От х:

Днес в x:

Децата, наркоманите и ХИВ позитивните -рискови да пипнат туберкулоза

Децата до тийнейджърска възраст, алкохолиците, ХИВ позитивните и наркоманите са сред най-застрашените групи от заразяване с туберкулозната бактерия. Заради спада в имунитета рискови са и хората с диабет и страдащите от недохранване. През последните години в Европа и България следва тенденцията на спад на заболелите, а Хасково е в средата на таблицата за равнището на клинично доказани случаи в страната. Данните изнесе д-р Здравко Наков, началник Диагностично-консултативен блок в Специализираната болница за активно лечение на пневмофизиатрични заболявания в Хасково по повод Световния ден за борба с туберкулозата, който се отбелязва на 24-ти март.

По този повод от началото на седмица във всички белодробни клиники в страната бяха обявени и „Отворени врати „ за профилактични прегледи. При прегледите в Хасково е открит един туберкулозно болен, който вече е започнал лечение в клиниката.

От началото на март през клиниката са минали 50 пациенти. От началото на януари в хасковски регион са диагностицирани 8 души с активна туберкулоза.

По време на четирите профилактични кампанийни сесии, които са организирани от Белодробната болница през миналата година са минали 264 души, от тях с активна туберкулоза са 4-ма, с латентна-16 пациента.

С диагноза туберкулоза е и едно дете от Хасковско.

Туберкулозната бактерия е изключително разпространена навсякъде около нас. Те е по-неустойчива в светли, проветливи помещения и е истински бич, ако се развива в тъмно и в влажно помещение, от където чрез праха да разболее дори след три години престой.

Туберкулозата е заразно инфекциозно заболяване тъй като един активно болен заразява до 10-15 души.

Затова и според д-р Здравко и според д-р Иван Александров от Регионалната здравна инспекция в Хасково профилактиката срещу това заболяване е изключително важна, а тя е поставянето на ваксината БЦЖ при децата. Тя се сляга на бебетата още в родилния дом, в първи клас се прави проба Манту / тест за откриване на инфекция с туберкулозната бактерия/ , при която, ако резултата покаже по-висока активност, се прави реимунизация. В 5-ти и 10-ти клас са следващите контроли при подрастващите за наличието на опасната бактерия.

Възприятието, че наричана в миналото  “жълтата гостенка“, туберкулозата е болест на бедните, вече е мит. Днес от нея са засегнати и заможни интелигентни хора.

Последните обобщени данни на Световната здравна организация, който са от 2015 година показват, че туберкулозата е една от десетте причини, която води до смърт. През 2015 г над 10 млн. души са се разболели от туберкулоза, а 1,8 млн. са починали от болестта. В България през последните седем години тенденцията е низходяща -от 37 на 100000 души болни през 2007 година до 22-ма през 2015 година. Хасково е под средното равнище страната по заболеваемост.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Д-
    Д-р Андреева
    3 0
    19:51, 24 мар 2017
    Колегите вместо да изнасят статистики да идат и да видят как пред общината от отсрешните пицарии и баничарници просят надрусани и дрогирани циганчета, искат и просят от закусващите. Протягат изцапани ръце от бронз и лепило ръчици. И интересното е, че не искат закуски а стотинки! И това се повтаря почти всеки ден в късния следобед и най-вече в почивните дни.
  • 2
    Тр
    тракиец
    5 0
    21:07, 24 мар 2017
    Поздравления за д-р Андреева! А тоя д-р Александров, да спре да се прави на началник! Александров, ти си нагаждач!
    Обръщам се към кмета на Хасково: г-н Беливанов, забранете незабавно влизането на МПС-та от онази гнусна бариера пред кина Клокотница до Общината!!!. Там да имат право да влизат само служебни МПС-та на Общината.Никой друг! Точка! Всичко друго е простотия!Категорично! А баничарниците срещу общината, незабавно да се закрият, затворят от ХЕИ.Те са просто отвратителни! Не отговарят на никакви санитарно-хигиенни норми! Затваряне - незабавно! Да останат само аптеките! В момента пред общината е отвратителна картина! Хасково е европейски град, а не баничарница!
  • 3
    Ами за треяоманите нищо не казахте ?
  • 4
    Ре
    Реформатор- лаладжия
    0 0
    19:05, 25 мар 2017
    ТРАКИЕЦ няма кой да те чуе власта отдавна не работи на режим ПРИЕМАНЕ а само на предаване
Последни новини