От х:

Днес в x:

Искат трудови договори за приемните родители, а не граждански

    Приемните родители да се наемат на трудови договори, а не на граждански, както е сега. Това един от проблемите на родителите, които отглеждат деца, посочи Александър Миланов от Национална асоциация за приемна грижа. Според него с промяната ще се гарантира някаква социална сигурност за родителите. „Ако ти изведат детето, си до там. Нямаш нито приходи, нито други възможности, не може да се регистрираш и в Бюрото по труда, обясни той. Освен това, ако приемният родител се разболее тежко, не може да ползва и болничен. „Има много приемни родители, които като се разболеят тежко, от рак например, извеждат им се децата и те след това не могат да ползват болнични или други“, обясни още Миланов.

    Тази промяна да стане при много конкретни условия – приемните родители да имат минимум средно образование, да са в трудоспособна възраст и да се премине към така наречената специализация. Семействата да бъдат разделени по специализации – за обгрижване на бебета, за деца с увреждания, за деца в конфликт със закона (с противообществени прояви), както и за деца бежанци.

    В България има повече от 2300 родители с настанени в тях толкова деца. Един от големите проблеми е, че има около 400 приемни семейства, в които няма настанени деца, заяви още Александър Миланов.

    В област Хасково има 143 приемни семейства и близо 100 настанени деца, каза Таня Ганева – началник областен екип за приемни грижа.

    Проблемите в сферата бяха обсъдени на регионална среща в голямата зала в Младежки център в Хасково, на която присъстваха близо 100 приемни родители от областта.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Не
      Незапознат
      2 0
      23:06, 3 дек 2016
      За каквато и работа да са гражданските никога не са за предпочитане.Даже
      би трябвало да се премахнат като опция.Ако на такъв не ти платят или други
      нередности има по никакъв начин никаква институция не си мръдва пръста.
      Но държавата си прибира налога.Така че по добре да си в сивата икономика.
      Поне ако си вземеш парите за свършената работа да не плащаш пари на тази
      политическа форма на организация на обществото която не засалужава.Не че
      при другите е обратно.Но поне има някакъв шанс и надежда че работодателят
      ще го е страх да не сгафи.
    Последни новини