От х:

Днес в x:

4 °C

Безглутеновите диети увеличават риска от диабет тип 2, изследване на Харвард

Предлагането на безглутенови храни в супермаркетите се е увеличило значително през последните години. Това отчасти се дължи на увеличаването на броя на хората, диагностицирани с цьолиакия и глутенова чувствителност, и отчасти защото знаменитости като Гуинет Полтроу, Майли Сайръс и Виктория Бекъм са похвалиха с безглутеновата си диета. Но има разлика в това да си на диета по лекарско предписание или просто да следваш глобалните тенденции в храненето

Ново изследване от Харвардския университет откри връзка между безглутеновите диети и повишения риск от развитие на диабет тип 2. 

Глутенът е протеин в зърнените култури като пшеница, ръж, ечемик и т.н. Той е особено полезен при производството на храни. Например, той придава еластичност на тестото, като помага то да бухне и да запази формата си, и осигурява на дъвчаща структура. Много видове храни съдържат глутен, включително по-малко очевидните такива като дресинг за салата, супа и бира.

Същият протеин, който е толкова полезен в производството на храни, е кошмар за хора с цьолиакия. Целиакията е автоимунно заболяване, при което тялото погрешно реагира на глутена, както при заплаха за организма. Това е често срещано явление, засягащо един на 100 души, но само една четвърт от тези, които имат болестта са диагностицирани.

Има доказателства, че популярността на безглутеновите диети расте, въпреки че цьолиакията не се е увеличила. Това е потенциално дължи на увеличаване на броя на хората с чувствителност към глутена, без да имат цьолиакия. В тези случаи са налицет някои от симптомите на заболяването цьолиакия, но без имунен отговор. Във всеки случай избягването на глутена в храните е единственият надежден начин за контролиране на симптомите, които могат да включват диария, коремна болка и подуване на корема.

Много хора без цьолиакия или глутенова чувствителност обаче сега се обръщат към безглутенови диети като "здравословна" алтернатива на нормален хранителен режим. Без никакви доказателства за благоприятен ефект, при това. Супермаркетите отговориха на търсенето, като предлагат все по-голям диапазон "свободен от глутен" продукти.

Резултатите от това неотдавнашно проучване, обаче, предполагат, че може да има сериозан минус в приемането на безглутенова диета, който не е била известен досега.

Учените от Харвард, които извършват проучването, пишат в доклада си, че има обратна връзка между приема на глутен и риска от диабет тип 2. Това означава, че колкото по-малко (от нормалното) глутен има в диетата, толкова е по-голям рискът от развитие на диабет тип 2.

Данните за тази вълнуваща констатация идват от три отделни, големи проучвания, в които са включени почти 200 000 души. От тези 200,000 души, 15,947 случаи на диабет тип 2 са потвърдени по време на периода на проследяване.

Анализът показва, че тези, които имат най-висок прием на глутен имат 80 процента по-малко вероятност да развият диабет тип 2 в сравнение с тези, които приемали най-малко глутен.

Това изследване има важни последствия за тези, които са избрали да нямат глутен в диетата си. Диабет тип 2 е сериозно състояние, което засяга над 400 милиона души по целия свят - число, което е сигурно да се увеличи през следващите години. Няма излекувани от диабет тип 2 и ремисията е изключително рядка. Това означава, че веднъж диагностицираните с диабет тип 2, е почти невъзможно да възстановят здравето си.

Данните за това изследване са събирани ретроспективно, т.е анкетирането е извършвано през годините, анализът е извършен сега. Това дава възможност много голям брой участници да бъдат включени, но разчита на въпросници събирани на всеки две до четири години и на честността участниците. Изследователите са проследили участниците в продължение на около 30 години, между 1984-1990 г. и 2010-2013.

Въпреки че има някои доказателства за връзка между заболяването цьолиакия и диабет тип 1, това е първото проучване, което показва връзката между консумацията на глутен и риска от диабет тип 2.

Това е важно откритие и за тези, които избират диета без глутен, защото вярват, че е здравословна. Но може би е време да се преосмисли такъв избор на хранене, завършва материала на Джеймс Браун, преподавател по биология и биомедицински науки, Aston University. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Срещате неочаквани трудности в работата си. Грешки на ваши колеги усложняват задачата ви и ви създават допълнителни ангажименти. Това обаче едва ли ще се отрази на доброто ви настроение, което днес изглежда непоклатимо. Инвестирани неотдавна средства ви носят първите дивиденти. Перспективите в тази насока са много добри.
02 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е днес да се почувствате неуверени в някое свое действие, но не бива да позволявате това да диктува поведението ви. Добре ще е ако споделите притесненията си със свой близък и чуете и неговото мнение. В личен план сте доволни от отношението към вас. Не изпитвате трудности в общуването си с различни хора, което ви прави доста популярни на място на което попадате.
02 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добри възможности се откриват пред онези от вас, които си търсят работа. Вашите способности ще бъдат достойно оценени и това значително ще повиши самочувствието ви. Трябва повече да вярвате в себе си и в късмета си.
02 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Умението да предизвиквате ентусиазъм у хората е едно от най-големите ви богатства. Начинът да развиеш най-доброто у един човек е, като го цениш и насърчаваш. Не критикувайте, а вярвайте в стимулите. Ако нещо ви хареса, одобрете го от сърце и бъдете щедър в похвалите си. Денят е подходящ за сделки с недвижими имоти. Бъдете внимателни, ако шофирате.
02 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
В общуването си с другите създавате приятна атмосфера. Ще се справите с предизвикателствата на работното място, каквито и да са те. Не поставяйте под съмнение факт, в който вече сте се убедили. Служебен разговор ще подобри настроението ви и ще направи бъдещето да изглежда по-добро.
02 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Динамиката на деня ще повиши емоционалната ви възбудимост, което може да се отрази неблагоприятно на отношенията и работата ви днес. Запазете добрия тон и аргументирано излагайте тезата си, от това ще зависят успехите ви. Модерното ви мислене и излъчване допълнително ще благоприятстват изявите ви.
02 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще споделите намеренията на човек от обкръжението си и заедно ще се насладите на компанията си. Сродната ви енергия ще направи и повече, възможно е успешно сътрудничество, нова любов или друго хубаво изживяване. Отпуснете се и мислете позитивно. Бизнесмените ще се поздравят с финансови придобивки.
02 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Настоятелно ще занимавате околните с личните си вълнения. Повечето от тях са въображаеми, затова не се учудвайте, ако околните не разбират за какво говорите. Ще бъдете полезни на близък, който има проблем, и вие бихте могли да му бъдете полезни. Покупка на ново жилище или отдаване под наем ще обсебят вниманието на някои от вас.
02 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес се посветете на нещата, в които сте силни и ще спечелите. Имате всички предпоставки за успех, както и за прозорливо вникване в бъдещите си реализации. Включете в работата си и хора, на които разчитате и може да им се доверите. Заедно ще постигнете по-бързо напредък.
02 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промените на работното място могат да събудят у вас различни чувства. Учете се от всичко и не спестявайте добри думи за хората около себе си. Фактите ще бъдат по-силни от всеки опит да омаловажат приноса ви към конкретно събитие и ще ви помогнат да осъзнаете по-добре мястото си.
02 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прекалено емоционални сте и това може да ви попречи в осъществяването на плановете ви. Срещите ви с различни хора ще засилят увереността ви и ще внесат повече яснота в делата ви. Обърнете внимание на интимния си партньор, особено, ако сте го наранили. Незабавно му се извинете и направете нещо специално за него.
02 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Прекалено много прибързвате в действията си днес, което може да въвлече в погрешна посока. Ако навреме се осъзнаете и започнете да се вслушвате в съветите на околните, едва ли ще има нещо, което да ви притесни. Налага ви се да се борите с твърдоглавието на ваш роднина, но в крайна сметка с много такт и разбиране ще успеете да се справите.
02 апр 2020
Последни новини