От х:

Днес в x:

Затворено преди 20 г. селско читалище отвори отново, честват го с празник

    Над 120 изпълнители от 15 фолклорни състава се надпяват и надсвирват на празник в хасковското село Орлово. Грандиозният концерт в двора на местната църква „Свети Атанасий“ е по повод храмовия празник и 90-годишнината на народно читалище „Васил Левски“. То е създадено през 1927 г., но от над 20 г. не функционира. Преди около 2 месеца е възстановено и членовете му вече наброяват около 115 човека, каза секретарят Динко Кючуков. Към читалището е създаден оркестър „Орлово“, танцов състав, както и библиотека с фонд около 3500 тома. За кратко време са поканени изпълнители от няколко региона, които откликнали на идеята. Участници има от селата Елена, Криво поле, Малево, Узунджово, Тракиец, Войводово, Конуш, Орлово, от Хасково и квартал Болярово, две групи са от община Крумовград – от селата Девесил и Малък Девесил, две от Смолян, както и индивидуални изпълнители. Най-малката участничка беше 7-годишната Румяна Кехайова.

    Междувременно е стартирал ремонт в сградата на читалището, където майстори все още работят по покрива. Докато текат ремонтни дейности в западналата сграда, на метри оттам кънти народна музика, която събра стотици.

    По повод празника в селото бяха подготвени и курбани от 4 агнета, дарени от местни жители, скара, подсигурена е и почерпка за всички гости, сред които бяха обитатели от Старческия дом в Кенана. За всички участници бяха подготвени грамоти.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ди
      Динко Кючуков
      31 -4
      12:26, 2 май 2017
      Благодаря, че обърнахте внимание на едно селско читалище. Искам само да благодаря за подкрепата на общината. Този ремонт, който правим сега не би бил възможен без подкрепата на кмета Добри Беливанов.
    • 2
      Ен
      ЕНДЕЛКО -ПЪРДЕЛКО
      7 -6
      17:28, 2 май 2017
      Кючуков всичко хубаво ама като гледам възръста на изпълнителите пък и на публиката това са комсомолците нса бай тошо Те са възрастни хора бе приятелю краката им отказват очите също Докога ще отсамват българщината къде са комсомолците на бойко защо бягът изглежда на тях читалища не им трябват или ако им трябват те са в лондон берлин брюксел и т н и т н Не читалища а старчески домове трябват
      • Аз
        аз
        3 0
        23:31, 2 май 2017
        Останали сте с грешно впечатление... И в селата има млади хора читалищата се възраждат з да не мислят като вас за старчески домове,а и нека и възрастните да се позабавляват всичко е за хората било то млади или стари.
    Последни новини