От х:

Днес в x:

Открита е връзка между глутеновата непоносимост и някои бактерии

Глутенова непоносимост е състояние, засягащо около 1% от хората в световен мащаб. То може да бъде вродено (цьолиакия) или придобито. Проявява се с редица стомашно-чревни симптоми, проявени при консумацията на глутенсъдържащи храни, които могат да доведат до трайно увреждане на тънкото черво. 

Сега, учените откриват, че някои бактерии може би са потенциалните виновници, разпространявайки болестта. Изследването е публикувано в Nature Structural and Molecular Biology.

Хората, страдащи от глутенова непоносимост не могат да преработват докрай глутена, съдържащ се в някои храни и тялото им реагира с имунен отговор в тънкото черво, който може да се прояви като стомашни болки, подуване, диария, хронична умора, анемия и др. Единственото възможно лечение е избягването на храни, съдържащи глутен. Той е белтък, съдържащ се в пшеницата, ечемика, ръжта и овеса и по принцип е безвреден за хората, които не страдат от подобно заболяване.

Как обаче бактериите могат да доведат до това състояние? Екип австралийски учени наскоро изолира рецептори от Т-клетките (един вид имунни клетки) на пациенти с цьолиакия и откриват, че те могат да разпознаят фрагменти от протеини от някои бактерии. Когато имунната ни система влезе в контакт с патоген, като бактерия например, тя го запомня в имунната памет, в случай, че в бъдещето той отново атакува тялото. Това, което е особено интересно в случая е, че фрагментът бактериален протеин, който учените разглеждат, всъщност имитира протеинови фрагменти от глутена. 

Вероятно това, което се случва е, че хора, които имат генетична предразположеност към развитие на глутенова непоносимост, влизат в контакт с бактерии, носещи белтъка, имитиращ глутен. След това, когато приемат глутен чрез храната, имунната им система погрешно разпознава глутена като патогенните бактерии и дава имунен отговор, който влияе на храносмилателната система на пациента. 

"Открихме принципно доказателство, че има връзка между глутеновите белтъци и протеините, които се откриват при някои бактерии", обяснява д-р Хю Райд (Dr Hugh Reid) от Университета Монаш. "Възможно е имунната система да реагира на бактериалните протеини с нормален имунен отговор и така да развие реакция към глутеновите протеини, защото за имунната система те са неразличими едни от други."

И докато това е много ранен етап от изследването и разбира се не всички случаи на глутенова непоносимост са свързани с бактерии, учените се надяват тяхното откритие да помогне за по-добри техники на диагностика и лечение за това състояние в бъдещето. Ранната диагностика е особено важна,тъй като нелекуваната глутенова непоносимост може да увреди сериозно тънкото черво.

IFLScience - Celiac Disease Linked To Exposure To Certain Bacteria

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини