От х:

Днес в x:

23 °C

Безглутеновите диети увеличават риска от диабет тип 2, изследване на Харвард

Предлагането на безглутенови храни в супермаркетите се е увеличило значително през последните години. Това отчасти се дължи на увеличаването на броя на хората, диагностицирани с цьолиакия и глутенова чувствителност, и отчасти защото знаменитости като Гуинет Полтроу, Майли Сайръс и Виктория Бекъм са похвалиха с безглутеновата си диета. Но има разлика в това да си на диета по лекарско предписание или просто да следваш глобалните тенденции в храненето

Ново изследване от Харвардския университет откри връзка между безглутеновите диети и повишения риск от развитие на диабет тип 2. 

Глутенът е протеин в зърнените култури като пшеница, ръж, ечемик и т.н. Той е особено полезен при производството на храни. Например, той придава еластичност на тестото, като помага то да бухне и да запази формата си, и осигурява на дъвчаща структура. Много видове храни съдържат глутен, включително по-малко очевидните такива като дресинг за салата, супа и бира.

Същият протеин, който е толкова полезен в производството на храни, е кошмар за хора с цьолиакия. Целиакията е автоимунно заболяване, при което тялото погрешно реагира на глутена, както при заплаха за организма. Това е често срещано явление, засягащо един на 100 души, но само една четвърт от тези, които имат болестта са диагностицирани.

Има доказателства, че популярността на безглутеновите диети расте, въпреки че цьолиакията не се е увеличила. Това е потенциално дължи на увеличаване на броя на хората с чувствителност към глутена, без да имат цьолиакия. В тези случаи са налицет някои от симптомите на заболяването цьолиакия, но без имунен отговор. Във всеки случай избягването на глутена в храните е единственият надежден начин за контролиране на симптомите, които могат да включват диария, коремна болка и подуване на корема.

Много хора без цьолиакия или глутенова чувствителност обаче сега се обръщат към безглутенови диети като "здравословна" алтернатива на нормален хранителен режим. Без никакви доказателства за благоприятен ефект, при това. Супермаркетите отговориха на търсенето, като предлагат все по-голям диапазон "свободен от глутен" продукти.

Резултатите от това неотдавнашно проучване, обаче, предполагат, че може да има сериозан минус в приемането на безглутенова диета, който не е била известен досега.

Учените от Харвард, които извършват проучването, пишат в доклада си, че има обратна връзка между приема на глутен и риска от диабет тип 2. Това означава, че колкото по-малко (от нормалното) глутен има в диетата, толкова е по-голям рискът от развитие на диабет тип 2.

Данните за тази вълнуваща констатация идват от три отделни, големи проучвания, в които са включени почти 200 000 души. От тези 200,000 души, 15,947 случаи на диабет тип 2 са потвърдени по време на периода на проследяване.

Анализът показва, че тези, които имат най-висок прием на глутен имат 80 процента по-малко вероятност да развият диабет тип 2 в сравнение с тези, които приемали най-малко глутен.

Това изследване има важни последствия за тези, които са избрали да нямат глутен в диетата си. Диабет тип 2 е сериозно състояние, което засяга над 400 милиона души по целия свят - число, което е сигурно да се увеличи през следващите години. Няма излекувани от диабет тип 2 и ремисията е изключително рядка. Това означава, че веднъж диагностицираните с диабет тип 2, е почти невъзможно да възстановят здравето си.

Данните за това изследване са събирани ретроспективно, т.е анкетирането е извършвано през годините, анализът е извършен сега. Това дава възможност много голям брой участници да бъдат включени, но разчита на въпросници събирани на всеки две до четири години и на честността участниците. Изследователите са проследили участниците в продължение на около 30 години, между 1984-1990 г. и 2010-2013.

Въпреки че има някои доказателства за връзка между заболяването цьолиакия и диабет тип 1, това е първото проучване, което показва връзката между консумацията на глутен и риска от диабет тип 2.

Това е важно откритие и за тези, които избират диета без глутен, защото вярват, че е здравословна. Но може би е време да се преосмисли такъв избор на хранене, завършва материала на Джеймс Браун, преподавател по биология и биомедицински науки, Aston University. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
На някои от вас им предстои смяна на работното място или друга промяна. Ще имате време да вземете своите решения, сроковете няма да ви притесняват. Няма да сгрешите, доверете се на интуицията си. Не губете самочувствие, равнявайки се по чуждите дадености, скоро и вие ще станете обект на засилен интерес, предвид предстоящите новости.
22 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Изчистете мислите си от притеснения и работете по задачите си. Ще успеете да се справите с възникващите затруднения и ще промените нещата в своя полза. За някои усилията днес са насочени към деловите ангажименти, за други в личния им живот. Не отхвърляйте предложение, преди да сте го обмислили.
22 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес не предлагайте помощта си, ако не ви я поискат, това може да ви спести много неприятности. Среща с представител на противоположния пол може да промени посоката на живота ви. Не се колебайте. Бъдете по-смели и направете първата стъпка. Отдавна търсите подобна промяна. Момента е много подходящ.
22 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Участвате активно в събитията около вас. Съветите ви се оказват много ценни за ваши близки и успявате да им спестите много неприятности. Имате нужда от движение и повече разнообразие. Не допускайте клюките подхвърлени ви от непознати да повлияят на отношението ви към ваш приятел. Запознайте се от близо със ситуацията преди да правите каквито и да било изводи.
22 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Възбудата ви е налице и сте в готовност да нараните всеки, който се изпречи на пътя ви. Природата ще ви помогне да възвърнете душевното си спокойствие и ще ви даде сили да се справите с възникналите проблеми. Финансите ви се подобряват, а това си е повод да погледнете ведро на живота си.
22 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В плановете ви влизат много задачи и полезни срещи, голяма част от които ще осъществите днес. Делови или лични, във всички случаи ще ви помогнат да продължите, справяйки се по-лесно с възникващите затруднения. Вземайте решенията си в спокойна обстановка и не пренебрегвайте отдиха си.
22 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Действате импулсивно и това ви прави податливи на погрешни преценки и впечатления. Бъдете трезви и действайте съобразно собствените си интереси, защото се възможни неприятности. Временно се оттеглете от активни действия и премислете следващата си стъпка.
22 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ви днес ще бъде напрегната, а вие ще се окажете в ролята на хората, които предотвратяват конфликтите около себе си. Търпението и самоувереността, които се излъчват от вас карат околните да ви търсят за съвет по всякакви въпроси и ситуации. Постарайте се да си осигурите спокойствие вечерта, тъй като най-вероятно ще сте прекалено уморени за забавления.
22 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес ще имате възможността да изпълните свое намерение, което отдавна отлагате. Добре подготвени сте и едва ли ще срещнете пречки в осъществяването му. Ще получите интересна информация касаеща плановете на близък човек, не се колебайте да го уведомите. В личен план сте прекалено емоционални, а това може да ви попречи.
22 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разпределили сте стриктно деня си и знаете точно по кое време с какво ще сте заети. Бъдете готови обаче и за промени в дневния ред, тъй като не е изключено някои важни за вас ангажименти да отпаднат. Колективната работа днес може да донесе добри резултати, стига да избягвате резкия тон и да се опитате да внасяте равновесие, когато е необходимо.
22 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Заниманията в сфера, която ви привлича и в която сте силни е гаранция за успеха ви. Вие най-добре знаете как да се мобилизирате, за да получите максимума от това, което искате да постигнете. Не злоупотребявайте с търпението и чувствата на човека до вас. Не сте застраховани от раздели, така, че бъдете разумни.
22 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С повече емоции ще се отнесете към заниманията си днес. Постарайте се да ги овладеете, за да не се окажете в затруднено положение. Нужно е да бъдете адекватни във всичко. Любовта ви мотивира за себеизява, прави ви по-добри и приветливи. Носейки в себе си това усещане, ще имате сили да надскочите себе си.
22 окт 2020
Последни новини