От х:

Днес в x:

Сготвиха 14 казана фасул за Успение Богородично, три служби за празника в храма

Изображение 1 от 6

    14 казана фасул сготвиха днес жените в двора на катедралната църква „Успение Богородично“в Хасково  за утрешния храмов празник на обителта.

    Въпреки мащабния ремонт, който тече в храма от месеци по повод тазгодишното честване на 180-та годишнина от построяването му, тази вечер ще има служба от 18 часа. Един час преди това ще бъде осветен и боба. По традиция постния курбан ще бъде раздаден на миряните. Фасулът на този ден се готви без капка олио и чорбата е обогатена със зеленчуци, разказаха майсторките в църквата. Млади и възрастни жени днес се включиха да помагат при подготвянето на продуктите за казаните.

    Утре сутрин също ще има служби-от 5.30 и от 8 часа, посочи отец Димитър. Поради това, че Св. Богородица се почита като закрилница на децата и даряваща жената с рожба, празникът се предшества с пости, наречени Богородични заговезни, които са 15 дни. Жените, постили през това време, взимат причастие на 15-ти август. В деня на празника се спазва строго забраната да не се върши тежка работа, както на полето, така и в къщи.

    В християнската религия празникът е свързан със смъртта на Божията майка на 64-год. Възраст. Богородица се моли в Елеонската планина, когато се явява архангел Гавраил с палмова клонка в ръка и възвестява, че след 3 дни духът ще се пресели в царството небесно. Преди да умре, тя пожелава да види още веднъж всички апостоли, след което ангелите идват да приберат душата. Богородица умира с лека смърт, която приличала на заспиване-успение.
    Легендата гласи, че по време на успението край смъртния одър на Богородица са присъствали всички останали живи апостоли, като единствено апостол Тома закъснял с 3 дни. Когато той поискал да се преклони пред тялото ѝ се се разбрало, че в пещерата, където Богородица е погребана до Гетсиманската градина, е останала само погребалната ѝ плащеница. 

    Тогава, за да я почетат, всички седнали на обща трапеза, като оставили едно празно място, предназначено за своя учител.

    От този ден останала и традицията, когато се прави угощение или обща трапеза, да се оставя един празен стол, където може да седне случаен гост или скъпия дух на починал невидимо да участва в тържествения семеен празник.

      Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Гл
      ГЛАДЕН
      1 -5
      16:08, 14 авг 2017
      в колко часа ,ще бъде готова кльопачката? Виж коментара
    • 2
      Бъ
      Бързояд
      5 0
      17:17, 14 авг 2017
      Браво! Радвам се да видя поне едно младо момиче там, от руга странае жалко... днешните кифли само по центъра....
    • 3
      Гр
      гражданка
      1 0
      09:16, 15 авг 2017
      Очевидно е ,че само възрастни жени подготвят ритуала,къде е младото поколение.След някоя година няма да има жени за този ден да приготвят така вкусния фасул.Но да си кажем, честит празник на всички и нека Света Богородица бди над всички ни и ни дава повече разум, повече човечност!
    Последни новини