От х:

Днес в x:

„Каменица“: Във водата за бира няма уран

Във водата, използвана за производство на бира в хасковската фабрика, категорично няма уран. Това заявяват от „Каменица“ АД в официално становище, поискано от Haskovo.net вчера, след изявленията на служебния министър Спас Попниколов в парламента.

Регионалният министър заяви, че от спирането на помпените станции 1 и 2 са засегнати хиляди хора в Кенана и квартал Любен Каравелов, „засегната е работата и на завод „Астика“, който към март месец използва над 27 хил. кубика вода“.

В Хасково от дни вървят слухове за радиоактивна бира, както и хранителни продукти, произвеждани в местни фирми.

Ето официалното изявление на „Каменица“ по повод скандалите с радиоактивната вода в Хасково през последните дни:

„Каменица“ АД гарантира липсата на уран над допустимите норми и чистота на водата, влагана в производството на всички продукти, произвеждани в пивоварната на компанията в град Хасково.

За да гарантира 100% чиста вода за производството, пивоварната на „Каменица“ АД  в гр. Хасково разполага с изключително модерна инсталация за допълнително пречистване на водата чрез т.нар. „обратна осмоза“. Според Световната здравна организация обратната осмоза е един от най-ефикасните методи за пречистване на водата, който постига на около 100% пречистване от уран. При проведените извънредни изследвания на 11.04.2017 г. измерената стойност на съдържание на уран във водата след предварителна обработка през инсталацията на „обратна осмоза“ и преди влагането и в производство е 0,005 mg/l. при допустими 0,03mg/l., т.е. шест пъти под допустимата норма за питейна вода.

Тези данни се потвърждават и от официално проведените тестове и от заключението на Националния център по радиология и радиационна защита към Министерство на здравеопазването (Изх. № РД-02—7-75/18.04.2017 г. ): „от резултатите е видно, че: „Каменица“ АД са взели превантивни мерки чрез монтиране на съоръжение за пречистване на водата, влагана в производството, базирана на обратна осмоза. Резултатите показват, че по радиологичен показател съдържание на естествен уран, пречистената вода отговаря на изискванията на Наредбата, като стойността на естествения уран на пречистената вода е многократно по-ниска от тази от централното водоснабдяване“.

Съгласно действащото законодателство точката за мониторинг и контрол на водата в пивоварната ни в Хасково е след предварителната ѝ обработка през инсталацията на „обратна осмоза“ и преди влагането ѝ в производството. В тази точка стойностите за наличие на уран са миниум 6 пъти по-ниски от допустимите стойности. Именно тези последни показатели на водата след допълнително ѝ омекотяване и пречистване през „обратната осмоза“ ни дават основание да заявим, че водата, която влагаме в пивопроизводството е на 100% чиста. 

Пивоварната в Хасково разполага и със сертифицирани собствени водоизточници – 4 кладенеца на територията на завода, които се използват за производството на пиво. Пробите от тази седмица на водата в тези 4 собствени водоизточника показват стойности под допустимите норми за уран. Пивоварната е свързана към градската водоснабдителна мрежа като се използва приоритетно за битови и хигиенни нужди. В някои пикови моменти на производство към водата от собствените ни ресурси се добавя и вода от градската водоснабдителна мрежа. Тези добавени количества могат да достигнат до около 30%, в зависимост от конкретния момент, като тази вода се смесва с водата от собствените водоизточници на пивоварната и така смесена преминава през инсталацията за допълнително пречистване чрез „обратна осмоза“. Така обработената вода се влага в производството.

Поради изключителната важност за населението и като част социалната отговорност на нашата компания, разглеждаме възможностите за оказване на съдействие и помощ на местните власти и населението за доставка на чиста вода, обособено след потвърждаването на чистотата на нашите кладенци. Заявяваме и своята готовност за съдействие за споделяне на опита ни, натрупан във внедряването на технологии и процеси за пречистване на питейна вода и в пречистване на водите от отпадните процеси.“

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (21)

  • 1
    Ва
    Ванчо Бирата
    12 -11
    12:05, 22 апр 2017
    Ще ви повярвам ако продавате цяло лято на промоция бирата в Хасково. За нас е все едно дали от водата или от бирата ще го пием този уран, нека поне да е по-приятно, така да се каже.
  • 2
    Ке
    КЕНАНСКАТА ГОРИЛА
    14 -16
    12:34, 22 апр 2017
    Ако внимателно прочетете статията ще се объркате съвсем, първо казват няма никакъв уран, а след това абе има ама е 6 пъти по-малко. Хората са стресирани и крайно недоверчиви и най-вероятно ще минат на друга марка бира, бай бай астика!
    • Jo
      John
      4 -5
      17:07, 22 апр 2017
      като гледам палчетата, много хора са завършили математиката с 2-ка в 8-ми клас.
  • 3
    Ха
    ха-хо
    14 -4
    12:44, 22 апр 2017
    Да,да, ама не ! Както днес за Велинград - за града няма уран, но за съседни селища ще стане ясно след 15 дни. Е как тези изследвания стават ясни за ден, а там където не е удобно, трябва да се изчака ???
  • 4
    Фи
    филип димитров
    17 -6
    13:16, 22 апр 2017
    Много точна и вярна статия. Водата в ''Каменица'' АД е от собствени кладенци и се пречиства чрез обратна осмоза. Който не вярва да отиде в завода и да провери.
  • 5
    Би
    бираджия
    16 -20
    13:25, 22 апр 2017
    Не вярвайте на статията.Бирата си е с уран и си г... Виж коментара
  • 6
    Ас
    Асен
    8 -9
    13:43, 22 апр 2017
    Абе хасковлиите качили от години не си знаем ,че водата от чешмата не става за нищо а сега някой вече драматизира случайя. Та дядо ми Лека му пръс дълги години работеше напоителни системи и отговаряше за канала от яз. Тракиец до помпена станция с.Стамболийски и когато и да правеха обход по канала винаги по няколко умрели животни кучета котки и т. Н.
  • 7
    Af
    afghan
    10 -13
    15:09, 22 апр 2017
    Има си хас от Каменица да признаят, че бирата им е радиоактивна
  • 8
    АСТИКА е най качествената бира !!! С уран , без уран - пия е от 30 години и се чувствам отлично на 77.
    • Ба
      Баш Тарикат
      6 -5
      19:23, 22 апр 2017
      А как си сексуално? Че ми пред от тоя уран ми кацна самолета.....
  • 9
    Вижте как ни баламосват ---имали собствени водоизт... Виж коментара
  • 10
    So
    sony09
    12 -2
    18:07, 22 апр 2017
    а ВиК Хасково що и те не купят и монтират това съоръжение за обратна осмоза и да си пречистват водата пари ли нямат при положение че водата им е най-скъпата
  • 11
    Ди
    диджей грасхопърс
    11 -9
    19:22, 22 апр 2017
    Бира от хасковския завод никога повече------ забравих че има завод
  • 12
    Ба
    Баш Тарикат
    12 -8
    19:24, 22 апр 2017
    Бира няма да вкуся от Хасково.... ако ще да е без пари.... Пии си Загорка, пии си Шумен и да ти ме мирна главата......
  • 13
    Ке
    Кенанския Маймун
    10 -3
    19:37, 22 апр 2017
    Голям е Мутра Ага Банкянлията - за 3 дни изчисти Хасковската вода от урана гербераста прост :)))
  • 14
    Ба
    Баш бираджията
    11 -11
    21:13, 22 апр 2017
    Само ЗАГОРКА там няма УРАН със сигурност , тя остана единствената истинска бира
  • 15
    Ня
    някъв от бирената
    7 -6
    00:56, 23 апр 2017
    Ае, БУДАЛИ с БУДАЛИТЕ ви ТВЪРДОГЛАВИ! Ама мноо сте откъсани! За коментиращите говоря, за вас!! Заеби обратното осмоза, заеби сичко, кладенци наистина има - бяха 5, ся са 4, ама замислете са малко - вий ВЯРВАТЕ ЛИ, че една от най-големите световни компании за бира дето ни е собственик ше ни държи и да има уран във водата и да са спряга името на компанията с тва?!?! НИКОГА!!! Ае, наздраве!
    • Ба
      Бай Ганю
      5 -3
      08:13, 23 апр 2017
      Отивате под леда
    • Су
      Суран Бирев
      6 0
      11:20, 23 апр 2017
      Това за голямата компания по-добре не го споменавай, защото не е във ваша полза. На големите компании никога не им е пукало какво продават и как ще го пият туземците. Готови са да вдигнат парите за реклама. но не и да подобрят продукта или да вземат, че да го върнат към корените му.
    • Да
      ДА вярвам
      4 0
      10:38, 24 апр 2017
      Умнико от бирената би трябвало да знаеш че най големите компании продват боклуците си тук .Знае се от години че всичката продукция за България е с ниско качество с оправданието че е съобразена с местния вкус .Храни ,напитки,препарати всичко
  • 16
    Бо
    Боко Бачкатора!
    4 -2
    11:50, 23 апр 2017
    На всички коментиращи не ви ли е ясно, че нарочно народа се психясва, да му се отвлече вниманието. Нещо ще се случи, само почакайте Хасково! Нещо ще ви се случи. Само си помислете ако затворят големите производства на хранителни стоки. Ще работите в язакито? Или ще мигрирате към по големите градове. Така, че пийте хасковска бира, яжте хасковски хляб, козунаци и квото се сетите още! И дано още три, четири като камениците дойдат, че да живнем. И още двеста дребни производства... Башшшш! Ако плащат навреме и добре...никъде не мърдам. Айде..наздраве от една ръка разстояние!
Последни новини