От х:

Днес в x:

На срещата в София се събраха несъбираеми страни според Каракачанов

На срещата на върха на лидерите на ЕС и Западните Балкани се събраха несъбираеми неща - президентът на Косово и президентът на Сърбия, държавните глави на Македония и Гърция, които вече преговарят. Това заяви пред bTV вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Той определи срещата като голям успех и допълни, че България е един от факторите за стабилност на Балканите.

Относно темата за спора между Гърция и Македония около името на страната Каракачанов подчерта, че България категорично няма проблем с името на Македония.

"Ние претенции за името на Македония нямаме. Имаме претенции да не се преиначава историята и да се преследват хората с българско самосъзнание в Македония", обясни министърът. Според него двете страни са стигнали "на една ръка разстояние" от това да решат многогодишния спор.

Той заяви, че обсъждането вчера име Илинденска Македония е добро. По думите му Илинденското въстание е едно българско въстание, част от общата ни история и България няма да има претенции относно това име.

Каракачанов коментира и протеста на превозвачите относно Пакета "Мобилност". Той изрази силно възмущение от промените, които се предвиждат. Вицепремиерът обвърза темата с европейската позиция около излизането на САЩ от ядрената сделка с Иран, която според него е изместила въпроса за превозвачите от дневния ред.

"Темата с Иран измести нещата и показа двоен стандарт - като темата с шофьорите. Когато искаш да вземеш бизнеса на няколко източноевропейски държави, да фалираш хиляди фирми от Източна Европа и да оставиш десетки хиляди хора без работа, не ти трябва единството в ЕС и обясняваш как спели в кабините и си загрижен за хигиената им. Това е двоен стандарт. Но когато бизнес интересите ти са засегнати в Иран от предложението на САЩ за санкции и ембарго - търсиш единството на цяла Европа. Това, че сме в ЕС не ни прави мълчаливи папагали", отсече той.

Министърът е категоричен, че България трябва ясно и грубо да защитава интересите си. Според него ако превозвачи фалират и десетки хиляди шофьори останат без работа, те ще бъдат наети от други фирми и ще плащат данъци в други държави.

"Още миналата година въпросът беше обсъждан с Макрон. Но когато си коректен, те смятат за будала, а като се опъваш като Орбан, май повече те уважават", разгневи се вицепремиерът. Той заяви и че е било важно, че президентът на Франция Еманюел Макрон и канцлерът на Германия Ангела Мекрел видели тировете по "Цариградско шосе". Така те добили реална представа за проблема.

Източник: bTV

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ев
    ЕВРОАТЛАНТИК
    1 0
    15:03, 18 май 2018
    Е според това което казва КЪРКАЧАНА за коректноста и опъването излиза че ОРБАН го уважават а наш БОЙКО е БУДАЛА ---това не го казвам аз а КЪРКАЧАНА
Последни новини