От х:

Днес в x:

Българските студенти на бунт заради убития Стоян

Студентски протести се готвят в цялата страна. Колеги и приятели на убития Стоян Балтов организират утре в 10:30 часа протестно шествие, което ще тръгне от зала "Христо Ботев" в Студентски град, през дискотека "Амнезия", до Община Студентска.
Инициативата им подкрепиха колегите им от студентската телевизия "Алма Матер", които разпратиха отворено писмо до всички медии, в което призовават институциите да излязат от летаргията си и да наложат възмездие за смъртта на Стоян Балтов.
20-годишният студент по фармация беше убит на пети декември пред дискотека „Амнезия". В отворено писмо колегите му призовават за незабавно разкриване на убийците и изчистване на Студентски град от криминогенната среда в нощните клубове и десетките продължаващи строежи.
"В момента когато гръцките колеги са окупирали улиците на Атина и Солун, нека и ние да заявим отговорна гражданска позиция. Призоваваме цялата общественост, начело с интелигенцията най-после да поемем заедно нещата в свои ръце: Не на убийствата, не на корупцията! Сега е Стоян, утре може да сте Вие и Вашето дете," призовават студентите.
Целта ни е да привлечем общественото внимание върху проблемите на Студентски град, обясни пред "Всеки ден" Атанас Райков от тв "Алма Матер". Той и колегите му настояват общината и правителството да вземат мерки за повишаване на сигурността на студентите и качеството им на живот. По повод сравнението с бунтовете в Гърция, Атанас Райков уточни, че българските студенти не искат да отговарят на насилието с насилие, а вярват, че могат да постигнат целите си по мирен път.
"Неразумно е да се стига до размирици като в Гърция, макар че когато положението става нетърпимо, може би това също е вариант", допълни колегата му от тв "Алма Матер" Мария Цънцарова, която е отговорен редактор на последния брой на предаването "КуК у", посветено на проблемите в Студенски град. "Искаме да събудим срама на тези, които използват студентите само като средство да върви бизнеса им в Студентски град. Не вярваме някой да каже: от утре се оттегляме, но когато има натиск, може би общината ще прояви малко повече разум при издаването на разрешенията за строителство и лицензирането на заведения", допълни тя.
Младите хора припомнят, че вече близо година алармират институциите за проблемите в Студентски град. Те са подавали сигнали до Министерския съвет на Република България, кмета на Столична община, министъра на образованието. "Въпреки заявеното желание да бъдат предприети спешни законодателни промени, касаещи Студентски град от министър-председателя Сергей Станишев и министъра на образованието Даниел Вълчев с цел създаването на нормална среда за обучение под формата на кампус, трагичния инцидент отново "изненада" некомпетентните и потънали в корупция институции," изтъкват авторите на писмото.
Освен утре в София, протестно траурно шествие е организано и в Сливен в събота от 11.30 часа в градската градина.
Студентите призовават министър-председателя Сергей Станишев и министъра на образованието и науката Даниел Вълчев, министъра на вътрешните работи Михаил Миков, министъра на правосъдието Миглена Тачева, кмета на София Бойко Борисов, мета на община "Студентска" и ректорите на всички висши учебни заведения чрез Съвета на Ректорите да присъстват на траурните шествия на 12-ти и 13-ти декември.
Междувременно министърът на образованието отговори пред БНР на упрека на майката на убития Стоян Балтов, че не е призовал за минута мълчание в памет на сина й в поздравителното си слово за 8 декември. „Каквото и да каже майката на един младеж, който е загинал, на нея трябва да й се прости", отговори Даниел Вълчев.
Искаме да събудим срама на тези, които използват студентите само като средство да върви бизнеса им в Студентски град. Не вярваме някой да каже: от утре се оттегляме, но когато има натиск, може би общината ще прояви малко повече разум при издаването на разрешенията за строителство и лицензирането на заведения. Неразумно е да се стига до размирици като в Гърция, макар че когато положението става нетърпимо, може би това също е вариант. Целта ни е да привлече общественото внимание върху проблемите на Студентски град. Искаме общината и правителството да вземат мерки за повишаване на сигурността на студентите и качеството им на живот. Не искаме да отговаряме на насилието с насилие, искаме да постигнем целите си по мирен път, вярваме в това.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини