От х:

Днес в x:

Лондон: Няма споразумение за свободно движение на граждани на ЕС след Брекзит

Лиъм Фокс заяви, че няма споразумение в кабинета за предложението на Филип Хамънд свободното движение на граждани на ЕС във Великобритания да продължи до три години след Брекзит.

Фокс предупреди, че "контролът върху нашите собствени граници" е един от ключовите елементи във вота за Брекзит и каза, че свободното движение трябва да приключи през 2019 г. Неговите забележки се появиха след като финансовият министър Филип Хамънд заяви, че "много неща ще изглеждат подобни" на следващия ден след Брекзит през март 2019 г. с тригодишен преходен период. Тригодишният преходен период ще трябва да бъде одобрен от останалата част от ЕС и едва след това Великобритания ще има напълно нова имиграционна система, свое собствено търговско споразумение с ЕС и ще може да сключва търговски споразумения с други държави, по думите на Хамънд, които се разпространиха мълниеностно в петък и предизвикаха вълна от реакции.

Изказването на Хамънд потвърди многобройни информации от миналата седмица, че кабинетът се е съгласил с преходен период от около три години, завършващ преди следващите избори през 2022 г.  По думите му "в кабинета има широк консенсус, че такъв период ще бъде необходим за смекчаване на последиците от напускането на ЕС."

Но в понеделник, след като се появиха първоначалните публикации, Фокс заяви: "Ако е имало дискусии (в кабинета) по въпроса, аз не съм участвал в тях. Не съм участвал в никакви обсъждания по въпроса, нито съм подписвал съгласието си за нещо подобно."

Министърът на външната търговия Лиъм Фокс, външният минитър Борис Джонсън и министърът по въпросите на Брекзит Дейвид Дейвис са наричани „тримата евроскептици в кабинета”.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини