От х:

Днес в x:

Безглутеновите храни не са полезни за здрави хора

Храненето с безглутенови храни без медицинска диагноза, не е полезно за вашето здраве, показва ново проучване, цитирано от Independent. Това е поредното предупреждение, че модната безглутенова диета може да не е добър избор, а даже да навреди на здрав човек.

Проучването е публикувано във февруарския брой на Journal of Human Nutrition and Dietetics, В него са сравнени хранителното съдържание и разходите за обикновените и безглутеновите хранителни продукти във Великобритания.

Изследователите от Университета в Хертфордшир, правят оценките си на базата на информацията за храната и разходите за хранителните продукти по данни от производители и сайтовете на супермаркети. 

За тези, които имат заболявания като цьолиакия, да се хранят без глутен е от съществено значение за тяхното състояние. Но за другите, това не е така. Според изследователите няма причина, поради която някой, който не страда от заболяване, трябва да избягва напълно глутена.

При това безглутеновите храни обикновено съдържат повече наситени мазнини, захар и сол от обикновените хранителни продукти, като в същото време имат по-ниско съдържание на фибри и протеини, установява изследването.

"Малко вероятно е да се предложат по-здравословни алтернативи на обикновените храни, с изключение на случите, когато  безглутеновата диета е необходима заради медицинска диагноза, освен това безглутенова храна е свързана с по-високи разходи", заключава проучването.

Резултатите от проучването също така подчертават разликата в цената между обикновените и безглутеновите храни. Безглутеновите хранителни продукти са средно около 159% по-скъпи от обикновената храна във Великобритания. 

Наскоро и Сюзън Махади, гастроентеролог и преподавател в университета Монаш в Австралия, посъветва хората да не избягват глутена, освен ако не страдат от болестта целиакия. "Не съществуват доказателства, които да подкрепят твърденията, че стриктната безглутенова диета е полезна за здравето", казва тя."Дори е възможно обратното да е вярно и избягването на пълноценни зърнени храни, което води до нисък прием на фибри, да е вредно", казва специалистът.

Избягването на глутена повишава риска от диабет тип 2, показва предишно изследване на учени от Университета в Торонто е установено, а фибрите осигуряват допълнителна защита от сърдечносъдови заболявания.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини