От х:

Днес в x:

Специалист по белодробни болести: Наргилетата са вредни, трябва да се ограничат

    Пушенето на наргилета е вредно също като това на цигари и електронни цигари. Въпреки, че не може да се каже категорично кое е по-малкото зло - цигарите или наргилета. Това коментира по повод вихрещата се дискусия около гласените от Здравното министерство законодателни промени за ограничаване употребата на наргилета и растителни изделия за пушене. Ведомството вече обяви за провелата се работна среща на институциите за обсъждане на мерките. До един месец междуведомствената група ще излезе с конкретни предложения. Стана ясно, че ще се вземе предвид опита на други държави като Полша и Румъния за ограничаване употребата на наргилетата.

    Трябва да бъде развенчан митът, че наргилето е безопасно, напротив – то е в пъти по-увреждащо здравето в сравнение с изключително вредните цигарени изделия, категорична е заместник-министър Светлана Йорданова. По нейно предложение ще се обмисли практика

    в часовете на класния ръководите и по време на родителските срещи родители и ученици да бъдат запознавани с вредите от пушенето на наргилета и растителни смеси.

    „Аз съм за всякакви ограничения за вдишване на каквито и да е газове и с каквито и да е устройства“, категоричен е хасковският специалист по пневмология и фтизиатрия д-р Калфов. По мнението му независимо дали газовете минават през воден филтър, на какъвто принцип са наргилетата, вредата от тях остава – кондензират върху лигавицата на белия дроб, устната кухина и причиняват своите неприятни ефекти.

    Междувременно от местни заведения, където се предлагат средства за пушене на плодови и ароматни тютюни, отказаха да коментират въпроса с промените и отказаха снимки на местата, където се пуши.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Хм
      хм
      17 0
      19:13, 30 авг 2017
      Голяма мода в последно време. Неграмотни хора, това е.Би трябвало да ги забранят изцяло.
    • 2
      Бе
      БЕЛИЯ И ГЪРБАВИЯ
      6 0
      21:53, 30 авг 2017
      На майки и бащи, които имат малки деца и пушат трябва да им ги отнемат, защото те ги обричат на ужасни мъки!
    • 3
      Не
      Незапознат
      5 0
      21:58, 30 авг 2017

      Здравното министерство трябва не да ограничи а направо да го забрани за да може в крайна сметка да постигне желаното ограничение.Спомнете си навремето какво стана с така наречените зали за пушачи и непушачи.Табели и заграждения имаше но навсякъде беше мъгла от тютюнев дим.Ако не се лъжа в Турция където наргилето е част от културата им и традиция през 2009 година забраниха употребата му в закрити публични места и въобще го забраниха за лица под 18г.Но в крайна сметка постигнаха само ограничение.
    • 4
      Ар
      АРСЛАН
      5 -2
      08:43, 31 авг 2017
      В болницата масово се пуши и болни и доктори, в офиси, дори на улицата, върви и пуши, безсмислено е да се коментира тази тема, нация от тъпанари, идиоти, дебили и обикновени простаци, по-добре да каже не пушете тютюна, а го яжте!
    • 5
      Цх
      Цх
      0 -1
      14:48, 31 авг 2017
      Знаете ли какви простаци има във България пуши цигарата и я хвърля на земята е баси и простотията ама е за съжаление защото след 5години ще има само кауни и тикви от цигулките и простаци

    Още новини

    Последни новини