От х:

Днес в x:

Хасковлията Атанас Димов: Истанбул е все още в паника, арестите продължават

    „Преди да има пак цензура и преди да се е създала паника, макар че и двете експлозии са много близо до вкъщи, всичко е наред с мен!”. Постът е на Атанас Димов от Хасково, който учи  в Истанбул, пуснат във Фейсбук, малко след атентата в сърцето на Турция снощи, за да успокои близките и приятелите му.

    При атаката с кола-бомба загинаха 29 души, а информацията за ранените до сега е за 166.

    „Все още има напрежение. Продължават и арестите.”, разказа за ужаса от снощи  и как осъмна Истанбул в неделя Атанас.

     „Вчера цял ден имаше засилено полицейско присъствие в тази част на града. С мои приятели даже бяхме на разходка до двореца Долмабахче и коментирахме, че има много полиция. Вечерта имаше футболен мач между отборите на Бешикташ и Бурсаспор, който беше на стадиона на Бешикташ. Това, което се случи, се случва буквално в сърцето на града, в едно от най-оживените части на Истанбул, на метри от Босфора и центъра на Бешикташ, където живеят предимно младежи и студенти.

    Наско живее само на 20 минути пеш от мястото на удара и разказва, че минути преди мача трафикът е бил много натоварен, имало е и много полицейски патрули, които от сутринта са регулирали движението. „Към 22.30 местно време се чу кънтеж, а след около минута и втори такъв. Последваха сирени на пожарни, линейки и полиция, които продължиха до около 1 часа през нощта. Първоначално  казаха, че е избухнала кола и дори имаха някакви съмнения дали не става въпрос за футболни запалянковци, но по-късно излязоха съобщения в Tweeter от представители на футболните отбори, че са влезли в контакт с агитките си и че са получили уверението им, че нямат участие в случилото се.”

    Първите информации гласят, че няма загинали, а ранените са около 20 души, свидетелства хасковлията.

    После обаче тревожните съобщения-официални и неофициални подреждат пъзела на ужаса.

    След първоначалната информация обаче излиза и забрана за разпространяване на данни покрай атентата.

    Това, което съобщава турската преса в неделя е за 10 задържани,  загиналите са 29, а броят на ранените е близо 170, някои от които са в много тежко състояние. „Повечето са настанени в болница в Шишли, близо до Бешикташ и знам, че търсят кръводарители. В социалните медии хората започнаха да отварят буквално вратите си за хората, които са останали на улицата в засегнатия район.”, разказва за пробуждането на Истанбул в неделната утрин и опитите на хората да помогнат на тези от пострадалия район.

    Според Атанас Димов, фактът, че колата –бомба е взривена на място, което е  на минути от пл. „Таксим” и на метри от тунел, които свързва големи части на града, е абсолютно търсен ефект за удар в критичната инфраструктура.

    Хасковлията е в университет в Истанбул по програма Еразъм +  за един семестър, казва, че много от колегите му от други държави, които са по програмата за повече време вероятно ще прекратят обучението си след първата част.

    „Много от колегите, които са тук от Франция за цяла година, споделят, че техните координатори им казват, че най-вероятно ще прекратят мобилността им за втория семестър.

    Освен това, в университета, в който уча, броят на Еразъм студентите за миналата академична година е бил  близо 250, а през тази едва около 75.

    Преди да дойда тук, от университета в България ме накараха да подпиша декларация, че съм наясно със ситуацията в Турция и че заминавам на собствена отговорност. Част от колегите от Франция също са подписвали подобни декларации.”

    Хасковлията разказва още, че страхът не е напуснал Истанбул. Такъв има и у него, притесненията му са свързани с пътуване довечера покрай мястото на атентата. Атанас има гостенка от България, която трябва да изпрати в неделя вечерта до автогарата. Притеснява се и за себе си, и за нея.

    А като обобщение на преживяното снощи и ефекта от него, Наско казва: Истанбул тази сутрин скърби. Никога не съм го виждал толкова празен.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини