От х:

Днес в x:

1961 четвъртокласници на малка матура днес, 91 проспаха изпита

Изображение 1 от 5

    1961 четвъртокласници в областта се явяват днес на изпита по български език и литература, така нареченото външно оценяване или малка матура. Изпитът се провежда в 62 училища в региона. Четвъртокласниците в областта са общо 2052-ма, но 91 не са се явили, съобщиха от регионалното управление на образованието.

    Днешният изпит представлява тест, който включва диктовка и четене с разбиране и 11 задачи. Материалите са от изучавания през годината материал.

    В хасковското училище “Христо Смирненски" на малката матура се явиха 124 четвъртокласници от 5 паралелки. Те са разпределени в 10 класни стаи по 12-13 деца.

    Повечето от тях не изпитват притеснения от изпита, макар да не са се готвили продължително за него.

    В петък е изпитът по математика, а следващата седмица – по останалите два предмета.

    Резултатите от изпита след 4 клас дават представа за нивото на обучението на децата, които завършват първото ниво на образованието – началното.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Са
      саня
      50 0
      10:55, 10 май 2017
      Защо мъчите децата,ние като нямахме матури и то след 4-ти клас,хора ли не станахме! Напротив ние от старото поколение сме по-образовани от сега. Защо ли? Ами защото материала беше по-достъпен,разбираем и се преподаваше по-бавно,не като сега набързо,наизуст и така се затормозяват децата! Българио няма оправия!
    • 2
      71
      712349
      25 -1
      12:25, 10 май 2017
      Къде ми отиде коментара? Сега ще бъда кратка. Материалът в повечето случаи не отговаря на възможностите - много е и се претупва, защото няма достатъчно упражнения. Не трябва да е сложно и неразбираемо, а да отговаря на възрастовите възможности. Четене, писане и смятане са най-важните неща, които трябва да знаят децата в начален курс. Игровият елемент все го обещават, но не присъства достатъчно, а повече като показно. В първи клас все пак е добре, но после става неуправляемо, защото 2000 професори на година се появяват и все искат да пишат учебници, но не за децата, а за пари. Все пишем за Финландия, което е прекрасно, но все искаме ние да откриваме топлата вода. Ако добрите учители наистина пишеха учебниците, нямаше да е тази безхаберност. В прогимназията става лошо, а после още по-лошо, защото няма здрава основа. Наизуст се учат само стихотворенията и таблицата за умножение. Другото е разбиране и желание за присъствие в училище, както е в първи клас. Истински промени са нужни и да се слушат учителите, които са добри и обичат децата . Нищо не става без любов.
    • 3
      Ад
      Адонис
      3 -6
      13:14, 10 май 2017
      Учителката красавица
      Браво
    Последни новини