От х:

Днес в x:

16 °C

1961 четвъртокласници на малка матура днес, 91 проспаха изпита

Изображение 1 от 5

  1961 четвъртокласници в областта се явяват днес на изпита по български език и литература, така нареченото външно оценяване или малка матура. Изпитът се провежда в 62 училища в региона. Четвъртокласниците в областта са общо 2052-ма, но 91 не са се явили, съобщиха от регионалното управление на образованието.

  Днешният изпит представлява тест, който включва диктовка и четене с разбиране и 11 задачи. Материалите са от изучавания през годината материал.

  В хасковското училище “Христо Смирненски" на малката матура се явиха 124 четвъртокласници от 5 паралелки. Те са разпределени в 10 класни стаи по 12-13 деца.

  Повечето от тях не изпитват притеснения от изпита, макар да не са се готвили продължително за него.

  В петък е изпитът по математика, а следващата седмица – по останалите два предмета.

  Резултатите от изпита след 4 клас дават представа за нивото на обучението на децата, които завършват първото ниво на образованието – началното.

  Тодор Кръшков

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Са
   саня
   50 0
   10:55, 10 май 2017
   Защо мъчите децата,ние като нямахме матури и то след 4-ти клас,хора ли не станахме! Напротив ние от старото поколение сме по-образовани от сега. Защо ли? Ами защото материала беше по-достъпен,разбираем и се преподаваше по-бавно,не като сега набързо,наизуст и така се затормозяват децата! Българио няма оправия!
  • 2
   71
   712349
   25 -1
   12:25, 10 май 2017
   Къде ми отиде коментара? Сега ще бъда кратка. Материалът в повечето случаи не отговаря на възможностите - много е и се претупва, защото няма достатъчно упражнения. Не трябва да е сложно и неразбираемо, а да отговаря на възрастовите възможности. Четене, писане и смятане са най-важните неща, които трябва да знаят децата в начален курс. Игровият елемент все го обещават, но не присъства достатъчно, а повече като показно. В първи клас все пак е добре, но после става неуправляемо, защото 2000 професори на година се появяват и все искат да пишат учебници, но не за децата, а за пари. Все пишем за Финландия, което е прекрасно, но все искаме ние да откриваме топлата вода. Ако добрите учители наистина пишеха учебниците, нямаше да е тази безхаберност. В прогимназията става лошо, а после още по-лошо, защото няма здрава основа. Наизуст се учат само стихотворенията и таблицата за умножение. Другото е разбиране и желание за присъствие в училище, както е в първи клас. Истински промени са нужни и да се слушат учителите, които са добри и обичат децата . Нищо не става без любов.
  • 3
   Ад
   Адонис
   3 -6
   13:14, 10 май 2017
   Учителката красавица
   Браво

  Хороскоп за 29.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Отнасяйте се с повече търпение към хората и нещата, които не са по вкуса ви. С такт и добро желание със сигурност ще постигнете повече, в противен случай ще си създадете напрежение и няма да постигнете целите си. Приятел ще ви предложи идея, което ще ви амбицира, но и затрудни.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес бъдете добронамерени към по-низшестоящите от вас, не знаете кога ще имате нужда от услугите им. Не е изключено незаетите да имат късмет през този ден и да си намерят подходяща работа. Общуването ви с приятели ще бъде особено приятно.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Следете внимателно какво се случва около вас и преценете кога да се включите с активни действия. Не допускайте обаче превръщането си в обикновени наблюдатели на събитията, тъй като имате много възможности и ще е жалко ако не ги осъществите. Наложете си да не се занимавате с работа, която не е наложителна за дадения момент и се постарайте да се съсредоточите върху най-важното. Предстоят ви добри новини в личен план.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ако разнообразите деня си с пътувания и други приятни занимания, ще обновите духа, здравето и психиката си. Общуването ви с хора, с които ви е приятно да бъдете, ще се отрази и на работата ви, по косвен или пряк начин. Равновесието може да бъде постигнато, стига то да не е в противоречие с чувството ви за свобода.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес ще постигнете голям делови успех, който ще затвърди положението ви на работното ви място. Имате основания за радост, но не бива да забравяте и за следващата си стъпка, която може да се окаже решаваща. Харчете разумно, не купувайте излишни вещи.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще търсите нови форми за изява на талантите си, преминавайки през деня в забързано темпо. Ще получите известия, които ще ускорят процесите в живота ви. Запознанство или утвърдена връзка ще ви създаде приятни емоции. С внимание ще се отнесете към проблемите на близък човек и ще му помогнете да ги преодолее.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  В професионален план денят е прекрасен и на мнозина им предстои служебно повишение. Ако сте безработни днес имате много добри шансове да промените това положение. Бъдете упорити и настоятелни. Със сигурност ще успеете.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Изразете доброто си отношение към хората, с които общувате и делата ви ще се подреждат така, както ги предвиждате. С настроение ще разгърнете сили в много посоки, което неминуемо ще се отрази на живота ви. Не сте от хората, които чакат на готово и днес ще го потвърдите отново.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще откриете перспектива за себе си в разработването на нов проект и акуратно ще се захванете с него. Без да губите време, ще направите нужните проучвания и ще намерите хората, с чиято финансова подкрепа ще го реализирате. Отношенията ви с постоянния партньор са променливи, проявете повече активност и не чакайте наготово решенията му.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ще фокусирате върху себе си вниманието на много хора, което ще повдигне и без това високото ви самочувствие. Лесно ще създавате нови приятелства и връзки. Работата ще ви отрезви, налагайки ви строг и делови подход към текущите ви задачи. Не се щадете, когато трябва да покажете готовност за взаимопомощ.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще защитите позицията си по въпроси, касаещи бизнеса, финансите и не на последно място личния ви живот. Ще работите по осъществяване на програмата си и по-малко ще се съобразявате с мнението на другите. Но ще ви се наложи да проявите разбиране и към обща тема, зачитайки и мнението на партньорите си.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Предприемате рискована операция, но сте силно убедени в успеха си. Ще сполучите, ако не действате прибързано и не правите непременно онова, което сте решили. Много биха ви помогнали съветите на близки и колеги, особено на онези от тях с повече опит. Мислете в перспектива, а не единствено в настоящето, това ще ви помогне да вземете правилното решение.
  29 окт 2020
  Последни новини