От х:

Днес в x:

Никога не е било толкова лесно да загинете от предозиране с кофеин

Голяма диетична напитка Mountain Dew, кафе лате и енергийна напитка – този кофеинов коктейл стана причина за смъртта на 16-годишния Дейвис Алън Крайп от Южна Каролина миналия месец.

Хората не възприемат кофеина като токсичен, защото, ако са в добро здравословно състояние и се придържат към най-разпространените му източници като шоколад, кафе или чай, трудно биха приели доза, която да им навреди. Експертите твърдят, че фаталната доза е между 5 и 10 грама кофеин за възрастен. В една голяма чаша кафе има средно по около 340 мг, това означава, че трябва да изпиете между 15 и 30 чаши преди да умрете. Това е доста кафе – пикочният ви мехур вероятно ще откаже, преди вие да го направите.

Все по-често обаче много от нас залагат по-богати източници на кофеин. Вместо да се освежим просто с една чаша кафе или чай, ние включваме в диетата си и енергийни напитки, сладкиши с кофеин, някои дори добавят кофеинов прах към напитките си. Тези продукти улесняват попадането на големи количества кофеин в тялото ни за сравнително кратко време – понякога с фатални резултати. В случая със смъртта на момчето от Южна Каролина, смъртоносно се е оказало не количеството погълнат кофеин, а скоростта на приема му. Дейвис Крайп консумирал гореспоменатия коктейл в рамките на по-малко от 2 часа.

Ако все още ви е трудно да приемете идеята за предозиране с кофеин, просто разгледайте продуктите, предлагащи се на пазара, особено енергийните напитки. Изследване от 2015 откри, че една-единствена енергийна напитка увеличава риска от поява на сърдечно заболяване при възрастните. Кофеинът води до краткосрочно повишаване на кръвното налягане и стимулира нервната система, това би могло да предизвика сърдечен удар – причината за смъртта на 16-годишното момче.

Американската агенция за храни и лекарства издаде предупреждение относно кофеина на прах, предлагащ се в цял свят, след серия смъртни случаи на младежи. Един от тях смесвал праха с вода като по-здравословна алтернатива на газираните напитки. Една чаена лъжичка кофеин се равнява на 16-25 чаши кафе.

Какво да направите, предвид факта, че кофеинът би могъл да има смъртоносни последици ? Отговорът е лесен – придържайте се към традиционните му източници. Кафето, чаят, дори колата се смятат за сравнително безопасни с ниска концентрация на кофеин. Консумацията на тези напитки трябва да бъде равноморено разпределена през деня. Никога не приемайте повече от 400 мг кофеин на ден.

Източник: popsci.com

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини