От х:

Днес в x:

Цариградският път и забележителностите в Хасковско - в издание на два езика

Изображение 1 от 3

    Значението на факта, че Цариградският път, свързващ Близкия Изток и Запада, е минавал през Хасковски регион и как това се е отразило на строителството на обществените постройки през 15-19 век, описа в текст и илюстрира със снимки Регионалният исторически музей. Информацията и снимковия материал в двуезичното издание - на български и английски език, са събрани и обработени от д-р Красимира Узунова и Галина Христова.

    В класьора са показани някои от най-емблематичните здания в региона от 4-вековния описан период - Мостът на Мустафа паша в Свиленград, Гърбавият мост в Харманли. На страниците има разказ за кервансараите - най-модерните хотели за времето си. Показан е и Узунджовският панаир, емблематичната църква-джамия в селото, Герганината чешма, най-старата джамия в християнската част на Балканите - Ески джами в Хасково. Историчките припомнят и за хамамите, от които няма запазени, с изключение на фасадата в Свиленград, днес превърната в арт галерия.

    Всички знаят за тези красиви обекти, но сякаш рядко биват свързани в един общ разказ, затова решихме да ги обединим около пътя - Цариградския път. Надяваме се, че четейки за тях, хората ще бъдат провокирани и да отидат да ги видят“, посочва д-р Красимира Узунова, което е съставител на сборника.

    Това е пето авторско издание от този тип, което РИМ Хасково реализира през последната година. Затова историците смятат, че 2017-та е „плодородна“ за тях.

    На страниците му се посочват и по-малко известни данни за описаните обекти. Като например този, че самият Георги Раковски е събирал данъците на Узунджовския панаир. Идвайки в този район пък посещава и Харманли, където използва срещите си с местните хора да ги стимулира да са по-борбени и да ги подтикне да работят повече за освобождението. Описаният в сборника период завършва с построяването на железницата. И това не е случаен избор, тъй като според д-р Узунова малко хора си представят железницата като предвестник на най-новата ни история. През 1869 г, за да не изостава от модерна Европа, османското правителство сключва с дружеството на барон Хирш договор, според който трябвало да бъдат построени в европейската част на империята железопътни линии. Трасето трябвало да мине и през Хасковски регион. То е пуснато в експлоатация през 1875 година. За да работят по изграждането му тук идват и братя Прошек, които след освобождението остават в България и създават прочутата си пивоварна край София.

    Съставителите на изданието отбелязаха, че то е видяло бял свят с помощта на бизнеса от региона.

    Книжката вече се разпространява в музея, в Туристическия информационен център, а скоро ще има възможност и за онлайн поръчки през интернет магазина на музея, по който се работи.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Случаен виц

    Последни новини