От х:

Днес в x:

Палестинците считат израилския закон за Йерусалим за обявяване на война

Президентът на Палестина Махмуд Абас обвини Израел, че е обявил война на палестинците и на свещените места на мюсюлманите, пише "Аарец".

Палестина реагира гневно на прокарания в израелския парламент закон, който обявява Йерусалим за единна и неделима столица на Израел. законът още повече ще затрудни правителството да предаде палестинските части от Йерусалим при бъдещо мирно споразумение.

Според палестинската организация "Хамас" Абас трябва да прекъсне контактите със САЩ. Групировката нарече "мъртви" споразуменията от Осло.

Приетият от Кнесета закон за "единен и неделим" Йерусалим е обявяване на война на палестинците, цитират агенциите със вторник официалния говорител на ръководството на Палестинската национална администрация Набил Абу Рудейн.

"Без споразумение за Йерусалим не може да има мир. Законът означава, че ще има кръвопролитие", предупреди и Дов Ханин от основната опозиционна арабска коалиция Arab Joint List.

Със споразумението от Осло, сключено в началото на 1990-те между палестинска и израилска страна, израел признава Организацията за освобождение на Палестина за законен представител на палестинскоия народ и приема дейността на ПНА на окупираните територии. Палестинците признават правото на Израел на мирно и безопасно съществуване, отказват се от тероризма и се задължават да решават двустранния конфликт с мирни средства.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини