От х:

Днес в x:

За първи път БСП е първа политическа сила в София

За първи път в най-новата ни история след 1990 г. БСП е първа политическа сила в София.

Кандидатът на социалистите за президент Румен Радев води в 20 области на страната с 25.93 на сто, докато кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева е първа само в три области – Благоевград, Бургас и Габрово и изостава на 21.56%.

Кандидатът на „Обединени патриоти“ за държавен глава Красимир Каракачанов е трети с 15.45% и засега е първи в област Русе.

Бизнесменът Веселин Марешки печели в родния си град Варна и към момента е четвърти с 10.70%.

Кандидатът на Реформаторския блок Трайчо Трайков е пети с 6.20% и не печели в нито една област на страната.

Бившият премиер Пламен Орешарски, подкрепен от ДПС засега е шести с 5.77% и води в три области на страната – Кърджали, Разград и Търговище обирайки вота на гражданите от турския етнос.

Това показват данните на Централната избирателна комисия (ЦИК) към 5.30 часа при обработени 44.47 на сто от протоколите.

Квадратчето с текст "Не подкрепям никого" е предпочетено от 5.80 на сто от избирателите.

Изборите в София

Данните на ЦИК показват, че БСП е първа политическа сила в София, нещо което не се е случвало след първите демократични избори от 1990 г. насам.

Кандидат президентската двойка Румен Радев – Илияна Йотова, издигната от Инициативен комитет и подкрепена от БСП, води с 24.59 на сто  при обработени 44.31% от протоколите на секционните избирателни комисии.

Втори и трети в столицата с малка разлика са кандидатите на ГЕРБ Цецка Цачева с 19.77% и на РБ Трайчо Трайков с 18.82%, сочат данните на ЦИК към 5.30 часа.

Висок резултат в столицата получава и двойката на „Обединени патриоти“ Красимир Каракачанов и Явор Нотев – 13.29%.

Много показателно е, че ГЕРБ губят изборите в София и Пловдив, докато в малките населени места Цецка Цачева събира по-голяма подкрепа от кандидата на БСП, коментира Петър Курумбашев от БСП пред Нова телевизия. Според него обяснението е, че в малките градове администрацията има лостове за натиск, докато в големите хората са по-свободни и не се страхуват.

Всички знаем , че вятърът на промяната тръгва от големите градове, коментира Курумбашев.

Дали ще успеем да обърнем мача, зависи много от начина на общуване с гражданите, смята вицепремиерът по икономическата политика и еврофондовете Томислав Дончев. Според него Цецка Цачева има всички качества да бъде избрана за президент на страната.

ГЕРБ и ДПС начело в по три области

ГЕРБ е първа политическа сила към момента само в три области – Благоевград, Бургас и Габрово.Толкова печели и ДПС в местата населени с гласовете на турски етнос в Кърджали, Търговище и Разград.

И в трите области, където Цачева е начело, управляват едни от най-успешните кметове на ГЕРБ. Благоевград е първи по саниране на сгради. Бургас видимо се промени през последните години, а кметът му Димитър Николов беше едно от спряганите имена за кандидат президент. В Габрово също успешно управлява Таня Христова, която успешно изпълни няколко големи европейски проекта – водния цикъл на града, модерно депо за отпадъци, обновяване на детски градини, училища и централната част на града.  

Очаквано независимият бивш премиер Пламен Орешарски, подкрепен от ДПС, е първи в областите, които партията печели – Кърджали, Търговище и Разград.

Постигнатият резултат в Кърджали – 57.16% показва, че „бастионът“ на ДПС засега остава непревземаема крепост.

Втори резултат все пак получава ГЕРБ с 20.90%. Това може да се дължи и на подкрепата на ДОСТ на „уволнения“ бивш лидер на ДПС Лютви Местан.

По една област за Каракачанов и Марешки

Третият Красимир Каракачанов и четвъртият Веселин Марешки в надпреварата за държавен глава печелят по една област.

Кандидатът на „Обединени патриоти“ и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов е първи в Русе, където местната организация на ВМРО има силни позиции. В дунавския град Каракачанов събира 23.84 на сто от гласовете, изпреварвайки Румен Радев, който събира 22.43 на сто и Цецка Цачев с 19.94 на сто.

Бизнесменът Веселин Марешки е първи в родната Варна с 24.85 на сто, изпреварвайки Цецка Цачева с 19.55 на сто и Румен Радев с 19.44 на сто.

На пресконференцията в нощта на изборите Марешки обяви новия си политически проект, с който ще участва на евентуални предсрочни парламентарни избори. Той заяви, че бъдещата му партия няма да е част от която и да коалиция, нито ще се впише в дясното или в лявото политическо пространство.

Проектът му щял да представлява истинските патриоти, а не "мекотели".  Марешки призова българите, които живеят в чужбинада се включат в него.

"Като бизнесмен съм десен човек, а като социален бизнесмен - съм ляв", каза Марешки.  Споредн него предсрочните парламентарни избори са неизбежни, заради намалялото доверие в  управляващата партия.

На въпрос дали ще влезе във властта, той отговори: "Ние бихме влезли да свършим работата, която очаква целият български народ и после да си гледаме живота".

Марешки не призова избирателите му да гласуват за един от двамата класирали се на балотаж кандидати, но заяви, че в лично качество подкрепя кандидат-предзидентската двойка Цецка Цечева и Пламен Манушев.

"Във флота капитанът на кораба последен напуска потъващия кораб. Във военновъздушните сили не е така", заяви Марешки и допълни, че ген. Радев си е тръгналпърви, когато самолетът пада.

Източник: http://www.mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини