От х:

Днес в x:

-1 °C

Ники Комедвенска събра ценители на поезията в „Заря“

Изображение 1 от 3

  Нашумялата поетеса Ники Комедвенска събра ценителите на изящната словесност в сряда вечерта в малката зала на читалище „Заря“ в Хасково. Авторката рецитира свои стихове, като в последвалия разговор обясни, че поетът най-добре рецитира собствените си произведения.

  Стиховете на Ники Комедвенска се радват на голяма популярност, а всяко нейно ново произведение предизвиква истинска буря в социалните мрежи, където тя често публикува новите си творби.

  Сред почитателите на таланта ѝ бе и бившият царски депутат Господин Чонков, който се поинтересува дали белетристиката, на която се отдава напоследък, я грабва повече или поезията, в която има безспорни постижения.

  „Има неща, които не могат да се съберат в няколко куплета. Според общоприетото мнение на върха в литературата стои поезията, следвана от прозата, а на най-ниското стъпало – хумора. Аз смятам, че е обратното. На най-високото стъпало е хуморът. Лесно е да разплачеш някого, трудно е да го разсмееш, при това през сълзи. А в прозата има много труд“, обясни поетесата.

  Сред публиката имаше почитатели, които държаха самите те да рецитират нейни стихотворения. Хасковската поетеса Ели Видева, която водеше срещата, пък избра да прочете „своето нейно произведение“. Изборът ѝ се спря на „Леко“.

  Леко!

  Как се живее в България???
  Леко, приятелю, леко –
  кой както може, шамари я
  вече от няколко века.

  Просто прилича на баница
  в стара пробита копанка:
  кеф ти – разгърдена граница,
  кеф ти – фалирала банка.

  Инак ѝ пазят огризките
  нашите западни братя –
  искаме или не искаме,
  вече е членка на НАТО.

  Питаш защо си налягаме
  всичките вехти парцали
  в тази пробита България,
  кучета щом са я яли…

  Знаеш ли?… Всички империи,
  тъпкали нашето знаме,
  вече са прах и мистерия,
  вече отдавна ги няма.

  Само Балкана ни, стария,
  пълен е с тайни пътеки.
  Ако ще газиш България,
  леко, приятелю, леко!

  Ники Комедвенска

  * Текстът на стихотворението е от фейсбук профила на авторката.

  Тодор Кръшков

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  Хороскоп за 27.11.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Мисли, свързани с отминали събития отново ще излязат на преден план. От тях няма да се почувствате по-добре, за това си наложете да ги забравите. Насочете енергията си за по-хубавите неща в живота ви. Дарете си малко почивка и нещо специално за себе си, заслужавате го не по-малко от всеки друг.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Съчетавайки полезното с приятното, ще изживеете деня си приятно. Без да изтъквате заслугите си пред някого, ще успеете да го насочите в желаната от вас посока на мислене и заедно ще вземете решения за бъдещата си работа, цел или живот. Осигурете си време и за себе си, имате нужда от разтоварване.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Професионални срещи и обсъждане на интересуващи ви теми са част от ангажиментите, стоящи пред вас. Ще се включите в текущ проект и ще провокирате събитията в своя полза, без разбира се да предизвиквате недоволството на колегите си. Спазвайте добрия тон в общуването и законността.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  С лекота ще разрешите въпрос, който отдавна ви занимава. Изпитвате необходимост от промяна и същевременно се чудите от къде да започнете. Може би от себе си, може и от дома си. Във всички случаи се нуждаете от повече движение, спортувайте и се забавлявайте. Работата ви изтощава, не се давайте.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  С набелязаните мерки за подобряване организацията на работното място ще имате своите резултати. Всички те ще се окажат важни за професионалното ви развитие и най-вече финанси. Нововъведенията ви ще срещнат разбиране и ще получите подкрепа. Сигурно е, че сте сред най-добрите и с нищо не ви превъзхождат.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Предстоящите промени създават у вас напрежение, но и не ви липсват добри очаквания. За някои те са свързани с нова работа, смяна на местоживеене или друго интересуващо ги обстоятелство. Правейки оценка на развитията в живота си, ще бъдете по-обективни, ако изключите нещата от емоционален характер.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Настроението ви е добро, независимо от поведението на околните. В случая това е чудесно, защото вие наистина сте прави. Упоритостта в работата ви ще донесе резултат. Ще се радвате на заслужено признание, а и наградата ще бъде добра. Проявете толерантност към човек от обкръжението ви, който има свои проблеми.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще сложите добро начало на нещо ново в живота си днес. Положителните промени ще ви заставят да станете по-търпеливи към себе си и околните. То няма да ви коства големи усилия, защото сърцето ви е широко и в него има място за много обич и човешка топлина. Щастливите мигове ще последват и трайно ще се настанят в живота ви.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Денят не е подходящ за започването на нещо ново. Задоволете се с изпълнението на обикновените си задължения, дори да ви се струват досадни. Не давайте обещания, за които знаете, че са трудноизпълними. Вечерта прекарайте в шумна компания.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Сега вие сте творци на своето щастие. Най-вече от вас зависи да направите денят си успешен. Очакват ви изненади от всякакво естество и се налага да бъдете много внимателни в действията си. Погрешна стъпка може да ви донесе доста неприятности. Намерете време за любимия човек, защото нещата там не вървят гладко. Или може би е време за нова връзка?
  27 ное 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днешния ден предлага сериозно предизвикателство за вас. Мотивацията ви за работа е толкова висока, че нищо не може да ви откаже от онова, което сте си наумили. Можете да разчитате на ваш приятел в момент, когато се нуждаете от съвет. Бъдете концентрирани и резултатите ще са налице.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще придвижвате напред делата си, но наред с работата си е добре да се погрижите интересите ви да бъдат защитени. Използвайте контактите си и създайте условия за развитие на идеите си. Има потенциал в тях, стига да ги популяризирате и направите достъпни за повече хора. В желанието си да зарадвате близки хора ще влезнете в разходи.
  27 ное 2020
  Последни новини