От х:

Днес в x:

Отказът от глутен вреди, твърдят учени

Освен ако не страдате от целиакия, при която глутенът дразни тънките черва, излагате себе си на неоправдан риск като се отказвате напълно от пшеничния протеин. Това твърди новопроведено изследване.

Диетата, изключваща напълно глутена, стана много популярна сред хората, хранещи се здравословно. Тя обаче няма да намали риска от появата на сърдечни заболявания и би могла да влоши пълноценното усвояване на пълнозърнестите храни, които консумирате.

При хората с целиакия обаче, раздразнението причинено от пшеничния протеин, може да блокира достъпа на хранителните вещества до тънките черва. В дългосрочен план, това може да доведе до сърдечни заболявания, анемия и остеопороза.

Раздразнението и свързаните с него здравословни проблеми биха могли да се избегнат чрез ограничаване консумацията на глутен. Във всички други случаи отказът от пшеничен протеин няма да доведе до никакви дългосрочни ползи за здравето.

Учените стигнали до това заключение като анализирали отговорите на 110 017 здрави хора, в периода от 1986 до 2010. Участниците били разделени на 5 групи, на база количеството консумиран глутен.

Оказало се, че рискът от сърдечен удар е почти еднакъв сред групата, която приемала най-много пшеничен протеин и тази, която консумирала най-малко.

Всъщност, според изследователите, рискът от сърдечни заболявания е по-висок, ако изключите напълно глутена от диетата си. При това не заради липсата на пшеничиния протеин сама по себе си, а защото тя води до по-слабо усвояване на пълнозърнестите храни, за които е известно че подобряват здравословното състояние.

Това не е първото изследване, подлагащо на съмнение ползите от изключването на глутена при напълно здрави хора. Някои експерти са категорични, че отказът от пшеничен протеин не подобрява с нищо здравословното състояние, противно на общоприетото схващане.

Изследване, публикувано по-рано през годината, откри, че липсата на глутен в диетата увеличава риска от появата на диабет тип 2. В изследването продължило 4 години, участвали 200 000 доброволци.

Увеличеният риск вероятно е свързан с усвояването на други храни, а не със самия глутен – в този случай на фибрите, за които е известно, че предпазват от диабет.

Но защо тогава толкова много хора се кълнат в диетата изключваща напълно пшеничния протеин ?

Консумацията на глутен се свързва с производството на молекулата зонулин, която би могла да предизвика възпаление на червата. Много хора твърдят, че са се почувствали по-добре, когато са се отказали от нея.

Но дали положителното усещане се дължи на липсата на глутен или на цялостното подобрение в диетата, все още не е ясно. Някои специалисти смятат, че ползите са по-скоро в главите ни, отколкото в стомасите.

Нужни са още изследвания върху ефекта на глутена, и как липсата му влияе на тялото, независимо от мненията по темата.

Учените биха искали установят дали има някаква връзка между глутена от една страна и рака и автоимунните заболявания от друга.

Въпреки сравнително малкия брой страдащи от целиакия, голяма част от хората залагат на храни несъдържащи глутен.

Това облагодетелства компаниите предлагащи подобни храни, дали обаче подобрява здравословното състояние, предстои да се разбере.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини