От х:

Днес в x:

Бившият ректор на МУ-София отива на съд

Бившият ректор на Медицинския университет Ваньо Митев отива на съд.

Днес прокуратурата е внесла обвинителен акт срещу него и бившия главен секретар Алексей Алексеев, обявиха от държавното обвинение на специална пресконференция.

Разследването започна по одит от Министерство на образованието. Алексей Алексеев отива на съд за пет неизгодни сделки за 245 000 лева. 

"Освен това близо 150 студенти са записани без да положат изпит по биология и химия. Те плащали много по-малко за обучение и така настъпила щета за около 1 100 000 лева", каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, цитирана от БТА. 

Алексеев се е разпоредил с 46 000 лева, те били за реклама в Лондон. Ваньо Митев пък съзнанетелно сключил неизгдона сделка за 29 000 лева. Тя е за договор за правна помощ. Освен това допуснал Алексеев да допусне студентите, които са плащали по-малко. 

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Pe
    petia
    0 0
    18:16, 3 мар 2017
    Много злоба и завист се извива вьрху този човек - а какво е направил всьщност? Забележителен мениджьр и учен е. Докарал е 100 млн. за университета и жадните за пари маргинали го атакуват, за да го елиминират и да имат лесен достьп до парите на университета! Жална Бьлгария!
    За МУ са най-жестоки последиците. Закриват изнесеното обучение, намаляват чуждестранните ни студенти....сриват 10-годишен труд с компроматчета и докладчета...
    За този човек МУ София беше кауза-още преди години, когато бившият декан Цанков се опита да го претопи в Софийския Университет, като го направи негов факултет. Тогава Митев беше начело на групата,която осуети този жалък опит за обезличаване на най-стария медицински университет в България. После, когато Митев стана ректор, го направи топ университет в България, с приходи за цялото му управление близо 100млн.
  • 2
    Pe
    petia
    0 0
    18:17, 3 мар 2017
    И на какво основание ще го осъдят, след като е имал по закон пълна автономия за взимане на решения. И всичките му решения нали минават на факултетни и академични съвети. Декани на медицинския и другите 2 факултета нали е имало, те каква отговорност носят за записаните 150 студента, нали и с тяхно знание и позволение това е станало. И накрая Ваньо Митев остави ректорството със 100 000 000лв в касата на университета, а като стана ректор имаше 0 лв след ректорството на Владимир Овчаров. Аз ако съм на мястото на Ваньо Митев ще заведа дело в съда в Страсбург за шизофренично поведение от страна на държавните институции в БГ. Къде е била самата държава и държавния контрол по време на ректорството на Ваньо Митев, като е бил такъв престъпник тогава, министрите (няколко на брой) на образованието нали и те са одобрявали работата в университета или ако не са, защо не са спирали навреме решенията на Ваньо Митев? Тогава не са ли за обвинения в безстопанственост самите министри на образованието по време на ректорството на Ваньо Митев?

Още новини

Последни новини