От х:

Днес в x:

В Топ 5 сме на ЕС – по най-лоши пътища

Изображение 1 от 2

    България е на челните места в Европейския съюз по най-лоши пътища. Това става ясно от последния доклад на Европейската комисия за транспортната инфраструктура на 28-те членки на ЕС. Страната ни е на четвърто място в класацията по лошо качество на автомобилните шосета.

    Преди нас на първо място е Румъния, следвана от Малта и Латвия, а на пето място е Полша, пише вестник “Сега“.

    Любопитното при държавите с най-добри магистрали и пътища е, че Германия, смятана за водеща в Европа, е едва на 8-а позиция. На първите места са Холандия, Франция, Австрия, Португалия, Дания, Финландия и Люксембург. А Италия, която е смятана за лидер по добри шосета, изпада на 18-а позиция.

    Като цяло рейтингът на България, в който се наблюдават още жп, авио, пристанищен и воден транспорт, е оценен като "сравнително нисък" за всички видове превози.

    Все пак обаче ЕК дава надежда с прогнозата за очаквана "слаба позитивна тенденция" за автомобилната, пристанищната и летищната инфраструктура. Прогнозата е на базата на отблъскването от дъното, където е била България в периода 2014 - 2016 г.

    По качество на жп инфраструктурата страната ни изпреварва съседните държави Румъния и Гърция, както и Словения и Хърватия. България е на 21-во място от 26 държави (без Кипър и Малта).

    Нивото на електрификация на мрежата е 71%. По този показател сме над средното ниво за ЕС и заемаме 4-то място. По качество на пристанищната инфраструктура сме на "почетното" предпоследно място - то е по-лошо само в Румъния. Във въздушния транспорт също сме в дъното - на 25-а позиция.

    По данни на ЕК само 5.3% от използваните горива в транспорта са от възобновяеми източници. Страните от ЕС насърчават преминаването към мобилност с ниски емисии - приоритет на Еврокомисията. Най-добри резултати през тази година по различните показатели има Холандия. Всъщност страната за трета поредна година е начело в класацията на ЕК по отношение на транспортната инфраструктура.
     

    Източник: http://www.dnes.bg

    Коментари в сайта

    Последни новини