Азис е мултикуртурен демократ :))
    Последни новини