От х:

Днес в x:

Открита е връзка между глутеновата непоносимост и някои бактерии

Глутенова непоносимост е състояние, засягащо около 1% от хората в световен мащаб. То може да бъде вродено (цьолиакия) или придобито. Проявява се с редица стомашно-чревни симптоми, проявени при консумацията на глутенсъдържащи храни, които могат да доведат до трайно увреждане на тънкото черво. 

Сега, учените откриват, че някои бактерии може би са потенциалните виновници, разпространявайки болестта. Изследването е публикувано в Nature Structural and Molecular Biology.

Хората, страдащи от глутенова непоносимост не могат да преработват докрай глутена, съдържащ се в някои храни и тялото им реагира с имунен отговор в тънкото черво, който може да се прояви като стомашни болки, подуване, диария, хронична умора, анемия и др. Единственото възможно лечение е избягването на храни, съдържащи глутен. Той е белтък, съдържащ се в пшеницата, ечемика, ръжта и овеса и по принцип е безвреден за хората, които не страдат от подобно заболяване.

Как обаче бактериите могат да доведат до това състояние? Екип австралийски учени наскоро изолира рецептори от Т-клетките (един вид имунни клетки) на пациенти с цьолиакия и откриват, че те могат да разпознаят фрагменти от протеини от някои бактерии. Когато имунната ни система влезе в контакт с патоген, като бактерия например, тя го запомня в имунната памет, в случай, че в бъдещето той отново атакува тялото. Това, което е особено интересно в случая е, че фрагментът бактериален протеин, който учените разглеждат, всъщност имитира протеинови фрагменти от глутена. 

Вероятно това, което се случва е, че хора, които имат генетична предразположеност към развитие на глутенова непоносимост, влизат в контакт с бактерии, носещи белтъка, имитиращ глутен. След това, когато приемат глутен чрез храната, имунната им система погрешно разпознава глутена като патогенните бактерии и дава имунен отговор, който влияе на храносмилателната система на пациента. 

"Открихме принципно доказателство, че има връзка между глутеновите белтъци и протеините, които се откриват при някои бактерии", обяснява д-р Хю Райд (Dr Hugh Reid) от Университета Монаш. "Възможно е имунната система да реагира на бактериалните протеини с нормален имунен отговор и така да развие реакция към глутеновите протеини, защото за имунната система те са неразличими едни от други."

И докато това е много ранен етап от изследването и разбира се не всички случаи на глутенова непоносимост са свързани с бактерии, учените се надяват тяхното откритие да помогне за по-добри техники на диагностика и лечение за това състояние в бъдещето. Ранната диагностика е особено важна,тъй като нелекуваната глутенова непоносимост може да увреди сериозно тънкото черво.

IFLScience - Celiac Disease Linked To Exposure To Certain Bacteria

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се сърдете на околните, а потърсете причините за проблемите във вас. Притежавате безспорен и значителен потенциал, и като че ли най-голямата пречка пред вас е колебливостта ви. Справите ли се с нея, нищо не би било в състояние да ви спре. Получавате добри новини, свързани с бъдещо пътуване.
09 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Силните аргументи, които изтъквате в своя подкрепа ще спечелят на ваша страна подкрепата на влиятелни хора. Предимствата от нововъведения на работното място ще направят работата ви успешна, което ще се отрази на финансите ви. Търпението, с което се отнасяте към околните впечатлява и ви превръща в предпочитани партньори.
09 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще е доста разнообразен и интересен. Възможно е да се срещнете с много приятели. Възможно е да почувствате носталгия по миналото. Ще прекарате безгрижно и със сигурност няма да скучаете.
09 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Нечие мнение по ваш адрес ще повиши емоциите ви и ще ви подтикне към повече активност, в доказване на правотата си. Запазете спокойствие. Деловите ви занимания ще донесат резултати, но на по-късен етап. С младежко дръзновение ще прегърнете една идея и ще се отдадете на реализацията й.
09 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Този ден ще премине под знака на емоционалните преживявания. Опитвате се да спечелите вниманието на човек, към когото изпитвате нещо специално. Отбелязвате значителен успех в това отношение, за което можете да благодарите на неотразимия си чар и самоувереност. Не пренебрегвайте обещанието си към човек от обкръжението ви, отнесете се сериозно.
09 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Избирате да се занимавате с нещо, с което малко хора биха се нагърбили. Вие обаче обичате предизвикателствата и считате, че можете да се справите отлично. Наистина сте способни, но не трябва да надценявате възможностите си за момента. Бъдете по-постоянни и не се отказвайте от нормалния път до целта. Радвате се на нещо, което сте очаквали да се случи.
09 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не всичко, което привлича интереса ви е по силите ви и във възможностите ви да го осъществите. Не се и опитвайте да доказвате нищо на никого, това ще ви направи раздразнителни. Ще се зарадвате на вниманието на приятел, а обаждане по телефона ще ви направи нетърпеливи. Очакванията ви ще се сбъднат.
09 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Балансирайте между професионалните и семейните си задължения. Често пренебрегвате едното за сметка на другото, а това може да създаде напрежение в отношението ви с околните. Организирайте добре времето си и непременно ще успеете.
09 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приятен ден. Събитията, които се случват на работното ви място ще ви се струват важни и вие с интерес ще участвате в тях. Все пак има доста неща, които трябва да свършите, така че не губете време. Ще бъдете благодарни на близък колега, който навреме ще ви предаде информация и окаже подкрепа.
09 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се щадете, положените от вас усилия ще ви възнаградят богато. Работете самостоятелно и не разчитайте много на хора, които малко познавате. Така ще си спестите последващи главоболия. Не бързайте да се обвързвате емоционално и с партньор, имащ нездрав интерес към вас. Бъдете реалисти и се опитайте да прозрете намеренията му.
09 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Изградете си предварителен план за действие при работата по важна задача. Мнозина от вас подхождат доста неорганизирано и рискуват да загубят много време и нерви, без да постигнат нещо съществено. Успявате да се издължите на кредиторите си и възвръщате оптимистичния си поглед върху нещата. Изяснявате тежащи ви недоразумения.
09 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
09 апр 2020
Последни новини