От х:

Днес в x:

30 °C

Открита е връзка между глутеновата непоносимост и някои бактерии

Глутенова непоносимост е състояние, засягащо около 1% от хората в световен мащаб. То може да бъде вродено (цьолиакия) или придобито. Проявява се с редица стомашно-чревни симптоми, проявени при консумацията на глутенсъдържащи храни, които могат да доведат до трайно увреждане на тънкото черво. 

Сега, учените откриват, че някои бактерии може би са потенциалните виновници, разпространявайки болестта. Изследването е публикувано в Nature Structural and Molecular Biology.

Хората, страдащи от глутенова непоносимост не могат да преработват докрай глутена, съдържащ се в някои храни и тялото им реагира с имунен отговор в тънкото черво, който може да се прояви като стомашни болки, подуване, диария, хронична умора, анемия и др. Единственото възможно лечение е избягването на храни, съдържащи глутен. Той е белтък, съдържащ се в пшеницата, ечемика, ръжта и овеса и по принцип е безвреден за хората, които не страдат от подобно заболяване.

Как обаче бактериите могат да доведат до това състояние? Екип австралийски учени наскоро изолира рецептори от Т-клетките (един вид имунни клетки) на пациенти с цьолиакия и откриват, че те могат да разпознаят фрагменти от протеини от някои бактерии. Когато имунната ни система влезе в контакт с патоген, като бактерия например, тя го запомня в имунната памет, в случай, че в бъдещето той отново атакува тялото. Това, което е особено интересно в случая е, че фрагментът бактериален протеин, който учените разглеждат, всъщност имитира протеинови фрагменти от глутена. 

Вероятно това, което се случва е, че хора, които имат генетична предразположеност към развитие на глутенова непоносимост, влизат в контакт с бактерии, носещи белтъка, имитиращ глутен. След това, когато приемат глутен чрез храната, имунната им система погрешно разпознава глутена като патогенните бактерии и дава имунен отговор, който влияе на храносмилателната система на пациента. 

"Открихме принципно доказателство, че има връзка между глутеновите белтъци и протеините, които се откриват при някои бактерии", обяснява д-р Хю Райд (Dr Hugh Reid) от Университета Монаш. "Възможно е имунната система да реагира на бактериалните протеини с нормален имунен отговор и така да развие реакция към глутеновите протеини, защото за имунната система те са неразличими едни от други."

И докато това е много ранен етап от изследването и разбира се не всички случаи на глутенова непоносимост са свързани с бактерии, учените се надяват тяхното откритие да помогне за по-добри техники на диагностика и лечение за това състояние в бъдещето. Ранната диагностика е особено важна,тъй като нелекуваната глутенова непоносимост може да увреди сериозно тънкото черво.

IFLScience - Celiac Disease Linked To Exposure To Certain Bacteria

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Получавате необходимата ви информация. Можете по-точно да планирате действията си. Изпълнени сте с ентусиазъм, но по-важното е че знаете какво точно искате. Денят може да бъде много успешен. Тези от вас, които си търсят работа е много вероятно днес да попаднат на привлекателно предложение. В началното възнаграждение може и да не е впечатляващо, но сами разбирате, че перспективите са много добри.
06 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете търпеливи и последователни в заниманията си. Това ще ви помогне да се справите по-леко със задачите си. Възможни са пречки, които не сте предвидили, но всичко ще приключи добре. Ще има какво още да желаете. Домашната атмосфера ще ви дава спокойствието, от което се нуждаете.
06 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще успеете в усилията си, и това ще ви импулсира за нови завоевания. Ще получите търсена информация, която ще ви улесни, особено на работното място. Не хабете нервите си излишно, мислете за хубавата вечер, която ви предстои. Тепърва ще имате нови запознанства и неустоими предложения.
06 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще имате напрегнат ден, за това се постарайте да свършите всичко навреме и както се очаква от вас. Имате шанса да срещнете интересни хора днес, които могат да ви бъдат полезни, ако разбира се проумеете това. Така ще поставите ново начало и ще се впуснете в реализацията на проект, който ще донесе работа и доходи не само за вас, а и за хората, с които ще го реализирате.
06 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се посветите на изоставените си проекти и нетърпящите отлагане задачи. Работата по тях ще ви донесе нужното спокойствие, защото сте от хората, които не оставят делата си на случайността. Добре ще ви се отрази спорта и престоя до вода. Направете своя избор и ще изпитате удоволствие от умората.
06 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Веднъж набелязали целта си нищо не може да ви отклони от нея. Това е важна предпоставка за вашия успех, който от дълго време очаквате. Моментът е подходящ за радикални промени, не се страхувайте да направите първата крачка.
06 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вашата обаятелност, активност и предприемчивост губят от стойността си в мига, в който решите, че трябва да поемете командването на парада. Това може да дистанцира тези до вас, които ви приемат за трудни, властни и твърде взискателни. За това пък умеете да се радвате на дребните радости в живота, които днес определено няма да ви липсват. Шансовете ви да се доближите до властта във всичките и измерения са реални.
06 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
06 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще получите особен импулс и с настроение ще посрещнете новите предизвикателства. Денят е подходящ за започване на нова работа, нова любов, нов проект. С радост и надежда ще осъществявате целите си. Получаване на помощ от силните на деня. Отварят ви се много неподозирани до момента врати и възможности.
06 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще се наложи да бъдете особено точни в преценките си относно надеждността на започнат от вас проект. Нека силното ви желание да не заслепява здравия разум, само така можете да се надявате на успех. Много радост ви носи интимният партньор.
06 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Устремени сте към успеха, но забравяте, че големите и бързи печалби крият и големи рискове. Може би това ще ви предпази сега, когато се колебаете как да действате. Имате нужда от почивка, но напрегнете се още малко. Усилията ви ще бъдат възнаградени и скоро ще се похвалите с нови придобивки.
06 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повечето представители на знака ще прекарат този ден в движение. Имате дела за вършене и естаствено не оставяте нищо за последния момент. Не се отказвайте от предложение на свой колега, което наистина ще е изгодно за вас. Помислете повече за сърдечната си връзка, не пренебрегвайте човека до вас.
06 юли 2020
Последни новини