От х:

Днес в x:

Близо 23 % повече ток похарчен през януари в Южна България

С близо 23% средно е похарчен повече ток през януари в Южна България, показват данните на EVN.

Близо половината от домакинствата имат потребление от 300 kWh, като средна стойност на фактурата за електроенергия за януари е 22,59 лв. Тази стойност е приблизително същата спрямо средната стойност на тази група потребление за януари 2016 г., когато средната сметка е била 22,43 лева.

Повече ток -от 301 до 1000 kWh са похарчили 40% от клиентите на електроразпределителното дружество. Средната стойност на техните фактури за първия месец на годината е 102,07 лв. Тази група на потребление също се доближава до данните за средната стойност на фактурата за януари 2016 г., когато са получили средни сметки от 99,76 лева.

Основната разлика за потреблението тази година и същият месец на миналата, е при групата клиенти с консумация над 1000 kWh. През януари преди година тази група е обхващала 8% от клиентите на компанията, докато сега тези клиенти са вече 14%. При тях средната стойност на фактурата за януари 2017 г. е 263,89 лв. спрямо 247,80 лв. за януари 2016 г.

Разлика има и при общото средно потребление за месеца за всички клиенти. През януари 2017 г. то е било 487 kWh спрямо 398 kWh за януари 2016 г., което е среден ръст от 22,36%.

Данните са осреднени и не могат да се отнесат автоматично към всеки отделен случай, тъй като консумацията при всеки клиент е индивидуална. Във всички посочени данни не са включени клиентите, които имат нулево потребление на електроенергия, уточняват от компанията.

Главният фактор, който определя в коя група на потребление попада даден клиент е дали използва електроенергия за отопление и топла вода, сочат анализите. В планински области като Родопите и Стара Планина например, в които традиционно се ползват дърва за отопление, потреблението и фактурите са по-ниски сравнено с големи градове с панелни блокове, в които най-честият начин за отопление е с електроуреди.

От EVN припомнят и няколко лесни стъпки за разумно потребление на електроенергия, сред които да не се покриват отоплителните уреди с мебели или тежки завеси, за да има по-добра пропускливост на топлината. Интензивното проветряване, но за кратко време също е трик за запазване на топлината на стените, за да не е нужно отоплителните уреди да наваксват в интензивен режим на работа.

Уредите не трябва да се изключват напълно , защото така стените на жилището изстиват и уредите консумират повече енергия, за да достигнат отново желаната температура, съветват още експертите.

Да се избягва ползването на малки вентилаторни печки за продължително време и използването на готварски съдове с диаметър близък до този на котлоните, уредите, в които готвим да се изключват 5-10 минути преди да е готово ястието, като така се използва остатъчната им топлина, са още от съветите.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини