От х:

Днес в x:

10 °C

Открита е връзка между глутеновата непоносимост и някои бактерии

Глутенова непоносимост е състояние, засягащо около 1% от хората в световен мащаб. То може да бъде вродено (цьолиакия) или придобито. Проявява се с редица стомашно-чревни симптоми, проявени при консумацията на глутенсъдържащи храни, които могат да доведат до трайно увреждане на тънкото черво. 

Сега, учените откриват, че някои бактерии може би са потенциалните виновници, разпространявайки болестта. Изследването е публикувано в Nature Structural and Molecular Biology.

Хората, страдащи от глутенова непоносимост не могат да преработват докрай глутена, съдържащ се в някои храни и тялото им реагира с имунен отговор в тънкото черво, който може да се прояви като стомашни болки, подуване, диария, хронична умора, анемия и др. Единственото възможно лечение е избягването на храни, съдържащи глутен. Той е белтък, съдържащ се в пшеницата, ечемика, ръжта и овеса и по принцип е безвреден за хората, които не страдат от подобно заболяване.

Как обаче бактериите могат да доведат до това състояние? Екип австралийски учени наскоро изолира рецептори от Т-клетките (един вид имунни клетки) на пациенти с цьолиакия и откриват, че те могат да разпознаят фрагменти от протеини от някои бактерии. Когато имунната ни система влезе в контакт с патоген, като бактерия например, тя го запомня в имунната памет, в случай, че в бъдещето той отново атакува тялото. Това, което е особено интересно в случая е, че фрагментът бактериален протеин, който учените разглеждат, всъщност имитира протеинови фрагменти от глутена. 

Вероятно това, което се случва е, че хора, които имат генетична предразположеност към развитие на глутенова непоносимост, влизат в контакт с бактерии, носещи белтъка, имитиращ глутен. След това, когато приемат глутен чрез храната, имунната им система погрешно разпознава глутена като патогенните бактерии и дава имунен отговор, който влияе на храносмилателната система на пациента. 

"Открихме принципно доказателство, че има връзка между глутеновите белтъци и протеините, които се откриват при някои бактерии", обяснява д-р Хю Райд (Dr Hugh Reid) от Университета Монаш. "Възможно е имунната система да реагира на бактериалните протеини с нормален имунен отговор и така да развие реакция към глутеновите протеини, защото за имунната система те са неразличими едни от други."

И докато това е много ранен етап от изследването и разбира се не всички случаи на глутенова непоносимост са свързани с бактерии, учените се надяват тяхното откритие да помогне за по-добри техники на диагностика и лечение за това състояние в бъдещето. Ранната диагностика е особено важна,тъй като нелекуваната глутенова непоносимост може да увреди сериозно тънкото черво.

IFLScience - Celiac Disease Linked To Exposure To Certain Bacteria

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Работата ви днес ще бъда свързана с много отговорности и е възможно доста да ви натовари. Хубавото обаче е че хората около вас са източник на много приятни емоции, които ще неутрализират напрегнатостта ви. Очаквате нещо важно, но най-вероятно няма да го получите в рамките на този ден. Имайте повече търпение в личен план, където от вас се очаква да предприемете нещо.
20 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви се очертава като успешна днес. Ще срещнете колебания в човек, на когото досега сте разчитали, и това може да ви притесни. Имате идеи, които заслужават вниманието на околните и те ще ги оценят по достойнство. Бъдете по-търпеливи, когато се опитвате да разрешите личен въпрос.
20 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С лекота ще преодолявате всякакви мисловни предизвикателства. Обучаващите се и хората на науката ще имат особен импулс днес. С лекота ще отхвърляте камари от запланувани задачи. Ще защитите смело творческите си идеи. Не приемайте насериозно, ако чуете остри думи по свой адрес. Концентрирайте се . Предстои да се покажете в най-бляскавата си светлина в професионалното поприще.
20 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес най-вероятно ще ви се наложи да се занимавате с доста задачи, които не сте планирали. Това едва ли ще е в състояние да ви притесни. Вие сте от хората, които умеят да се справят с всяка ситуация. Предстоят ви изненади, свързани с личните ви очаквания относно определено събитие. Въздържайте се от прибързани коментари.
20 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Високото ви самочувствие ще бъде забелязано от всички наоколо. Уверени сте в себе си и не се поддавате на чужди влияния, а предпочитате да следвате собствените си планове. Добре е все пак да не се дистанцирате от хората, които държат на вас. Семейството ви очаква вашето внимание.
20 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Планирате много задачи, но и по-малко да свършите, пак ще останете доволни. Помислете за спокойствието и здравето си, всяко натоварване може да доведе до изтощение. Имате желание да се намесите в повече сектори и направления, но преценете добре възможностите си. Обърнете внимание на детайлите в пряката си работа, те са важни.
20 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Действате уверено и точно и това ви приближава към успешния завършек на важно за вас начинание. Стилът ви е неподражаем и максимално ефективен. С напълно основателно самочувствие можете да напишете учебник за предприемачи.
20 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Основните ви занимания днес ще са свързани предимно с приключване на започнат проект, както и със стартирането на друг, мащабен и печеливш. Бъдете внимателни, възможни са недоразумения от технически характер. Нечия съпротива ще ви се отрази неблагоприятно на настроението.
20 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Вдъхновени от добри сили ще работите по нови и важни неща, доказвайки качествата и уменията си. С полезните си контакти ще задълбочите познанията си в интересуващите ви сфери, доближавайки се по този начин най-близко до желаната цел. За едни тя е свързана с професионалното им израстване, други са привлечени от нова личност или материална привилегия.
20 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Дайте предимство на това, което е важно сега за вас и не започвайте много задачи на веднъж. Значимостта на очаквано от вас събитие ще повиши притесненията ви, но ще се справите. Предвид отговорността ви отсега е ясно, че ще се справите, приобщавайки към работата си и други хора.
20 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Заниманията ви днес, професионални или лични, ще ви носят добро самочувствие. Отлично представяне на изпити или интервю за нова работа. Романтични срещи и контакти. Положителни резултати, ако проявите смелост и отстоявате докрай тезата си. Бизнеса ще претърпи преустройства.
20 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Не преживявайте толкова сътресенията в личния си живот. Вярно е, че се чувствате неразбрани и отхвърлени. Помислете за коренна промяна в поведението си, ориентирана към по-голяма заинтересованост към чувствата и вълненията на околните. Всяко страдание е връщане назад, за да потърсим грешките си и да се поучим от тях.
20 окт 2020
Последни новини