От х:

Днес в x:

9 °C

Колко убийства за последните 7 години се водят разкрити от МВР (графика)

Тази седмица двама управляващи се похвалиха с почти 100 % разкриваемост на умишлените убийства през 2017 г. Пръв бе вътрешният министър Валентин Радев след Консултативния съвет за национална сигурност при президента, а след това бе вицепремиерът по съдебна реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева в телевизионния ефир. Последва ги и директорът на "Национална полиция" Христо Терзийски пред депутатите във вътрешната комисия в четвъртък.

Това се случи в седмица, следваща тази с шесторното убийство в Нови Искър и в седмицата когато бе разстрелян бизнесменът Петър Христов.

Статистиката на МВР през годините е променлива. Пример за това е простреляният през декември миналата година данъчен служител Иво Стаменов, който почина този петък. До днес случаят се водеше опит за убийство, но от петък ще влезе в регистрите на полицията като убийство. Извършителят на престъплението все още не е открит.

МВР приема дадено престъпление за разкрито, когато има повдигнато обвинение. Това важи и за случаите на задочно обвинение, когато извършителят се издирва. Те броят престъпленията за разкрити още преди те да са влезли в съда и да има окончателни присъди по тях.

По думите на Терзийски умишлените убийства през 2017 г. са 94, от които са разкрити 93. Това, което все още полицията не брои като разкрито е от лятото и е станало в Казанлък. "По него се работи. Имаме насоки", увери Терзийски. Разследващите имали информация, че единият от заподозрените извършители бил с ментални отклонения. Терзийски се похвали, че през миналата година МВР е разкрило и три стари убийства - от 1999 г., 2003 г. и 2006 г.

Графиката е съставена от "Дневник" по статистиката на МВР за миналите години за броя умишлени престъпления и броя на разкритите от тях.

Умишлено убийство, според Наказателния кодекс е престъплението, при което някой умишлено умъртви другиго. Като такива се водят и посегателствата върху длъжностно лице, бременна жена, лице в безпомощно състояние, както и убийство с користна цел, извършено по хулигантски подбуди и други хипотези от член 116 от НК.

Като умишлено убийство се регистрира и посегателството, извършено при силно раздразнение, предизвикано от пострадалия с насилие, тежка обида или клевета.

Източник: dnevnik.bg

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ху
  Хулиган
  6 0
  11:25, 14 яну 2018
  В МВР няма разкрити убийства. Всички убийства се завеждат срещу неизвестен извършител. Дори и тези където извършителя се е предал сам. След това тези убийства компетентно и величествено се разкриват. Това разкриват в МВР. Който сам се е предал или са го издали. От останалите нищо не се разкрива. МВР отдавна няма кадри за това.

Хороскоп за 04.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Временните финансови затруднения могат да се отразят понижаващо на настроението и самочувствието ви, но не губете кураж. Имате потенциал да се справите с предизвикателствата и да излезете по-силни, можещи и побеждаващи. В откровен разговор с близките си ще решавате семейни проблеми и ще планирате заедно бъдещето си.
04 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Изгледите ви за успех са много добри. Продължавайте в същия дух. Не изневерявайте на принципите си и непременно ще успеете. Възможно е днес недоброжелатели да ви създават дребни пречки, но това едва ли ще ви представлява сериозно затруднение. Просто не ги взимайте присърце. Напълно осъзнавате с какво сте се заели.
04 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Късметът ви днес е много добър и шансовете ви за успех в професионалните ви начинания са значителни. Предизвикателствата в бизнеса няма да изискват от вас големи усилия и ще се справите с лекота. Пренебрегвате критиките на близките си.
04 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес успявате да направите така, че нещо, което отдавна ви принадлежи да попадне отново у вас. Трудно се отклонявате от веднъж избрания път и правите всичко възможно да постигнете намеренията си. Следвате твърдо избрания курс и не си позволявате да се отклонявате заради факти, споменати ви от околните. Ще се чувствате най-добре сред семейството си вечерта.
04 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добрите ви постижения ви задължават да продължите отговорно и качествено работата си. Започващият силен период за вас налага да подобрите (дори и да считате това за излишно) уменията си. Някои от вас ще получат възможност за квалификация на достатъчно престижно място, възползвайте се.
04 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
04 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Приятели ще ви помогнат да стигнете по-бързо до решаването на проблем, който ви притеснява. Бъдете по-доверчиви към онези, които безкористно ви обичат и помагат, и не ги винете за неудачите си. Мислите ще ви отвеждат и при някого, с когото ви свързват нежни чувства, но поради обстоятелствата сте разделени.
04 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко се нарежда във ваша полза и денят "заплашва" да бъде един от най-успешните ви през последния месец. Финансовото състояние на семейството ви е отлично и можете да си позволите малко разточителство. Възползвайте се максимално от късмета си.
04 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Предстои ви напредък в личен план. Той ще се отрази добре на самочувствието ви и ще ви превърне в желани събеседници. Не допускайте хора от обкръжение ви да се намесват в личното ви пространство. Сами можете да вземате решенията си, нямате нужда от подобни съветници.
04 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще изненадате околните с промененото си отношение към конкретен проблем или събитие. С позитивното си мислене ще направите възможно и невъзможното, само от вас зависи. Пречистващата сила на природата ще ви освежи и даде сили, а вниманието на любим човек ще ви направи щастливи.
04 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Разпределете добре времето си и не се увличайте по дреболии. Предстои ви доста работа и само с добър подход ще успеете да се справите. Не е фатално, ако отложите някой от ангажиментите си. Повярвайте, заслужава си да положите повече усилия днес.
04 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Наред с трудностите ще имате и провокации, които могат да внесат разколебаване в намеренията ви. Но интуицията и убедеността ви, че сте на прав път не са измамни. Остава и да го извървите. Възможността да работите с професионалисти ще ви научи на полезни неща, за това повече гледайте и слушайте и по-малко говорете.
04 апр 2020
Последни новини