От х:

Днес в x:

Бизнесът и общините спасяват три маломерни паралелки от закриване

Три маломерни паралелки в средни училища в Хасковска област ще продължат да съществуват. Те ще бъдат запазени, въпреки че учениците им през новата учебна година ще са далеч под нормативната база от 26 души в клас.

Още през миналата седмица министърът на образованието Красимир Вълчев излезе с публично съобщение, че е разпратил писма до директорите на Регионалните управления на образованието да се запазят приоритетно паралелките с търсени от бизнеса или уникални професии при записани минимум 10 ученици. Мотивацията му за това е, че трябва да се запази обучението по специалности, за които има заявка от работодатели или пък за общинските училища, когато общината е декларирала готовност за дофинансиране на маломерни паралелки.

Две са паралелките в осми клас в региона, които ще продължат да съществуват, макар да са с недостатъчен според изискванията брой ученици. Едното от тях е в Средното училище „Христо Ботев“ в Караманци. Става въпрос за паралелка, която е с 14 ученици в специалността „Организация на дейностите в местата за настаняване“, в професионалното направление “хотелиерство“, поясни шефът на РУО -Хасково Красимира Джисова. Предвид сериозната работа, която се върши в община Минерални бани през последните години за налагането й отново като сериозна туристическа дестинация и увеличаването на легловата база в курорта, логиката за запазването на тази паралелка е ясна, посочи тя. Втората маломерна паралелка с прием в осми клас на 13 ученици е в Средното училище “Христо Ботев“ в Ивайловград. Тя е с хуманитарно направление. Мотивът за запазването й е, че повечето от децата от околните села продължават обучението си след седми клас именно в училището в общинския център. Друга от причините е отдалечеността на региона и трудното пътуване до други школа.

Маломерна паралелка в девети клас е една в цялата област. Тя се намира в Харманлийската професионална гимназия по електротехника “Захари Стоянов“. През следващата учебна година в специалността “компютърна техника и технологии“ там ще са 15 ученици. Паралелката обаче ще продължи да съществува, защото от община Харманли имат заявка за среднисти с компютърно образование.

„Дори преди писмото на министъра от миналата седмица бяхме решили да запазим тези три паралелки въпреки ниския брой на учениците в тях. Това ни решение бе на базата на предварителните анализи за необходимостта от учебни звена в областта, посочи Красимира Джисова. Тя уточни, че и в трите случая на запазване на маломерните паралелки, дейността им ще се дофинансира от общините.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини