От х:

Днес в x:

Природозащитниците от Хасково с двоен протест тази вечер

“Гнусно, тайно, със Закон за посадъчния материал узаконяват смяната на предназначението на земите, тоест дават зелена светлина за вечни времена за всеки, който е подготвил земеделска земя край морето, за строеж.”. Възмущението е на природозащитникът от Хасково Стефан Аврамов,  който е координатор "Защитени територии и видове" в Българска фондация Биоразнообразие. Изявлението той направи днес във Фейсбук профила си, след като стана ясно, че депутатите ще гласуват поправки в Закона за посевите.

„Явно довечера в Хасково ще протестираме не само за Пирин, а и срещу начина на управление настоящите управници на България”, казва Аврамов.

Става въпрос за преходни и заключителни разпоредби на Закона за посевите и посадъчния материал, с които се предлагат промени в Закона за опазването на земеделските земи, а природозащитниците смятат, че така значително ще се улесни тяхното застрояване и ще се удължават за вечни време, срокове които изтичат. Според защитниците на природата, най-апетитните хапки са край морските брегове, но и на живописни терени в планинските местности. Такива има не малко и в Източните Родопи, коментира Стойчо Стойчев от Българското дружество за защита на птиците-Хасково.

„Тази поправка е изключително скандална, защото я няма в първоначалния текст на Закона за посевите и посадъчния материал и се появява по време на неговото второ четене в Комисия в устна форма. Няма депозирани мотиви за тези промени и тяхната обосновка. Така обществото на практика ще бъде поставено пред свършен факт“, коментираха в социалната мрежа и от Коалицията на природозащитните организации „За да остане Природа в България“.

Протестът за Пирин в Хасково е на площад „Свобода“ тази вечер от 17.30 часа. Тогава местните еколози ще се присъединят към мощният отпор в цялата страна срещу строежа на нови писти и лифтове в Банско. Призивите навсъкъде обаче са протестът да е двоен-и срещу поправките в Закона за посевите.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Па
  Пак добре
  6 -3
  18:09, 11 яну 2018
  Стефан Аврамов е все пак по-добре от Емил Георгиев. Като лице на протеста имам предвид. То на Емо му отесня Хасково.
  • 🇧🇬
   🇧🇬
   9 -11
   18:35, 11 яну 2018
   Кой е Стефан Аврамов:.......
   Екологът Стефан Аврамов, който определи известни български спортисти като елитни проститутки, работи във фондация “Биоразнообразие”, която по проекти за над 4 млн. лева брои птици, диви кози и мечки.......използва труда на стотици доброволци срещу нулево заплащане...........Поръчков еколог,който срещу пари е готов да разруши всичко свято......Целта е дестабилизация и стопиране на процесите водещи към демокрация и европеизация в България.
 • 2
  До
  Добрев
  5 -9
  20:32, 11 яну 2018
  Заради такива измамници като Стефан Аврамов сме на... Виж коментара
  • So
   SonnY
   3 0
   01:49, 12 яну 2018
   Аз с него съм чистил боклук от Окото*, чистили сме и в района на връх Мечковец**. Иначе по тези "кухи и безсмислени проектчета" господин Аврамов беше осигурил раници и друга екипировка, която винаги ни я е заемал като ходехме на походи с него като ученици. И по същите тези "проектчета" беше набавил материали за възобновяванете на туристическите маркировки в района на Хасково и Минерални Бани. Но щом за Вас това са "безсмислени" неща, то пази Боже от това което считате за "некухи" проекти. Все пак някои хора искаме да се наслаждаваме на природата отблизо и да запазим и доразвием това, което е било преди нас за тези след нас. Но Ви пожелавам някой ден да се окажете прав и Стефан Аврамов да се окаже един от най-големите проблеми в България и в Европа - значи доста хляб ще сме изяли. А до тогава Ви препоръпвам чести разходки из природата - чистият въздух въздейства добре на тялото и на мозъка!

   *Окото - едно от Седемте рилски езера. Популярна туристическа дестинация с много интересна легенда за образуването и.
   **Мечковец - най-високият връх в нашият район, известен още като Аида. Препоръчвам Ви ако не стигнете до езерата, то поне до тук се разходете в някой свободен ден.
 • 3
  Бо
  Богоев
  5 -2
  22:24, 11 яну 2018
  В Хасково имало природозащитници? Ти да видиш?!?

Хороскоп за 04.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Освободете се от напрежението, загърбете минали неприятности и гледайте с надежда напред. Очакват ви успехи, основите на които дълго са поставяни от вас. Благоприятни перспективи се очертават за работещите в областта на търговията и предприемачите. Бъдете внимателни при работа с документи. Добри новини.
04 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще успявате. Ще реализирате плановете си дори по-добре от предвиденото. Близък човек ще ви ангажира с проблем, по който едва ли ще можете да сте му полезни. Не позволявайте хорските приказки да променят отношението ви към определена личност, защото тя заслужава повече внимание и уважение.
04 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обзети сте от творчески идеи, които горите от желание да споделите и осъществите. Предлага ви се чудесна възможност за изява. Ще се радвате на вниманието и обичта както на близките си, така и от страна на колеги и на хора, на които ще бъдете представени. Нова сърдечна тръпка ще ви разтърси и само вие знаете колко далеч искате да стигнете.
04 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще отделите повече време на работата си, служебна, делова, лична или обществена. Довеждате до край започната задача и това ви кара да прецизирате детайлите, в очакване на добри резултати. Благоприятно развитие на делови въпрос, касаещ и близките ви, свързан с имоти, дела или други начинания.
04 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще отбележите ново начало за бизнеса си или друга, обвързваща ви с перспективите си активност. Измежду нещата, които определяте за важни са професионалното ви утвърждаване и личния ви живот. За последното ще се погрижите повече, предвид растящите ви желания. Поява на нов човек в живота ви или подновяване на връзка с вече познат ще придобие по-дълбок смисъл за вас.
04 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Разнообразната работа днес, която ви налага общуването с много хора, може да ви изнерви. Старанието ви да сте изрядни във всичко, с което се заемете, често ще бъде проблемно, и то не по ваша вина. Можете да разчитате на помощта на близък приятел, който няма да ви подведе. Независимо от всичко бъдете усмихнати и сърдечни с другите.
04 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не всичко днес ще се подрежда според очакванията ви. Възможно де възникнат проблеми, чието решаване ще наложи компромиси от ваша страна. За да имате по-малко разочарования, ограничете контактите си до минимум. Бъдете уравновесени и резервирани към непознатите. Не парадирайте с успехите си. Ако го сторите може скоро горчиво да съжалявате.
04 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Привличат ви непознати неща и затова едва ли днес ще се задоволите с обичайните си занимания. Опитвате нещо нестандартно, което ще помните дълго. Едва ли е трудно да ви привлече човек на своя страна, тъй като сте в настроение и лесно се съгласявате с привлекателни идеи. Ако започвате нещо днес, непременно го довършете, защото иначе ще си създадете двойна работа.
04 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Радвате се на един полезен ден. Независимо от заниманията си ще запазите доброто си настроение и ще успеете да го предадете и на околните. Разбирате се чудесно с човек, който отдавна ви привлича и нищо чудно скоро отношенията ви да се задълбочат.
04 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разтоварващи занимания ще ви помогнат да се освободите от натрупаното напрежение и ще подобрят настроението ви. Заобиколете се с обичани хора, с които чувствата ви са взаимни. Неочаквани новини ще ви зарадват. Решението ви да помогнете на някого е похвално и ви прави чест.
04 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако трябва наложете усилия за да намалите темпото и да не сте все заети и активни просто по навик. Важно е да проявите благоразумие. Днес не всичко, което ви е доставяло удоволствие или ви е носело придобивки, ще ви въздейства по същия начин. Отделете от времето си и помогнете на близките си, но в никакъв случай не чакайте отплата.
04 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Характерни за този ден са спокойствието и доброто настроение. Подхождате положително към всяко нещо, с което се сблъскате и това до голяма степен определя и добрите резултати, които постигате. Отпадат съмненията ви относно човек, когото сте считали за прегрешил спрямо вас. Имате чудесната възможност да се отпуснете и забавлявате вечерта.
04 юни 2020
Последни новини