От х:

Днес в x:

Половината храмове в България са руини

Половината имоти на църквата в България са руини.

Заедно с манастирите православните храмове са около 8000, но едва около 3500 от тях са действащи, стабилни и безопасни за богомолците. Останалите са с частични разрушения или са изоставени на капризите на природните стихии и могат да рухнат всеки миг, пише днес "Монитор", позовавайки се на църковни служители.

В Сливенска епархия например от общо 667 храма действащи са около 300, включително по-големи параклиси. Останалите са затворени и влизането в тях е забранено, тъй като могат да рухнат, казаха от епархията.

Пълна разруха цари и в бившата семинария при гара Черепиш. Учебната сграда, пансионът и храмът там не се охраняват, откакто учебното заведение беше преместено в София в края на 80-е години.

Там въобще не е ясно кой е собственикът. Доколкото ми е известно, земята е на Черепишкия манастир, а сградният фонд е на синода, каза изпълняващият временно Врачански епаскоп.

Светият синод няма отношение, собственик е Врачанска митрополия, заяви пък завеждащият отдел "Синодални имоти" отец Василий Сарян.

В Синодалната палата никой не знае колко точно са черквите в България, защото Българската патриаршия не разполага с единен регистър, установи репортерска проверка.

Действително няма единен регистър, по места епархиите си водят отчети какъв сграден фонд притежават, каза отец Василий Сарян.

Имоти колкото половин Врачанска област

Имотите на Българската православна църква по данъчна оценка са оценени на над 2 млрд. лева. Тя притежава 2 млн. дка ниви, лозя, ливади и градини. Повечето от тях не са потърсени, съобщи експертът богослов по въпросите на БПЦ към КТ "Подкрепа" Христо Латинов.

Заедно с новозакупените терени, сгради и новопостроени здания, включително и бизнесофиси църквата ни се оказва не само най-богатото вероизповедание в страната, но и най-едрият земевладелец.

Ако тези имоти се сметнат като разгърната площ, се оказва, че БПЦ е собственик на 329,5 кв. км, колкото е половината Врачанска област.

Въпреки това църквата пробва да не плаща данъци към общините, като за някои нейни имоти са се натрупали налози за десетки хиляди лева. Духовниците развързват кесията чак когато на вратата им потропа съдия-изпълнител или са застрашени да загубят имота, е установила репортерска проверка.

С 3 638,62 лв. местни данъци и такси виси например и Пловдивската митрополия. Длъжникът е посочен на електронната страница на община Пловдив.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини