От х:

Днес в x:

25 °C

Простичкото правило 90/10, което ще промени живота ни

Малка част от нещата в живота ни зависят от случайността. В повечето случаи ние решаваме как да протече денят ни или поне така смята писателят Стивън Кови – създателят на простичкия принцип 90/10, посочва сайтът BrightSide.

Какво представлява правилото 90/10?

Ние не можем да контролираме едва 10 процента от събитията в живота ни. Не можем да попречим на устройство да се счупи или на полета да се забави. Въпреки това можем да контролираме реакцията ни спрямо тези неща. 90% от събитията са резултат от това, което правим, докато сме стресирани. Представете си следната ситуация

Работен ден е. Сутринта цялото семейство закусва заедно. Дъщеря ви случайно разлива кафе върху ризата ви. Скачате от стола и започвате да ѝ викате. След това крещите и на съпругата си, защото е сложила чашата твърде близо до ръба на масата. Втурвате се към спалнята, за да се преоблечете. Когато се връщате заварвате дъщеря си да плаче. Тя нито е изяла закуската си, нито се е приготвила за училище.  

В резултат на това тя изпуска автобуса за училище. Съпругата ви бърза за работа. Затова вие сте принуден да закарате дъщеря си на училище. Закъснявате за работа, затова карате бързо. В един момент осъзнавате, че сте забравили важни документи вкъщи. Денят започва ужасно и продължава по същия начин. Нямате търпение да приключи.

Вечерта се прибирате вкъщи, поздравявате дъщеря си и съпругата си. И двете са в лошо настроение – има напрежение помежду ви.

Защо имахте лош ден?

А) Защото дъщеря ви разля кафето ви;

Б) Защото дъщеря ви изпусна автобуса и вие трябваше да я закарате на училище;

В) Защото имаше задръстване и вие закъсняхте за работа;

Г) Защото реагирахте грешно на ситуацията.


Правилният отговор е „Г“ – денят беше ужасен и за вас, и за семейството ви, заради вашата реакция. Нямаше как да избегнете разлятото кафе, но можехте да контролирате емоциите си.

А всичко можеше да бъде по-различно

Кафето се разлива върху вас. Дъщеря ви тръгва да плаче, но в този момент със спокоен тон вие ѝ казвате: „Няма проблеми, следващият път бъди по-внимателна“. Отивате в спалнята, преобличате се и взимате всичките си вещи за работа. Връщате се в кухнята и виждате през прозореца как дъщеря ви ви маха преди да се качи на автобуса за училище. Разделяте се със съпругата си, отивате на работа, дори пристигате 5 минути по-рано.

Два различни сценария, които започват от едно и също събитие. Тайната е във вашата реакция към събитията от живота ви. Разбира се, можете да продължавате да обвинявате другите за несполуки си и да се оплаквате, но дали това ще ви помогне?

Научете се да реагирате правилно, за да не съжалявате за пропилените дни. Ако някой иска да ви изпревари на пътя, оставете го да мине. Какво значение има дали ще пристигнете на работа няколко секунди по-късно? Припомнете си правилото 90/10 и не се тревожете.

Самолетът ви закъснява и плановете ви се провалят. Не се карайте на летищния персонал, вината не е тяхна. Оползотворете времето си – прочетете книга или опознайте останалите пътници.

Няма да съжалявате, ако решите да приложите принципа 90/10. Напротив, ще останете изненадани от резултатите.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ра
  Ради
  8 0
  11:41, 24 яну 2018

  Ах как трябва да им се напомня на българите непрекъснато това.В другите страни ще те изчакат да минеш по улицата най любезно, тук ще ти крещят и псуват ...Промяната започва от нас.Май нямаме елементарно възпитание.Доброто възпитание е точно обратното на това което ние правим.Вместо да крещиш на някого по улицата трябва да излезеш и да протестираш срещу тези, които ни управляват.Дори и тях не е необходимо да ги псуваш на майка.Можеш просто да си твърд и да протестираш, няма нужда да обиждаш.Дали уважаеми българи не опира всичко до криворазбраното ни възпитание?

Хороскоп за 04.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ще е благодатен на срещи и установяване на полезни контакти. Работата ви ще е интересна, спорна, и повече отколкото очаквате. Обмислете добре идеите си и пътищата за осъществяването им. Не пренебрегвайте полезната информация, която ще научите помежду другото. Роднини ще ви зарадват с вести, имащи отношение към общите ви начинания.
04 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Посветете се на важните за вас задачи, без да се разпилявате с маловажни неща. Имате прекрасни идеи, които чакат своята реализация, създайте условията за нея, бъдете наблюдателни и разчитайте знаците по пътя си. Много хора ще ви приветстват и помагат. Следвайте убежденията си, те са вашата пътеводна светлина.
04 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес ще имате възможността да се утвърдите като коректен и лоялен партньор. Справяте се отлично със завършването на важен проект, което е сериозна крачка в професионалното ви развитие. Предстои ви скорошна стабилизация във финансов план, което ще ви даде възможност да разширите сферата на проектите си.
04 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Перспективна идея ще ви вдъхнови да заживеете с планове за нейното осъществяване. Настроението ви ще нарасне, ще ви направи активни и по-добри. Наред с това не пренебрегвайте задълженията си, отделете време на всичките си задачи. Дошла навреме вест ще внесе повече яснота в намеренията ви.
04 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работещите в производството, търговията и бизнеса ще продължат и днес да се занимават със служебните си задачи. Трети ще мислят за почивката си, тръгвайки на път. Във всички случаи ще се ползвате с внимание и разбиране, няма да срещате непреодолими препятствия пред себе си. Приемете приятелската покана за среща.
04 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Старанията, които влагате в делата си ще дадат резултати. Но, понякога се налага и да се съобразявате с обстоятелствата, като отстъпите от позициите си - при спорове например, а също и при видими здравословни проблеми. Не въвличайте близките си в рисковани начинания. Спестете им това напрежение.
04 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не изисквайте прекалено много от обкръжението си. Всеки има своите приоритети, които следва,колкото и да не ви се иска. Търпението ви към тях ще повиши уважението им и ще ви помогне да се освободите от напрежението, което носите. Вечерта е подходяща за гости. Поканете някого или вие отидете.
04 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Овладейте емоциите си и не се впускайте в рисковани начинания. Възможността да пострадате сериозно ако го сторите е доста голяма. Заемете се с ежедневните си ангажименти и не се разсейвайте със странични проекти. Имате предостатъчно работа, която не търпи отлагане. Очаква ви привлекателно предложение за вечерта.
04 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Преценявайте добре обстановката, като не прекалявате с търпението на околните. В добра форма сте и изпълнени с ентусиазъм. Трансформирайте излишната си енергия в нещо полезно, творческите ви идеи заслужават внимание. Нека не ви възпират отминали неудачи, дайте воля на въображението си.
04 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Характерни за вас днес са противоречията, които са иначе чужди на зодиакалния ви знак. Чувствате, че стоите на кръстопът и не сте сигурни кой от пътищата е най-правилния за вас. Най-удачния вариант е да се захванете с нещо, което вече сте започнали и да оставите времето да работи за вас. Бъдете сигурни, че не след дълго ще разберете това което ви интересува.
04 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Предстоят ви приятни задължения днес. Привлечени сте от бъдеща възможност, която е свързана с известни инвестиции, но пък е доста перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате напоследък. Сами знаете колко ценен е той за вас.
04 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Вие сте безспорен, неизтощим източник на енергия и свежо чувство за хумор. Работите усърдно и всеотдайно, и резултатите не закъсняват. Внимавайте да не влезете в пререкание с близките си. Приятелите заслужават повече внимание и това го разбирате и днес. Организирайте в тяхна чест събиране и се повеселете.
04 юли 2020
Последни новини