От х:

Днес в x:

11 °C

Без конкурс!? Българска фирма може да получи 1.5-милиардната сделка за бронирани машини

Проектът за закупуването на нови бронирани машини на стойност близо 1.5 млрд. лева с ДДС може да бъде даден за изпълнение на български фирми или да бъде върнат на Народното събрание. Така той е близо до предизвестения си провал, което обаче ще отвори нови въпроси.

"До две седмици трябва да стане ясно дали прекратяваме този проект и го връщаме обратно в парламента или търсим друг вариант за реализация на проекта. Защо не с участието на българската промишленост и това е съвсем реалистично", каза вицепремиерът Красимир Каракачанов в неделя пред Нова телевизия.

Според него българската промишленост може да разработи проекта и като се изключи купола може да изпълни всичко останало по проекта.

По думите му българска фирма е имала подобно предложение, но проектът вече е бил стартирал. Според него е по-реалистично обаче поръчката да бъде дадена на консорциум от български фирми.

Цялата идея на Красимир Каракачанов е много съмнителна, тъй като фирмите от българската промишленост нямат опит с толкова мащабен проект.

Тя обаче ще даде възможност на правителството и парламентът да определят изпълнителя без конкурс, каквато възможност има в законодателството.

Каракачанов така реши проекта за бронираните машини за Специалните сили, който ще бъде изпълнен от "Самел-90". Той обаче бе под 100 млн. лева и не изискваше санкция от парламента.

Военният министър не каза коя българска фирма е имала предложение да изпълни проекта, но според експерти в бранша вероятно "Самел-90" би проявила интерес.

Предизвестен край

Проектът се движи от години, като най-малко от половин година има неофициална информация, че МО планира да го рестартира, за да се осигури участието на още фирми в него.

На този етап в конкурса останаха едва две фирми мултинационалната "Дженеръл Дайнамикс" (General Dynamics) и финландската "Патриа" (Patria). Техните оферти надвишават тавана на проекта от 1.46 млрд. лева с ДДС, както и се очакваше.

"Двете оферти са с по-високи суми. Нямам право да си позволя да се върна в парламента и да искам още пари", обясни Каракачанов.

Ще има ли бронирани машини?

Ако проектът се провали, той ще се забави значително, а и няма гаранция дали следващото правителство ще има политическа воля да реализира подобна сделка в условията на криза.

Каракачанов обаче дава сигнали, че ще се опита в рамките на мандата на това правителство да предопредели развитието на проекта.

Ако идеята той да бъде даден на български фирми не бъде реализирана, има и други варианти. При нов конкурс може да проявят желание още фирми. А може да се премине и към опцията преговори "правителство-правителство", както бе решена сделката за изтребителите F-16 със САЩ.   

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Доверието, което сте изградили сред другите ще направи денят ви по-добър и успешен. С енергия и хъс ще успявате, а това ще ви мотивира за повече усърдие и последователност в действията. Доброто си настроение ще пренасяте и в личните си взаимоотношения, ще доминират чувства на добронамереност и взаимопомощ. Дано не се отдръпнете от някого заради неразбирането му.
28 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете внимателни днес. Вероятността умишлено да ви заблудят е много голяма. Не се поддавайте на суетата си. Ще съжалявате, ако прибързано приемете отправено ви предложение. Личният ви живот постепенно приема желаната от вас насока. Успявате да извлечете най-доброто от това, което ви се предлага.
28 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се вдъхновите от свое постижение и ще се амбицирате да продължите напред. Запознанство с човек, чиито качества допълват вашите и е възможна дълготрайна връзка. Емоциите ще повишат настроението и ще се стараете повече за партньора си. Новина, свързана с работата ви. Подготовка за пътуване.
28 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се радвате на засилен интерес от страна на обкръжението си. Може би той е продиктуван от вашите чудесни идеи и предложения, с които ги изненадвате. Не правете нищо прибързано, а внимателно обмисляйте действията си. Всякакви спонтанни реакции от ваша страна за момента са нежелателни. Ведрият ви тон може да ви помогне неимоверно много. В къщи се нуждаят от вас.
28 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
28 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предпочитате да прекарате този ден сред семейството си като обърнете специално внимание на по-малките членове. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, с която той не е съгласен. Така ще си спестите много повече неприятности..
28 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Мислите ви са насочени предимно в дейността, която упражнявате. Нововъведения и промяна в организацията ще ви помогнат да повишите печалбата и да насочите час от финансите си за други неща. Жадувате за повече разнообразие и може да го постигнете, ако не се затваряте в себе си, а потърсите подходящите хора.
28 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С помощта на влиятелна личност или административна инстанция ще съумеете да разрешите отдавна тежащ ви проблем. Усилията ви в тази насока ще се увенчаят с успех, а това ще повиши и тонусът ви. Моментът е подходящ да си пуснете тото. Шансът е на ваша страна.
28 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мобилизирани сте и ще можете да покажете итинските си способности. Залогът е голям, пък и не ви е останало място за избор. Не бива да прекалявате със стремежа си да сте на върха на всяка цена. Еуфорията може да ви постави и в деликатна ситуация. Децата ще ви поднесат приятни изненади.
28 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въпроси от различно естество ще занимават представителите на знака, сред които по-важни са служебните, по бизнес и в подкрепа на здравето ви. Цените времето си и в тази връзка ще следвате стриктно програмата си. Позициите ви на работното място се стабилизират и това внася успокоение в напрегнатото ви ежедневие.
28 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се посветите на задача, която обмисляте от дълго време. Усърдието ви е гаранция за успех, каквото и да ви струва то. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, докато се стабилизират отношенията ви с човека, който ви създава повече грижи. Радостна новина, свързана с децата.
28 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задълженията ви днес няма да ви натоварват, напротив. Имате желание и амбиция да се впуснете в сфера, нова за вас. Привлечени сте от възможност, свързана с инвестиции, но и перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате, но въпреки това ви вълнува.
28 фев 2021
Последни новини