От х:

Днес в x:

Белите щъркели се трепят най-често, през 2008-а хасковски еколози спасиха 5

Помощ на 23 защитени птици оказаха експерти от регионалната екоинспекция през 2008 година, информираха от РИОСВ-Хасково. С 10 по-малко са птиците, изпратени за лечение в спасителния център за редки и защитени видове в град Стара Загора в сравнение с 2007 година.

В центъра през миналата година са постъпили екземпляри от 10 вида пернати, защитени по закона за биологичното разнообразие. По-голямата част от тях, на които е оказана първа помощ, са намерени в тежко и безпомощно състояние през студените зимни месеци на година след подадени от граждани сигнали.

Запазва се тенденцията най-много от спасените през годините птици да са белите щъркели. През 2008 година пет млади щъркела, получили наранявания при опити за излитане от гнездата или в резултат на оплитане в материали донесени от възрастните птици в тях, са станали пациенти на центъра за рехабилитация в град Стара Загора.

Освен младите бели щъркели, през лятото, пациенти на спасителния център са станали и три чухъла и две домашни кукумявки. Птиците са били на видима няколко седмична възраст и не са можели сами да си намират храна. След положените специални грижи за тях, те да пуснати в естествената им среда.

През зимните месеци на миналата година в резултат на измръзване и липса на храна са намерени в безпомощно състояние четири неми лебеда и толкова обикновени мишелова. По време на зимната миграция обикновеният мишелов остава да зимува на територията на нашата страна и търси храната си в близост до пътищата. Това е и причина често да бъдат намирани ранени птици. В началото на 2008 година един голям воден бик и два осояда също са постъпили за доотглеждане в центъра в Стара Загора. Те бяха открити в град Хасково в много тежко състояние.

Пациентите на спасителния център за редки и защитени видове най-често след като се възстановят напълно биват връщани обратно в природата. Тези от тях, които не могат да оцелеят сами се включват в специални програми за размножаване, а потомството им се пуска обратно в естествената среда.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини