От х:

Днес в x:

23 °C

Отказът от глутен вреди, твърдят учени

Освен ако не страдате от целиакия, при която глутенът дразни тънките черва, излагате себе си на неоправдан риск като се отказвате напълно от пшеничния протеин. Това твърди новопроведено изследване.

Диетата, изключваща напълно глутена, стана много популярна сред хората, хранещи се здравословно. Тя обаче няма да намали риска от появата на сърдечни заболявания и би могла да влоши пълноценното усвояване на пълнозърнестите храни, които консумирате.

При хората с целиакия обаче, раздразнението причинено от пшеничния протеин, може да блокира достъпа на хранителните вещества до тънките черва. В дългосрочен план, това може да доведе до сърдечни заболявания, анемия и остеопороза.

Раздразнението и свързаните с него здравословни проблеми биха могли да се избегнат чрез ограничаване консумацията на глутен. Във всички други случаи отказът от пшеничен протеин няма да доведе до никакви дългосрочни ползи за здравето.

Учените стигнали до това заключение като анализирали отговорите на 110 017 здрави хора, в периода от 1986 до 2010. Участниците били разделени на 5 групи, на база количеството консумиран глутен.

Оказало се, че рискът от сърдечен удар е почти еднакъв сред групата, която приемала най-много пшеничен протеин и тази, която консумирала най-малко.

Всъщност, според изследователите, рискът от сърдечни заболявания е по-висок, ако изключите напълно глутена от диетата си. При това не заради липсата на пшеничиния протеин сама по себе си, а защото тя води до по-слабо усвояване на пълнозърнестите храни, за които е известно че подобряват здравословното състояние.

Това не е първото изследване, подлагащо на съмнение ползите от изключването на глутена при напълно здрави хора. Някои експерти са категорични, че отказът от пшеничен протеин не подобрява с нищо здравословното състояние, противно на общоприетото схващане.

Изследване, публикувано по-рано през годината, откри, че липсата на глутен в диетата увеличава риска от появата на диабет тип 2. В изследването продължило 4 години, участвали 200 000 доброволци.

Увеличеният риск вероятно е свързан с усвояването на други храни, а не със самия глутен – в този случай на фибрите, за които е известно, че предпазват от диабет.

Но защо тогава толкова много хора се кълнат в диетата изключваща напълно пшеничния протеин ?

Консумацията на глутен се свързва с производството на молекулата зонулин, която би могла да предизвика възпаление на червата. Много хора твърдят, че са се почувствали по-добре, когато са се отказали от нея.

Но дали положителното усещане се дължи на липсата на глутен или на цялостното подобрение в диетата, все още не е ясно. Някои специалисти смятат, че ползите са по-скоро в главите ни, отколкото в стомасите.

Нужни са още изследвания върху ефекта на глутена, и как липсата му влияе на тялото, независимо от мненията по темата.

Учените биха искали установят дали има някаква връзка между глутена от една страна и рака и автоимунните заболявания от друга.

Въпреки сравнително малкия брой страдащи от целиакия, голяма част от хората залагат на храни несъдържащи глутен.

Това облагодетелства компаниите предлагащи подобни храни, дали обаче подобрява здравословното състояние, предстои да се разбере.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Постарайте се да наваксате пропуските в работата си и ще получите увереност за бъдещето си. Интимните връзки ще се задълбочават и скоро ще получите интересно предложение. Интересът към вас нараства и гледайте да не го проиграете хазартно. Други ще имат прозрения, които ще ги подтикнат да потърсят човека, с когото са се разделили.
29 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Зле понасяте ограниченията във всичките им проявления. Широко скроената ви природа се бунтува и това ви създава проблеми. Заявете претенциите си аргументирано и чак тогава ги отстоявайте. Но бъдете умерени и способни да правите компромиси. Намерете сили да се преборите със собствената си тревога, не я превръщайте в публично достояние.
29 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Много от вас ще продължат да се занимават със служебни въпроси, работата изисква да не я отлагате. Наред с това ще помислите за организацията и дисциплинираността на сътрудниците си/ако имате такива/. Не пренебрегвайте здравето си, има какво да направите, за да се поддържате в добра форма.
29 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Обърнете внимание на служебен въпрос, който крие зад себе си нечие двусмислено поведение. Предизвикайте откровен разговор и изяснете позициите си. Вие сигурно имате свои планове за вечерта, но е твърде възможно да ги промените, предвид новите обстоятелства. Не се натъжавайте, може би е за добро.
29 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Промени и осъществяване на желания, такива са перспективите пред част от вас. Има кой да се погрижи за душевният ви уют, а и не само за него. С нов тласък на енергия и вяра ще се устремите към нови предизвикателства. Това ще ви направи по-щедри към консервативно настроените около вас.
29 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви спокоен и приятен ден, изпълнен с добро настроение и ведри хора. В подобна атмосфера едва ли ще ви е трудно да си отпочинете и да се заредите с нови сили. Направете нещо лично за себе си, това ще ви подейства доста освежително.
29 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Подготовката за предстоящо събитие ви създава повече стрес, но сте на път да приключите с него. Неизвестните ще отпаднат и ще направят деня ви по-спокоен. Имате шанс да получите и повече от нещата, които искате, стига да сте направили необходимото за това. Не прибързвайте с изводите, за да не въздействате негативно на резултатите.
29 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не си създавайте излишни проблеми, поддавайки се на емоциите и желанието си да напътствате всеки за всичко. Повишената ви чувствителност се отразява на работата, взаимоотношенията и живота ви. Гледайте по-ведро на случващото се, осигурете си спокойствие и занимания, които ви носят удоволствие.
29 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Обнадеждаващи новини по делови въпроси ще зарадват мнозина от вас. Още по-приятни ще са те имайки предвид източника им. Ще имате възможност и да разрешите недоразумение с любимия човек. Хармонията в личният ви живот ще бъде възстановена.
29 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Решавайки последователно въпросите от ежедневието, ще спестите главоболия и противоречия с партньори и близки хора. Станете по-търпеливи в общуването си и по-малко да се стремете към показност в опита, информираността и значимостта си. В служебните си дела ще постигнете съгласие по спорен въпрос, отново, ако намерите верния тон.
29 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нечии постъпки ще ви подтикнат към действия, осигуряващи защита на интересите ви. С професионални задачи ще запълните по-голямата част от деня си. При добра организация времето ви ще стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
29 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Настроение ще ви носят както резултатите от делови преговори, така и добрите взаимоотношения с партньорите ви. Мислете за себе си, по-малко се преуморявайте и не прибързвайте в действията си. Онези, които търсят внимание ще се насладят на взаимност с човека до тях. Нуждаехте се от това
29 май 2020
Последни новини