От х:

Днес в x:

Каракачанов: Оспорващите робството да четат Левски

Васил Левски оставя много повече завети от това, което българските политици днес смеят да цитират от него.

Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който заедно с началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев почетоха паметта на Апостола на свободата Васил Левски дни преди 180-годишнината от неговото рождение.

„Нека, минавайки покрай този паметник, гражданите да се сещат, че освен ежедневни грижи и проблеми, каквито е имало и преди 150 години, когато Левски е обикалял българските земи, имаме и един дълг към България - да бъдем българи и да служим на интересите й. Всичко останало са преходни неща“, каза още министърът на отбраната. 

Какво казва Левски - "аз няма да бъда турски и никакъв роб". Апостолът на свободата е обикалял българските земи, имаме и един дълг към България - да бъдем българи и да служим на интересите й. 

Всички други, които се опитват да спорят имало ли е или не робство да четат Левски. 

„Паметникът е много хубав, той е един от стотиците в България. Хубаво е, че има паметници на Левски, защото той е най-великият българин. Но е хубаво и когато почитаме датите на неговото рождение и смърт да отбелязваме и за какво се е борил Левски – за освобождението на България от турско робство“, заяви Каракачанов. 

„Нека си спомним и други думи, които казва – аз няма да бъда турски и никакъв роб. Оттук нататък всички други, които се опитват да спорят имало ли е или не робство да четат Левски“, коментира той. 

„Левски казва и нещо друго, за съжаление политиците доста подборно го цитират, обикновено как ще бъдем равни с другите европейски народи, което звучи актуално, как ще бъде толерантни към другите общности в България. Но Левски казва така – ще бъдем равни българи, турци, евреи, но пред закона български. 

Всеки български гражданин трябва да спазва законите на Република България и тогава има право да иска да бъде равен. Левски казва още нещо – и ние българите искаме да живеем свободни в земите си България, Тракия и Македония“, добави Каракачанов.

Министърът на отбраната и началника на отбраната присъстваха на тържествената церемония в парка на Военната академия „Г. С. Раковски“, където беше осветен паметникът на Васил Левски, изграден от инициативен комитет.

Да се преклонят пред паметта на Апостола на свободата дойдоха още президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, председателят на Комисията по отбрана в 44-ото Народно събрание Константин Попов и народни представители от комисията, политици, държавници, роднини на Апостола, преподаватели от Военната академия, общественици и др. Поднесени бяха венци и цветя от държавни институции и признателни граждани.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини