От х:

Днес в x:

Колко убийства за последните 7 години се водят разкрити от МВР (графика)

Тази седмица двама управляващи се похвалиха с почти 100 % разкриваемост на умишлените убийства през 2017 г. Пръв бе вътрешният министър Валентин Радев след Консултативния съвет за национална сигурност при президента, а след това бе вицепремиерът по съдебна реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева в телевизионния ефир. Последва ги и директорът на "Национална полиция" Христо Терзийски пред депутатите във вътрешната комисия в четвъртък.

Това се случи в седмица, следваща тази с шесторното убийство в Нови Искър и в седмицата когато бе разстрелян бизнесменът Петър Христов.

Статистиката на МВР през годините е променлива. Пример за това е простреляният през декември миналата година данъчен служител Иво Стаменов, който почина този петък. До днес случаят се водеше опит за убийство, но от петък ще влезе в регистрите на полицията като убийство. Извършителят на престъплението все още не е открит.

МВР приема дадено престъпление за разкрито, когато има повдигнато обвинение. Това важи и за случаите на задочно обвинение, когато извършителят се издирва. Те броят престъпленията за разкрити още преди те да са влезли в съда и да има окончателни присъди по тях.

По думите на Терзийски умишлените убийства през 2017 г. са 94, от които са разкрити 93. Това, което все още полицията не брои като разкрито е от лятото и е станало в Казанлък. "По него се работи. Имаме насоки", увери Терзийски. Разследващите имали информация, че единият от заподозрените извършители бил с ментални отклонения. Терзийски се похвали, че през миналата година МВР е разкрило и три стари убийства - от 1999 г., 2003 г. и 2006 г.

Графиката е съставена от "Дневник" по статистиката на МВР за миналите години за броя умишлени престъпления и броя на разкритите от тях.

Умишлено убийство, според Наказателния кодекс е престъплението, при което някой умишлено умъртви другиго. Като такива се водят и посегателствата върху длъжностно лице, бременна жена, лице в безпомощно състояние, както и убийство с користна цел, извършено по хулигантски подбуди и други хипотези от член 116 от НК.

Като умишлено убийство се регистрира и посегателството, извършено при силно раздразнение, предизвикано от пострадалия с насилие, тежка обида или клевета.

Източник: dnevnik.bg

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ху
    Хулиган
    6 0
    11:25, 14 яну 2018
    В МВР няма разкрити убийства. Всички убийства се завеждат срещу неизвестен извършител. Дори и тези където извършителя се е предал сам. След това тези убийства компетентно и величествено се разкриват. Това разкриват в МВР. Който сам се е предал или са го издали. От останалите нищо не се разкрива. МВР отдавна няма кадри за това.
Последни новини